Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

F1 | Verstappen wint ook ‘gewoon’ in Hongarije en schenkt Red Bull record van 12 zeges op rij

Kevin van Nunen

Geupdate 23/07/2023 om 16:48 GMT+2

Max Verstappen heeft Red Bull een plek in de geschiedenisboeken van de Formule 1 bezorgd. Dit deed hij door onbedreigd de Grand Prix van Hongarije te winnen. Het was voor Verstappen onderweg naar zijn derde wereldtitel zijn negende overwinning van het seizoen, maar alweer de twaalfde op rij voor Red Bull. Twaalf races op rij winnen was nog niet eerder vertoond.

Max Verstappen

Foto: Getty Images

Seizoen 2023 is pas elf races oud, maar met de overwinning van Abu Dhabi 2022 erbij opgeteld, was het de twaalfde overwinning op rij voor Red Bull. Tien van die twaalf Grand Prix-zeges staan op naam van Verstappen, die in de kwalificatie nog met drie duizendsten moest buigen voor Lewis Hamilton. Het record van het machtige McLaren in 1988 is daarmee uit de boeken gereden.
Er werd eventjes gedacht dat Red Bull op de Hungaroring wat kwetsbaar oogde, Verstappen kreeg de balans niet lekker voor elkaar, maar toen de rode startlichten eenmaal doofden, was de rangschikking binnen de kortste keren zoals je ‘m verwacht. De warmere temperaturen op zondag waren ook geen nadeel.

McLaren 1988 uit de boeken

Verstappen had een betere start dan Hamilton, kon de binnenbocht kiezen en Hamilton naar buiten duwen, waar de McLarens van Lando Norris en Oscar Piastri van wisten te profiteren. Verstappen reed snel weg van Piastri, die later wat terug zou vallen, en had ook niets te duchten van Norris. Het gat met zijn naaste achtervolger bedroeg lang om en nabij de 25 seconden, aan de finish was het zelfs 33 tellen.
Norris slaagde er wel in om, net als op Silverstone, als tweede te finishen. De Brit hield in de slotfase Sergio Perez van zich af, die vanuit het middenveld naar voren kwam in de race. Waar de Mexicaan wellicht eventjes hoop had op plek twee, moest lukte het in de slotfase niet om Norris serieus te bedreigen. Pole-sitter Hamilton finishte als vierde.

Derde wereldtitel lonkt

Met ook een overwinning in Hongarije op zak, komt Verstappen ook weer dichter bij titelprolongatie. Hij staat nu 100+ punten voor op teamgenoot Perez. In het tempo waarin het nu gaat, lijkt het half oktober Qatar of Austin te worden wanneer Verstappen wiskundig niet meer te achterhalen valt. Wellicht gebeurt het weer in Suzuka, net als vorig jaar.
Maar eerst wacht de Grand Prix van België op het befaamde circuit van Spa-Francorchamps. Het belooft daar iets koeler en wellicht wisselvallig weer te worden. Vooral de lage temperaturen kunnen er wellicht aan bijdragen dat de concurrentie wat hoop koestert om het Red Bull lastig te maken, al komt het er uiteindelijk op neer dat er geen maat staat op Verstappen en Red Bull.
Anders was het ook niet mogelijk om een recordreeks van 12 overwinning aaneen te rijgen.

WAAR VOLG JE HET SPORTNIEUWS?

Al het laatste sportnieuws van voetbal tot veldrijden en van snooker tot biatlon volg je hier bij Eurosport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie