Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

F1 | Hamilton en Leclerc gediskwalificeerd na race in Austin - Williams en Sargeant profiteren optimaal

Kevin van Nunen

Gepubliceerd 23/10/2023 om 10:30 GMT+2

De Grand Prix van de Verenigde Staten blijkt niet te zijn gedaan met het zwaaien van de finishvlag. De auto’s van nummer twee Lewis Hamilton en Charles Leclerc (zesde) kwamen niet door de keuring, wat voor de FIA direct aanleiding was om het tweetal uit de uitslag te schrappen. Williams profiteerde optimaal en de geplaagde rookie Logan Sargeant scoorde zijn eerste WK-punt.

Lewis Hamilton (Mercedes), Charles Leclerc (Ferrari) - GP of United States of America 2023

Foto: Getty Images

Hamilton finishte in Austin als tweede, slechts een seconde achter Max Verstappen. Verstappen kampte tijdens de race, en met name in de slotfase, met remproblemen, waardoor het weinig scheelde of de Mercedes-coureur had zelfs gewonnen. Laat staan als Hamiltons strategie optimaal was geweest…
Achteraf blijkt het echter allemaal voor niets, want de houten plank onder de auto van de Mercedes was te ver afgesleten, waardoor niets anders restte dan diskwalificatie. Bij Leclerc en Ferrari was sprake van precies dezelfde overtreding.

Weinig training voor juiste afstelling

Het hobbelige asfalt op het Circuit of the Americas in combinatie met slechts een uurtje vrije training – Austin was gastheer van een sprintweekend – zorgde ervoor dat het kon gebeuren dat de planken te veel slijtage vertoonden. Dit is een ongeoorloofd voordeel, waardoor de FIA niet anders kon dan de overtreders diskwalificeren.
De auto’s van Hamilton en Leclerc waren als het ware te laag afgesteld. Het moeten verhogen van de rijhoogte wordt ook gezien als reden waarom Verstappen wel snel was, maar in de Grand Prix zeker niet domineerde, waardoor hij hard moest werken voor zijn overwinning.
Achter de man die zijn vijftigste Grand Prix won, werd de uitslag behoorlijk opgeschud. Lando Norris kreeg P2 terug, Carlos Sainz promoveerde naar een podiumplek en Sergio Perez deed ineens geen slechte, maar goede zaken in de strijd met Hamilton om plaats twee in het wereldkampioenschap.

Williams scoort drie punten

Hamilton en Leclerc krijgen komend weekend kans op revanche, als de Grand Prix van Mexico wordt verreden. Waar verliezers zijn, staan ook winnaars op. Yuki Tsunoda en AlphaTauri scoren extra punten, maar Williams is de echte winnaar. Het gaat van 0 naar 3 gescoorde punten, dankzij een negende en tiende plaats voor Alex Albon en thuisfavoriet Logan Sargeant.
Voor de geplaagde rookie – Sargeant staat zwaar onder druk en is als enige nog niet zeker van een stoeltje voor 2024 – betekende het zijn eerste punt in de Formule 1. Het is voor het eerst sinds 1993 dat een Amerikaan punten scoort in de koningsklasse van de autosport. Destijds scoorde Michael Andretti een podiumplek op Monza, waarna hij McLaren en de Formule 1 pardoes verliet.

WAAR VOLG JE HET SPORTNIEUWS?

Al het sportnieuws van voetbal tot wielrennen en van autosport tot atletiek volg je hier bij Eurosport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie