Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

F1 | Titelstrijd tussen Verstappen en Pérez laait weer op in Miami – Horner wil strijd zien

Matthijs Klerkx

Geupdate 05/05/2023 om 15:11 GMT+2

In de Formule 1 staat komend weekend de vijfde Grand Prix van 2023 op de agenda. Op het Miami International Autodrome – waar Max Verstappen vorig jaar de eerste editie van de Miami GP won – vechten met name de Nederlander en zijn teamgenoot Sergio Pérez een hevige strijd uit: die om de eerste plaats in de WK-stand. Red Bull Racing-teambaas Christian Horner laat beide coureurs alvast strijden.

Pérez (links) en Verstappen (rechts) vierden de overwinning van de Mexicaan in Baku, Azerbeidzjan

Foto: Eurosport

Na vier races – en nog eens een Sprint Race in Azerbeidzjan – is het verschil tussen de twee Red Bull-coureurs zes punten. Toegegeven, ook in 2022 begon ‘Checo’ Pérez aardig aan het seizoen en had Verstappen met name last van twee uitvalbeurten (in Bahrein en Australië, red.), maar toch lijkt de strijd tussen de twee teamgenoten spannender dan ooit tevoren.
Weet de Mexicaan het gebrek aan spanning vorig jaar aan de RB18 die door het seizoen heen teveel naar de wensen van Verstappen was aangepast, over de opvolgende RB19 heeft Checo voorlopig niets te klagen.
De wagen van de Bulls is ruim sneller dan die van de concurrentie en de eerste vier hoofdraces werden netjes onder de twee coureurs verdeeld. Pérez deed er nog eens de Sprint Race in Baku bij en heeft zodoende al meer gewonnen dan Verstappen in 2023.
picture

Pérez won eerder dit jaar ook al de Grand Prix van Saudi-Arabië

Foto: Eurosport

Mexico in rep en roer

Toch geeft de WK-stand voorlopig een voorsprong voor de Nederlander. In Saudi-Arabië reed hij vanaf P15 naar de tweede plaats, terwijl de Mexicaan in Australië vanaf de laatste plaats op de startgrid terugkwam naar de vijfde plek. Daarin zit voorlopig het verschil in de stand.
In Mexico gloort er inmiddels hoop op een eerste wereldkampioen uit eigen land. De verontwaardiging was dan ook groot toen teambaas Christian Horner na afloop van de race Verstappen toesprak met de woorden: “Checo had geluk met de Safety Car, maak je geen zorgen, er zijn nog genoeg races te gaan en je hebt vandaag goede punten gescoord.”
Bij de Mexicaanse krant El Universal waren ze fel voor de Britse teambaas. “Bij Red Bull wilden ze niet dat Checo won in Azerbeidzjan”, stond er te lezen. “Checo liet Verstappen kansloos, maar Horner trok de aandacht met zijn uitspraak. Hij wilde afbreuk doen aan de prestatie van de Mexicaan.”
picture

Nyck de Vries viel tijdens de Grand Prix van Azerbeidzjan uit

Foto: Eurosport

Vrij om te racen

Tegen de in Miami aanwezig zijnde internationale Formule 1-media vertelde Horner dat Red Bull niet gaat ingrijpen bij een strijd tussen de twee coureurs. “Als het teambelang maar bovenaan staat. We strijden tegen goede teams en dat is belangrijker dan het eigenbelang van de coureurs. Ze zijn wel vrij om tegen elkaar te racen.”
Het gebrek aan strijd in Baku lag volgens Horner aan de ongelukkige Safety Car-situatie die ontstond nadat Nyck de Vries zichzelf uit de wedstrijd reed in de hoofdstad van Azerbeidzjan. “Wie weet valt het kwartje de volgende keer de kant van Verstappen op”, aldus de 49-jarige Brit.
Hij wil een mooie strijd zien tussen zijn coureurs in Miami. “Er zit zes punten verschil tussen ze, na vier races. Max en Checo willen beiden winnen, daarom rijden ze bij Red Bull. Ze moeten allebei laten zien wat ze kunnen.”

Het circuit

Het Miami International Autodrome is een van de nieuwe circuits op de steeds maar uitdijende Formule 1-kalender. Het circuit is gebouwd rond het Hard Rock Stadium, het stadion waar NFL-club Miami Dolphins haar thuiswedstrijden speelt.
Het circuit is bijna vijf en een halve kilometer lang en bestaat uit 19 bochten en drie lange rechte stukken. In totaal zijn er drie DRS-zones, die dit jaar iets worden ingekort ten opzichte van vorig jaar om inhalen moeilijker te maken. Dit ondanks kritiek vanuit de coureurs, die de DRS-stroken te kort vinden.
Vorig jaar waren er veel klachten over te weinig grip in Miami en dus is het circuit voorzien van een nieuwe laag asfalt. De uitrijstroken bij bocht 1, 4, 7 en 11 zijn ingekort, waardoor de rijders minder kans hebben om fouten te maken. Ook is de krappe chicane voor de tweede DRS-zone aangepast, omdat daar vorig jaar veel crashes te zien waren.
picture

Het Miami International Autodrome is gebouwd rondom het Hard Rock Stadium

Foto: Eurosport

Tijdschema en weer

De eerste vrije training vindt op vrijdag plaats om 20:00 uur Nederlandse tijd. Zoals de laatste jaren gebruikelijk is, duurt deze vrije oefensessie een uur. Om 23:30 uur Nederlandse tijd vindt dan de tweede vrije training plaats, waarna het op zaterdag tijd is voor VT3 en de kwalificatie.
De derde trainingssessie begint om 18:30 uur Nederlandse tijd, waarna de klassieke kwalificatie – vergeet dus de shootout die vorig weekend in Azerbeidzjan te zien was – om 22:00 uur plaats vindt. Op zondag is de race om 21:30 uur Nederlandse tijd.
De weersvoorspellingen voor de race in Florida zijn wisselvallig. Er wordt voor de race zelf op zondag zelfs gewag gemaakt van een kans op buien. Dat zou een extra dimensie toevoegen aan de wedstrijd op nieuw asfalt én een baan die toch een beetje de uitstraling van een stratencircuit heeft. Voor de rest is de verwachting dat net als vorig jaar de temperaturen in Miami flink hoog zullen zijn.
Vrijdag 5 mei, 20:00 uur - Vrije Training 1
Vrijdag 5 mei, 23:30 uur - Vrije Training 2
Zaterdag 6 mei, 18:30 uur - Vrije Training 3
Zaterdag 6 mei, 22:00 uur - Kwalificatie
Zondag 7 mei, 21:30 uur - Race

Waar volg je het sportnieuws?

Al het laatste sportnieuws van voetbal tot veldrijden en van snooker tot Formule 1 volg je hier bij Eurosport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie