Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Londen | Dennis treedt als wereldkampioen Formule E in voetsporen De Vries en Vandoorne

Eurosport
DoorEurosport

Gepubliceerd 31/07/2023 om 21:47 GMT+2

Jake Dennis is de derde wereldkampioen in de Formule E. De Brit hengelde tijdens de eerste van twee races tijdens de ePrix in Londen genoeg punten binnen om niet meer te kunnen worden achterhaald. Dennis was vrijwel het gehele seizoen vooraan te vinden, maar als gevolg van een slechte serie tussen race 4 en 7 duurde het nog een tijdje voordat hij zijn wereldtitel echt kon vieren.

Londen | Dennis treedt als wereldkampioen Formule E in voetsporen De Vries en Vandoorne

Dennis begon dit seizoen met het ambitieuze klantenteam Avalanche Andretti (Porsche aangedreven) als een pijl uit een boog, maar in plaats van een schot in de roos boog zijn pijl jammerlijk af, met als gevolg vier nulresultaten op rij. Omdat Pascal Wehrlein van het fabrieksteam van Porsche de goede lijn in eerste instantie wel kon doortrekken, waren er maar weinig ogen gericht op Dennis.
Misschien werd er wel vooral naar Nick Cassidy en Mitch Evans gekeken, maar ook voor de coureurs van Envision en Jaguar was het uiteindelijk een kwestie van te vaak hollen of stilstaan. Stilstaan niet in de laatste plaats door contact met elkaar te maken, wat dure punten kostte. Wehrlein kwam uiteindelijk totaal niet meer in het stuk voor.
picture

Rome | Evans vliegt over auto Cassidy - Dennis stormt als lachende derde op wereldtitel af

Bijna al kampioen als rookie

Dennis bleef echter constant goede resultaten neerzetten. Hij won misschien niet vaak, maar was altijd vooraan te vinden en die consistentie betaalde zich uiteindelijk uit. In de laatste negen races eindigde Dennis slechts één keer niet op het podium en daarmee is de terechte kampioen gekroond. Dat hij het afmaakte voor zijn thuispubliek in Londen was extra mooi.
Het is voor de 28-jarige Dennis met afstand de grootste titel uit zijn loopbaan. Hij reed in klassen als de ADAC GT Masters en het DTM voordat hij in 2021 de overstap maakte naar de Formule E, met Avalanche Andretti. Hij was in zijn rookieseizoen direct dichtbij het hoogst haalbare, maar Dennis moest risico nemen om latere kampioen De Vries af te troeven en dat liep fout af, waardoor hij met lege handen achter bleef.
picture

Mexico-Stad | Jake Dennis wint openingsrace Formule E voor ambitieus Andretti

Status van wereldkampioenschap

Vervolgens was het even wennen omdat BMW zich had teruggetrokken als partner, maar dankzij de elektrische aandrijving van Porsche wist Avalanche Andretti zijn rijder weer in staat te stellen om het ultieme doel na te streven. Zo gezegd, zo gedaan. Met slechts twee overwinningen – in Mexico en Monaco – was van dominantie geen sprake, maar consistentie bleek wel de sleutel tot succes.
Op die manier werd Dennis de derde wereldkampioen in de historie van de Formule E. De eredivisie van het elektrische racen bestaat al veel langer, sinds 2014-2015, maar pas de laatste drie seizoenen heeft het officieel de status van wereldkampioenschap onder auspiciën van de FIA.
picture

Londen | Nick Cassidy wint de laatste ePrix van seizoen, Envision kampioen bij constructeurs

WAAR KIJK JE?

Formule E kijk je live en reclamevrij op de platforms van Eurosport en discovery+. Van de eerste E-Prix in Mexico City tot en met de afsluitende race in Londen, wij zijn van de partij met Nederlands commentaar. Kijk wie er in de voetsporen treedt van Nyck de Vries en Stoffel Vandoorne!
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie