Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

F1 | Na record brekend 2022 was Verstappen dit jaar nog dominanter – hoe Max kampioen werd

Matthijs Klerkx

Geupdate 07/10/2023 om 19:53 GMT+2

464 punten en vijftien Grand Prix-zeges: het waren twee getallen waarvan menig Formule 1-kenner en -fan dachten dat ze lang in de geschiedenisboeken van de Formule 1 zouden blijven staan. De hoofdpersoon zelf, Max Verstappen, dacht er een jaar later echter anders over. Met al een nieuw record op zak wordt de Nederlander in Qatar voor een derde keer op rij wereldkampioen.

Wat Max Verstappen in 2023 allemaal doet, is eigenlijk met geen pen te beschrijven

Foto: Eurosport

Het is namelijk niet de vraag of, maar wanneer het in Qatar gebeurt. Verstappen moet op zaterdag in de Sprint Race drie punten bij elkaar rijden. Om dit niet te laten gebeuren, moet het al heel gek lopen voor de Nederlander, zo bleek op vrijdag ook maar weer tijdens de kwalificatie.
Max Verstappen en de RB19 die Red Bull Racing dit jaar ontwierp zijn een samengesmolten mens en machine. Adrian Newey en zijn team brachten een schier onverslaanbare auto op de circuits, de Limburger was de andere sleutel tot opnieuw een jaar vol succes.
Teamgenoot Sergio Pérez bood nog wat weerstand en leek zelfs de eerste Mexicaanse coureur aller tijden te worden om de leiding in de WK-stand over te nemen. Het afpakken van de snelste raceronde op het circuit van Jeddah door zijn Nederlandse teammaat voorkwam dat.

Hoogtepunten

Verstappen bleef dus al het hele seizoen aan de leiding. Sterker nog: na de Grand Prix van Azerbeidzjan, dat werd de tweede Grand Prix-zege van de Mexicaan in 2023, begon de Nederlander aan een reeks van tien GP-overwinningen. Een nieuw record, het oude van Sebastian Vettel (9) stamde uit 2013.
Met name de race in Miami was een kantelpunt in het seizoen: Max verkwanselde zijn kwalificatie en startte vanaf de negende plaats, terwijl ‘Checo’ Pérez van Pole Position vertrok. Met nog tien ronden te gaan haalde de Nederlander zijn teamgenoot pijnlijk genoeg in en pakte de winst.
Vervolgens waren een extreem goede derde sector in Q3 van de kwalificatie in Monaco, een bijna vernederende late pitstop voor vers rubber en een snelste ronde in Oostenrijk en een ware masterclass in veranderende weersomstandigheden op zijn ‘eigen’ Zandvoort hoogtepunten van het seizoen.

Record na record

Voor aanvang van de Sprint Race op het Losail International Circuit die Verstappen ongetwijfeld wereldkampioen gaat maken bedraagt zijn puntenaantal 400. Hij heeft dus nog ‘slechts’ 65 WK-punten nodig om zijn record van vorig jaar al aan te scherpen.
De kans is groot dat dit in Mexico al lukt. Als hij zowel in Qatar als in de VS de Grand Prix ook nog eens wint, kan hij op het Autódromo Hermanos Rodríguez, de thuisbasis van Checo, ook dat andere record van 15 GP-zeges in één kalenderjaar aan diggelen rijden.
Met de wetenschap dat daarna ook nog de Grands Prix van Brazilië, Las Vegas en Abu Dhabi volgen, kan Verstappen zelfs een huiveringwekkend record van Alberto Ascari uit 1952 uit de boeken rijden; de Italiaan won 6 van de 8 races, goed voor 75 procent racewinsten. Momenteel staat de Nederlander op 13 uit 16, mochten daar alle resterende races bij komen zou dit 86,3 procent racewinsten in een seizoen betekenen.
De Nederlander staat nu op 48 Grand Prix-zeges in zijn loopbaan en bezet daarmee de vijfde plaats op de ranglijst aller tijden. Lewis Hamilton (103) en Michael Schumacher (91) zijn nog steeds niet in zicht, maar met een 100%-score in de rest van 2023 zou Verstappen zowel Alain Prost (51) als Sebastian Vettel (53) voorbij streven. Om maar te onderstrepen met wat voor Nederlands fenomeen we te maken hebben…

Waar volg je het sportnieuws?

Al het sportnieuws van voetbal tot wielrennen en van autosport tot atletiek volg je hier bij Eurosport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie