Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

F1 | Max Verstappen kent geen enkele concurrentie in GP van Spanje en komt dichtbij Ayrton Senna

Matthijs Klerkx

Gepubliceerd 04/06/2023 om 16:31 GMT+2

Max Verstappen kende weer eens een race zonder enkele tegenstand. In de Grand Prix van Spanje – daar waar het sprookje van de Nederlander in 2016 allemaal begon – reed hij bij de start weg van Carlos Sainz en kende daarna een probleemloze race. Het werd zijn veertigste GP-zege, waardoor hij bij een volgende racewinst op gelijke hoogte komt met F1-legende Ayrton Senna.

Max Verstappen reed bijna de gehele race in niemandsland

Foto: Eurosport

De Limburger van Red Bull Racing ging als enige uit de top van het veld, samen met teamgenoot Sergio Pérez die startte vanaf de elfde plaats, op de medium compound van start. De rest koos allemaal voor de zachte band.
Dat leverde richting de eerste bocht nog een spannend moment op, omdat Sainz in zijn Ferrari de buitenbocht koos en bij het ingaan van Elf zijn neus voor die van de Limburger had. Verstappen liet aan de binnenkant zijn RB19 staan en kende vanaf dat moment geen enkele moeite meer met de tegenstand.

Goede race pace Mercedes

Goed onderweg bleken vooral de beide Mercedes-bolides. In een tactische race stopten zowel Lewis Hamilton als George Russell aanmerkelijk later om hun zachte banden in te wisselen voor de medium-banden, dan alle coureurs rond hen.
Zodoende werd Sainz gaandeweg opgeslokt door eerst de zevenvoudig wereldkampioen en daarna de winnaar van de Grand Prix van Brazilië van 2022. Pérez op zijn beurt ging voorbij de Spanjaard toen de Ferrari-coureur een tweede pitstop maakte.

Mindere fase Max

Verstappen switchte van de medium band naar de harde band, maar had het moeilijker op de banden met de witte ring. Nadat ook Pérez, Russell en Hamilton naar binnen kwamen voor de zachte band, had de regerend tweevoudig wereldkampioen ruimte genoeg om ook een stop te maken.
Net als voor het naar binnen gaan van Hamilton, was ook na de pitstop van de Nederlander het verschil tussen de twee weer 16 seconden. Ondanks dat Verstappen een zwart-witte vlag kreeg voor het drie keer overschrijden van de Track Limits, ging hij onbedreigd af op een veertigste Grand Prix-overwinning.
Daarmee staat de coureur met racenummer 1 op de zesde plaats van de ranglijst met racewinsten aller tijden, de vijfde in die lijst is de legendarische Ayrton Senna. De Braziliaan, die door velen wordt gezien als de beste pure F1-coureur aller tijden, behaalde voor zijn fatale race op Imola 41 overwinningen in de koningsklasse van de autosport.
Bovendien werd het voor Verstappen een derde Career Grand Slam: hij was de snelste in de kwalificatie, reed in de race alle ronden aan de leiding en zette de snelste rondetijd neer. Eerder deed de Nederlander dat in Oostenrijk in 2021 en vorig jaar op Imola.

Waar volg je het sportnieuws?

Al het sportnieuws van voetbal tot wielrennen en van tennis tot judo volg je hier bij Eurosport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie