Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

F1 | Verstappen blijft Hamilton voor in Austin ondanks remproblemen - behaalt vijftigste GP-zege

Kevin van Nunen

Geupdate 22/10/2023 om 23:39 GMT+2

Max Verstappen moest er hard voor werken, maar is winnaar geworden van de Grand Prix van de Verenigde Staten. De drievoudig wereldkampioen reed in Austin vanaf de zesde startplaats naar de winst. Het wordt op het einde nog even spannend omdat Verstappen in de slotfase van de race veel moeite had met remmen. Daardoor kwam Lewis Hamilton nog dichtbij.

Max Verstappen w Grand Prix USA

Foto: Getty Images

Als Verstappen wat verder naar achteren start, wil hij nog wel eens naar voren stormen, maar daar was op het Circuit of the Americas geen sprake van. De Nederlander verkoos dit keer een sluiproute. Eentje die Mercedes zelfs een beetje in slaap sukkelde, want Hamilton reageerde niet op een vroege pitstop.
Door die zogeheten undercut pakte Verstappen veel tijd op Hamilton. Die tijd kon hij verderop in de race goed gebruiken. Na een inhaalactie op Lando Norris was Verstappen koploper geworden, maar rustig aftellen tot de finish was geen sprake van. Daarvoor was er te veel aan de hand.

Verstappen boos op GP

Verstappen was in zijn Red Bull niet veel sneller dan Hamilton (Mercedes) en Norris (McLaren) en daar kwam dat remprobleem nog bij. Diverse keren verzocht Verstappen zijn engineer Gianpiero Lambiase om te stoppen met praten onder het aanremmen. Dat begon nog vriendelijk, maar groeide uit tot dringende oproep.
Wat er ook precies aan de hand was, Verstappen leverde in de slotfase tijd in ten opzichte van Hamilton, die met ongeveer een seconde per ronde dichterbij kwam. De opdracht voor de zevenvoudig kampioen om alle verloren gegane tijd rond de eerste pitstop ongedaan te maken, was echter een te ingewikkelde.

Select gezelschap

Zo boekte Verstappen zijn vijftiende overwinning van seizoen 2023 en bovendien zijn vijftigste in totaal. De Red Bull-coureur staat vijfde op de eeuwige ranglijst. Als Verstappen volgende week in Mexico de 51 aantikt, komt hij op gelijke hoogte met Alain Prost.
Daarna kan het vizier gericht op Sebastian Vettel (53), Michael Schumacher (91) en Hamilton (103). Voor Hamilton staat de teller al sinds eind 2021 op 103 GP-overwinningen. Wel deed hij op het Circuit of the Americas goede zaken in de strijd om plek twee in het WK. Hij liep weer flink in op Sergio Perez, die slechts vijfde werd.

WAAR VOLG JE HET SPORTNIEUWS?

Al het sportnieuws van voetbal tot wielrennen en van autosport tot atletiek volg je hier bij Eurosport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie