Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

F1 | Verstappen wint in Miami - inhaalrace bekroond met inhaalactie op teamgenoot Perez

Kevin van Nunen

Geupdate 07/05/2023 om 23:14 GMT+2

Max Verstappen heeft de negende startpositie tijdens de Grand Prix van Miami omgezet in winst. De Nederlander reed een uitstekende inhaalrace en slaagde er ondertussen ook in om zijn banden te sparen, wat uiteindelijk de doorslag gaf. Sergio Perez was weerloos toen Verstappen de kroon op het werk zette door definitief de koppositie te pakken. Fernando Alonso werd derde.

Er staat in Miami geen maat op Verstappen, die wel een inhaalrace moest rijden

Foto: Getty Images

Als gevolg van een stuurfout en vervolgens een rode vlag leverde de kwalificatie voor de oppermachtige Verstappen geen pole-position, maar slechts de negende startpositie op. Ondertussen zette Perez de snelste tijd neer, waarmee hij hoopte in de strijd om het WK de druk op te voeren.
Een inhaalrace van Verstappen was verwacht op basis van de overmacht van Red Bull dit seizoen, maar een overwinning? Daar kun je nooit vooraf op rekenen. Perez pakte bij de start de leiding, terwijl de tweevoudig kampioen op zijn harde banden even warm moest draaien. Daarna ging het snel.

45 ronden op de harde band

Verstappen kwam rap naar voren en erfde de leiding toen Perez zijn enige pitstop maakte, maar was er toen nog niet. De Nederlander had ondanks veel inhaalacties rustig aan gedaan en zijn banden met beleid behandeld, waardoor hij het 45 ronden volhield om in de slotfase te kunnen toeslaan.
Perez was toen overgestapt naar de hardere band, waardoor de situatie werd omgedraaid. Verstappen moest nog naar de medium, die in principe sneller slijt. Enkele hevige regenbuien tussen kwalificatie en race zorgden ervoor dat al het rubber op de baan was weggespoeld, wat zeker niet in het nadeel was van Verstappen.

Inhaalactie op Perez

Desondanks maakte hij grote indruk door het maar liefst 45 ronden vol te houden en ondertussen het gat met Perez constant rond de zeventien seconden te houden. Dit deed de winstkansen meer en meer in het voordeel van Verstappen kantelen. Dat bleek toen hij na vlak na zijn enige pitstop, op veel nieuwere banden, met het nodige gemak Perez inhaalde en snel weer een gat sloeg.
De overwinning van Verstappen, die in Miami een veel beter weekend kende dan in Baku, betekent dat hij een aanval van Perez op de leiding in de WK-tussenstand afslaat. In plaats daarvan vergroot Verstappen zijn voorsprong juist weer naar de dubbele cijfers.

Red Bull wint tot dusver alles

Het was voor Red Bull alweer de vijfde overwinning van het seizoen, waarvoor Verstappen er tot dusver drie voor zijn rekening nam. Twintig seconden later kwam Alonso in zijn Aston Martin eens te meer als derde over de finish, gevolgd door George Russell (Mercedes) en Carlos Sainz (Ferrari), die tot een bijrol waren veroordeeld.
De volgende Grand Prix is op 21 mei die van Emilia Romagna, op het circuit van Imola.

WAAR VOLG JE HET SPORTNIEUWS?

Al het nieuws van voetbal tot wielrennen en van snooker tot tennis volg je hier bij Eurosport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie