Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

UCITCL | Lavreysen en Hoogland gebroederlijk richting de Spelen - “Er is niets aan de hand"

Friso Moison

Gepubliceerd 24/10/2023 om 14:58 GMT+2

Harrie Lavreysen is teruggekomen op de onderlinge spanningen tussen hem en Jeffrey Hoogland tijdens de WK in augustus. Volgens Lavreysen, die afgelopen weekend bij de aftrap van de UCI Track Champions League in Mallorca meteen de leiderstrui pakte na het winnen van de sprint en de keirin, is het verhaal een beetje ‘opgeblazen’ door de media.

UCITCL | Harrie Lavreysen wint in Mallorca ook de keirin - grijpt direct de leiderstrui

“Natuurlijk was er iets van frustratie bij hem, want anders gebeurt dit niet”, zegt Lavreysen tegen De Telegraaf over de kritiek die Hoogland uitte. "Ik schrok van de dingen, zoals die in sommige media verschenen. Het was misschien niet zo slim van mij en Jeff om het via de media te uiten, maar dat gebeurt in het heetst van de strijd. Tijdens een WK zijn we niet bezig om te bedenken hoe je het beste met de pers om kan gaan.”
Afgelopen augustus tijdens het WK baanwielrennen in Glasgow had Hoogland tegenover de pers zijn frustraties geuit over de moeilijke samenwerking binnen de Nederlandse baansprintploeg. Volgens de wereldkampioen op de 1 kilometer tijdrit nam de concurrentiestrijd in het team de overhand en was het ‘ieder voor zich.’
Voor Lavreysen, die op de Spelen van Tokio voor Hoogland goud pakte op de sprint, kwamen de opmerkingen van zijn collega als een verassing. De 26-jarige baanrenner zei destijds op het WK dat hij graag met Hoogland wilde praten om de opgelopen spanningen uit te spreken. Hoogland leek daar toen weinig behoefte aan te hebben.
Toch lijkt de vrede tussen de twee nu weer teruggekeerd. “We hebben elkaar meteen de dag na de WK op het vliegveld gesproken en trainen net als voorheen heel veel samen”, verklaart Lavreysen. “Er is niets aan de hand. Jammer dat het zo is opgeblazen door sommige media. Ik heb echt enorm veel respect voor Jeff, dat heb ik van de week nog tegen hem gezegd."
picture

Tokyo 2020 | Lavreysen verslaat Hoogland in gouden broederstrijd

Onderlinge strijd

De onderlinge duels tussen Hoogland en Lavreysen zorgen vaak voor veel spanning. Maar het is meestal de jongere Lavreysen die aan het langste eind trekt. Zo bleef hij niet alleen in Tokio zijn Nederlandse ploegmaatje voor op de sprint, maar ook op meerdere EK’s en WK’s was het Lavreysen met goud en Hoogland met zilver.
Volgens Lavreysen is het daarom ook te begrijpen dat er soms frustraties zitten bij Hoogland. Toch heeft hij ook respect voor zijn teammaat en concurrent. ”Hoe hij daarmee omgaat, vind ik heel knap. Als we elkaar niet hadden gehad, waren we allebei nooit zo goed geworden. We trekken elkaar naar een hoger niveau. Daar hoort tevens bij dat je af en toe hard en kritisch naar elkaar toe bent.”
Nu de Olympische Spelen steeds dichterbij komen is het voor Lavreysen en Hoogland van belang dat ze weer een eenheid gaan vormen. Volgend jaar tijdens Paris 2024 verdedigt het duo, samen met ploeggenoot Roy van de Berg, een gouden medaille op de teamsprint.
picture

WK wielrennen | Keizer van de kilometer - vierde wereldtitel Jeffrey Hoogland is een feit

Geen Champions League voor Hoogland

Voor nu zijn de Olympische Spelen voor Hoogland nog niet het hoofddoel. De 30-jarige renner uit Nijverdal is niet aanwezig op de UCI Track Champions League omdat hij zijn zinnen heeft gezet op het wereldrecord op de kilometer.
Op dit onderdeel, waarbij vanuit stilstand een tijd wordt neergezet over vier ronden, werd Hoogland al vier keer wereldkampioen. Maar het huidige wereldrecord staat met 56,303 seconden al tien jaar lang op naam van de Fransman François Pervis. Op 31 oktober gaat de Nederlandse baanspecialist op de wielerbaan van Aguascalientes in Mexico het record proberen aan te scherpen.

WAAR KIJK JE?

De derde editie van de UCI Track Champions League kijk je natuurlijk op Eurosport of stream reclamevrij via discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie