Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

F1 | Carlos Sainz viert rentree met overwinning in Melbourne - zeldzame uitvalbeurt Verstappen

Kevin van Nunen

Geupdate 24/03/2024 om 10:13 GMT+1

Carlos Sainz is de verrassende winnaar geworden van de Grand Prix van Australië. De Spanjaard keerde in Melbourne terug na een blindedarmontsteking en is nog verre van topfit, maar dat weerhield hem er niet van om een overwinning te scoren. De Ferrari-coureur profiteerde optimaal van een zeldzame uitvalbeurt van Max Verstappen, die al vroeg kampte met een remprobleem.

Als Verstappen het laat liggen, slaat Sainz toe. Nu alweer voor de tweede keer

Foto: Getty Images

Als Red Bull zijn zaakjes eens niet op orde heeft, slaat Sainz toe. Het gebeurde vorig jaar in Singapore en het gebeurt nu weer, een klein halfjaartje later in Albert Park. Sainz erfde de leiding in ronde drie, toen een remprobleem einde race betekende voor Verstappen, en hield die tenslotte vast.
Verstappen zette zijn pole-position bij de start om in de koppositie, maar kon er niet lang van genieten. Na vijf ronden kwam zijn race in de RB20 ten einde. En daarna ook een streak van twee jaar lang het finishen van iedere race, waarin hij ook iedere keer punten scoorde.

Verstappen rijdt met de handrem erop

Er was niets dat de drievoudig wereldkampioen kon doen om zijn eerste uitvalbeurt sinds Australië 2022 te voorkomen. Met een aanlopende, in brand gevlogen rem stuurde hij de pitstraat in, waar zich zelfs een explosie voordeed. Bizar genoeg viel even later ook Lewis Hamilton uit. Zijn motor hield ermee op, waardoor de twee meest recente wereldkampioenen moesten toekijken.
Verstappen en Hamilton zagen hoe Sainz de race domineerde en telkens een voorsprong pakte op de momenten dat dit het meest welkom was - rond de pitstops dus. Charles Leclerc was (weer) niet in staat om zijn teamgenoot bij te houden toen een kans op winst zich aandiende, de McLarens van Lando Norris en Oscar Piastri hadden het ook net niet.

Tsunoda en Haas profiteren van malaise Mercedes

Bijzonder was ook dat Sergio Perez er niet in slaagde om het werk te doen waarvoor hij is aangenomen. De Mexicaan moet fungeren als back-up van Verstappen en punten wegnemen bij de concurrentie als zich eens iets voordoet, zoals nu, maar Perez had de snelheid totaal niet in deel twee van de race. Hij werd slechts vijfde, waarmee Red Bull een zeer teleurstellend weekend beleefde.
Opvallend was verder de achtste plek van Yuki Tsunoda, goed voor zijn eerste punten van het seizoen, gevolgd door Nico Hülkenberg en Kevin Magnussen die Haas een groot plezier deden door allebei in de punten te finishen. De achtste plaats voor Tsunoda zou achteraf zelf nog een zevende worden.

Geen punten voor Williams en Albon

Punten scoren lukte Alex Albon net niet, in de veelbesproken Williams afgestaan door teamgenoot Logan Sargeant na een crash op vrijdag in de vrije training. Ook een late crash van George Russell hielp Albon niet de toptien in. Een gemiste kans, want er bleven vandaag meer kruimels over dan anders.
Vanwege die crash kreeg Fernando Alonso twintig seconden tijdstraf opgelegd, waardoor hij terugzakte naar plek acht. De Spanjaard lokte de crash van Russell deels uit, door iets anders dan normaal te remmen, zo oordeelden de stewards, die ook drie penalty points uitdeelden.
Ondanks een uitvalbeurt in de eerste drie races blijft Verstappen koploper in de strijd om het WK. Namens Ferrari zitten Leclerc en Sainz hem nu wel op de hielen, evenals teamgenoot Perez. De Nederlander wil ongetwijfeld niets liever dan terugslaan tijdens de Grand Prix van Japan op Suzuka, die over twee weken wordt verreden.

WAAR VOLG JE HET SPORTNIEUWS?

Al het laatste sportnieuws van voetbal tot veldrijden en van snooker tot biatlon volg je hier bij Eurosport. Volg ook ons kanaal op Whatsapp!
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie