Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Darts | TU Delft ontwikkelt ‘raketpijl’ voor Nederlandse toppers – “Het is ook rocket science”

Matthijs Klerkx

Gepubliceerd 18/04/2023 om 21:54 GMT+2

Darters zijn als geen ander bezig met het materiaal dat uit hun handen glijdt als de pijl naar het bord moet. De TU Delft helpt ze graag een handje, de Van Gerwens en Van Barnevelds van deze wereld. Op de technische universiteit ontwikkelde men een pijl die meer aerodynamisch en precies zou moeten zijn. De meervoudig wereldkampioenen zijn verdeeld over het nieuwe initiatief.

Michael van Gerwen was een van de vijf spelers die bij de TU Delft de nieuwe pijl testten

Foto: Eurosport

Twee dagen voor het PDC-circus neerstrijkt in Ahoy Rotterdam voor de twaalfde avond van de Premier League Darts werden de TOTO Dart Kings, de vijf beste spelers van Nederland die ook nog eens de meeste sponsorgelden opstrijken door het groene wedkantoor, uitgenodigd op de TU in Delft om daar het nieuwe exemplaar te testen.
Een pijl met een smalle shaft, die wat weg heeft van een pijl uit de toekomst. Volgens Michael van Gerwen – de wereldkampioen van 2014, 2017 en 2019 – een leuk en innovatief concept. “Maar het voelde raar en onwennig”, erkende hij tegenover het AD.
‘The Green Machine’, ‘Mighty Mike’, ‘MVG’ en ‘De Kale Sloopkogel’ zijn de bijnamen van iemand die alle records – oké, Phil Taylor is de échte recordman van de PDC – al verbroken heeft. Voor iemand die zoveel heeft gepresteerd, is het een natuurlijke houding om nooit meteen tevreden te zijn.
“Dat moet. We laten ineens de wetenschap los op onze sport – en dat is mooi – maar ik heb vandaag pas voor het eerst deze pijlen in mijn handen”, erkent hij. “Ik moet zelfs aan een nieuw setje van deze pijlen wennen, laat staan deze. Het is net een raket”, lacht de in Vlijmen wonende nummer drie van de wereld.

Professionalisering

Zijn Nederlandse oud-rivaal Raymond van Barneveld – viervoudig Lakeside-kampioen en PDC-kampioen in 2007 – is positiever. “Dat is logisch. Mikey, maar ook Danny (Noppert) en Dirk (van Duijvenbode) staan bij de beste zestien. Ik sta dertigste op de wereldranglijst. Waarom zouden zij met andere pijlen gooien? Ik ben op zoek naar alles wat me beter kan maken.”
Aan één belangrijke factor in het darts gaan de wetenschappers van de TU Delft voorbij, zegt streekgenoot Van Barneveld. “De menselijke en mentale factor. Je kunt zenuwachtig zijn, het publiek kan zich ermee bemoeien. Geen pijl die daartegen helpt. Als wij twee maanden met deze pijl hadden gegooid had ik je vandaag kunnen vertellen of ‘ie echt beter is.”
Toch gooide Van Barneveld al een paar keer 180. “Maar ook veel 25 hoor”, lacht hij voor de camera’s van AD. Van Duijvenbode won in 2023 meer toernooien dan wie dan ook, dus heeft geen behoefte aan het switchen van materiaal. “We moeten het wél een eerlijke kans geven”, aldus een van de belangrijkste denkers van de dartssport. “We mogen trots zijn op een nieuw stukje professionalisering van onze sport.”
picture

2-voudig PDC-wereldkampioen Peter Wright staat erom bekend bijna iedere wedstrijd met een ander setje pijlen te gooien

Foto: Eurosport

Ongezien

Daan Bregman van het Sport Engineering Institute van de TU Delft noemt het een prachtige combinatie van darts en rocket science. Wat dat betreft is Van Gerwen er met zijn raketuitspraak dichtbij. “We ontwikkelden een wielerpak voor Tom Dumoulin, een slee voor skeletonster Kimberley Bos en koelvesten tegen de verhitting voor de Spelen in Tokio. Dit kan mooi in het rijtje.”
Ook Vincent van der Voort – de meest kritische darter op aarde, eigenaar van een eigen dartwinkel en analist van de worp van goede vriend Van Gerwen – waagde zich aan een worp met de nieuwe pijl. “Een 180’er bij de tweede beurt al. Mooi toch? Het onderzoek is ook mooi, want alles wordt meegenomen.”
De speler uit Zaanstad heeft het dan over de grip, de lengte van de punt, het analyseren van de worp van een speler. “Ik dacht dat ik de pijl gewoon rechtdoor gooide, maar hij ging eerst omlaag, dan omhoog en dan dook hij weer naar beneden. Ik had dit nog nooit gezien.”
Ook Van Duijvenbode is tevreden. “Een prima pijl. Het is goed dat slimme mensen zich bemoeien met onze sport. Darters zijn eigenwijs, weten altijd alles beter. Darts is niet alleen wetenschap.” Of hij de pijl gaat gebruiken? “Nee, never change a winning team. Het gaat bij mij nu goed, maar het kan best zijn dat er met deze pijl over een tijd interessante dingen uit komen.”

Waar volg je het sportnieuws?

Al het laatste sportnieuws van Formule 1 tot veldrijden en van voetbal tot darts volg je hier bij Eurosport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie