Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

F1 | Max Verstappen wint op Monza en zet nieuw record neer – Tien overwinningen op rij

Matthijs Klerkx

Geupdate 03/09/2023 om 17:03 GMT+2

Max Verstappen is de geschiedenisboeken van de Formule 1 helemaal aan het herschrijven. De Nederlander van Red Bull Racing kende tijdens de Grand Prix van Italië in het begin van de race nog wat tegenstand maar Carlos Sainz, maar kon zijn oud-teamgenoot tot een foutje dwingen. Vervolgens reed hij simpel naar een tiende Grand Prix-winst op rij: een nieuw record!

Max Verstappen vocht een mooie strijd uit met Carlos Sainz en nam de bovenhand

Foto: Eurosport

Het ging allemaal niet zonder slag of stoot op het Autodromo Nazionale di Monza, ook wel de ‘Temple of Speed’ genoemd: Yuki Tsunoda moest zijn Scuderia AlphaTauri aan de kant zetten tijdens de opwarmronde, met een ploffende motor.
Twee extra opwarmrondes gingen verloren, waardoor het aantal raceronden niet op 53, maar 51 kwam te liggen. De teams werden zelfs weer even toegestaan op de startgrid. Twintig minuten later dan gepland ging het circus toch van start voor de talloze Ferrari-fans.

Ferrari vs. Red Bull

De ‘Tifosi’ kregen hun zin: Carlos Sainz startte vanaf Pole Position en wist in de eerste run richting de chicane die het circuit opent – de Variante del Rettifilo – Verstappen achter zich te houden. Op P3 volgde Charles Leclerc, met daarachter George Russell en Sergio Pérez.
Terwijl de Mexicaan zijn Britse Mercedes-voorganger onder druk zette, deed Verstappen dat met de Spanjaard in de Ferrari. In de zesde ronde maakte Sainz zich enorm breed in de Variante del Rettifilo, met een nijdige Nederlander op de boordradio tot gevolg.
Bijna tien ronden later was het alsnog raak: de Spanjaard blokkeerde zijn remmen in de eerste chicane, waarna Verstappen de buitenste lijn naam richting de tweede chicane (de Variante della Roggia) en daar aan de binnenkant zat.

Clashes en crashes

Het werd al snel duidelijk dat Ferrari voor weinig downforce en veel topsnelheid had gekozen. Natuurlijk was dat al te zien aan de snelle kwalificatietijden, maar eens de RB19 aan kop van de wedstrijd lag, was het een simpel vervolg voor de binnenkort drievoudig wereldkampioen.
Vanaf dat moment ging het vooral om de overige podiumplekken. Pérez had namelijk ondertussen Russell ingehaald en zette zijn zinnen op de twee Ferrari’s. Leclerc liet de Mexicaan nauwelijks ruimte in de Variante della Roggia, maar werd een ronde later alsnog bijgebeend.
In de 42ste ronde kwamen in de achtergrond Lewis Hamilton en Oscar Piastri met elkaar in aanraking, omdat ze elkaar geen ruimte lieten. De Australiër hield er een kapotee voorvleugel over en eindigde buiten de punten. Hamilton kreeg op zijn beurt een tijdstraf van vijf seconden.

Furieuze Ferrari’s

In de 46ste ronde was het zover: na meerdere pogingen kreeg ‘Checo’ het eindelijk voor elkaar om Sainz in te halen. Even later was ook teamgenoot Leclerc aan hem voorbij, al wilde de Spanjaard daar niet van weten.
Hij stak meteen terug en even leek het Ferrari-sprookje te eindigen in een nachtmerrie in de Variante della Roggia. Ternauwernood kon Leclerc een crash ontwijken.
Uiteindelijk mocht Sainz als derde mee op het podium met de twee Red Bull-coureurs. Het was namelijk Verstappen die onbedreigd op zijn tiende GP-zege op rij af ging, een waanzinnig nieuw Formule 1-record. Sebastian Vettel won in 2013 ook negen keer aaneengesloten in de Red Bull en zag zijn reeks nu pas verbeterd worden.

Waar volg je het sportnieuws?

Al het nieuws van voetbal tot wielrennen en van atletiek tot tennis volg je hier bij Eurosport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie