Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

F1 | Max Verstappen en Lewis Hamilton zijn meer met elkaars teambazen bezig dan met GP Singapore

Matthijs Klerkx

Gepubliceerd 15/09/2023 om 12:30 GMT+2

De dominantie van Max Verstappen in de Formule 1 zorgt er een beetje voor dat buiten hijzelf en Red Bull Racing alle andere coureurs en teams stukje bij beetje irrelevant worden. De miljoenenbusiness die de F1 is, kan dat natuurlijk niet gebruiken. Gelukkig zijn de teambazen er altijd om voor wat opschudding te zorgen, zo gebeurde dat ook in de aanloop naar de Grand Prix van Singapore.

Lewis Hamilton won sinds Saudi-Arabië 2021 geen Grand Prix meer

Foto: Eurosport

We kunnen eufemistisch stellen dat er weleens spannendere Formule 1-seizoenen tussen hebben gezeten. Red Bull Racing won tot nu toe alle Grands Prix dit jaar: Max Verstappen schreef al 12 wedstrijden bij op zijn erelijst, ook Sergio ‘Checo’ Pérez won er twee. Kanttekening is dat zelfs alle Sprint Races – 3 in totaal – ook door een Red Bull-coureur werden gewonnen.
De RB19 is vreselijk dominant, hoe moeilijk Checo het er soms ook mee lijkt te hebben. De Mexicaan werd halverwege dit seizoen onder druk gezet door de leiding van Red Bull: Dr. Helmut Marko – die toch al niet vies is van mentale spelletjes en coureurswijzigingen tijdens het kalenderjaar – nam de beslissing om Nyck de Vries na nog geen half jaar weg te werken bij AlphaTauri en oude bekende Daniel Ricciardo dat stoeltje te geven.
Dat liep even wat anders dan gedacht, want de Australiër ramde zijn AT04 in de tweede vrije training van de Grand Prix van Nederland in de muur bij de Hugenholz-bocht, op het Circuit van Zandvoort dus. Resultaat? Een gebroken middenhandsbeentje in de linkerhand, de achtvoudig GP-winnaar keert waarschijnlijk pas begin oktober terug tijdens de Grand Prix van Qatar, voorlopig neemt Liam Lawson zijn stoeltje over.

Hamilton vs Marko

Toch blijft Marko niet zo onder de indruk van de prestaties van Pérez, die net zoals in 2022 heel goed startte aan het F1-jaar maar na een aantal races systematisch zoek werd gereden door teamgenoot Verstappen.
Waar dat aan ligt? De 80-jarige Oostenrijker had er bij ServusTV een opvallende verklaring voor. “Dat komt doordat Checo Zuid-Amerikaans is. Die verliezen nog weleens de concentratie, in tegenstelling tot Sebastian (Vettel) in het verleden en Max (Verstappen) nu.”
Dat werd Marko – buiten dat Mexico helemaal niet in Zuid-Amerika ligt – niet in dank afgenomen, zoals verwacht. De Oostenrijker maakte zijn excuses, die werden geaccepteerd door Checo, maar ook andere coureurs werd gevraagd naar hun mening rondom de uitspraken.
Het meest uitgesproken was Lewis Hamilton, die de xenofobe uitspraken sterk afkeurde. “Het is totaal niet acceptabel wat Helmut zei. We zeggen dat er geen discriminatie mag zijn binnen deze sport, wat ook zou moeten zijn, maar het is niet goed als mensen op dit soort posities dan zulke opmerkingen maken.”
“Het blijkt maar weer dat er nog steeds werk aan de winkel is. Op de achtergrond werken hier ook veel mensen aan binnen deze sport, maar het blijft lastig als er mensen aan de top zijn die zo denken”, legde de zevenvoudig wereldkampioen uit. “Zo kunnen we geen vooruitgang boeken. Of ik verbaasd ben dat Helmut zulke uitspraken deed? Dat eigenlijk ook weer niet. Alleen dit is niet de manier hoe wij ons als team gedragen.”
picture

De Grand Prix van Singapore vindt plaats op het Marina Bay Circuit

Foto: Eurosport

WK-stand voorafgaand aan de Grand Prix van Singapore

1. Max Verstappen – 364 punten
2. Sergio Pérez – 219 punten
3. Fernando Alonso – 170 punten
4. Lewis Hamilton – 164 punten
5. Carlos Sainz – 117 punten
6. Charles Leclerc – 111 punten
7. George Russell – 109 punten
8. Lando Norris – 79 punten
9. Lance Stroll – 47 punten
10. Pierre Gasly – 37 punten
11. Esteban Ocon – 36 punten
12. Oscar Piastri – 36 punten
13. Alexander Albon – 21 punten
14. Nico Hülkenberg – 9 punten
15. Valtteri Bottas – 6 punten
16. Zhou Guanyu – 4 punten
17. Yuki Tsunoda – 3 punten
18. Kevin Magnussen – 2 punten
19. Logan Sargeant – 0 punten
20. Liam Lawson – 0 punten
21. Nyck de Vries – 0 punten
22. Daniel Ricciardo – 0 punten

Verstappen vs Wolff

Dan die andere hoge boom, in het team van Hamilton: Toto Wolff. Ook hij vormde de laatste weken het middelpunt van de belangstelling. De twee belangrijkste Oostenrijkers in de huidige Formule 1 zijn beiden niet op hun mondje gevallen.
Na de Grand Prix van Italië was Wolff ook te betrappen op uitspraken die niet bepaald chique waren. Hij zei namelijk dat de zegereeks van Verstappen – de Nederlander won op het Autodromo Nazionale di Monza zijn tiende Grand Prix op rij en dat was een nieuw record – niet relevant was en enkel iets voor Wikipedia. “En dat leest toch niemand”, benadrukte de Mercedes-teambaas.
Die uitspraken schoten dan weer in het verkeerde keelgat bij de inmiddels 47-voudig Grand Prix-winnaar. “Toto klinkt soms wel als een werknemer van ons team”, zei Verstappen tijdens de persconferentie op het Marina Bay Circuit op donderdag.
“Tenminste, zo praat hij vaak over ons. Ik vind het niet chique, je moet het op waarde kunnen schatten als een team zo dominant is, zeker hij”, aldus de bijna drievoudig wereldkampioen. “Dat deden wij wel altijd toen Mercedes het sterkste team was. We hadden er bewondering voor en beseften ons dat we heel hard moesten werken om ze bij te benen.”
De twee meest succesvolle coureurs van de grid waren voor aanvang van de Grand Prix van Singapore dus voornamelijk bezig met zaken waar ze zich niet zo mee bezig moeten houden. Hamilton won sinds eind 2021 geen Grand Prix meer en kan dus prima zijn aandacht op de baan gebruiken, Verstappen was nog nooit de beste in Singapore en moet dus weer eens wat afstrepen van zijn steeds kleiner wordende to-do list.

Wanneer vindt de Grand Prix van Singapore plaats?

De Grand Prix van Singapore vindt plaats op het Marina Bay Circuit, een stratencircuit. De start van de kwalificatie is zaterdag 16 september om 15:00 uur, op zondag 17 september is de start van de race om 14:00 uur gepland.

Waar volg je het sportnieuws?

Al het nieuws van voetbal tot wielrennen en van atletiek tot tennis volg je hier bij Eurosport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie