• Wat: Golf
  • Waar: Kasumigaseki Country Club
  • Wanneer: donderdag 29 juli-zondag 1 augustus (mannen), woensdag 4 augustus- zaterdag 7 augustus (vrouwen)
  • Waar te zien: Eurosport 1 & discovery+
  • Nederlandse deelnemers: Anne van Dam
  • Favorieten: Collin Morikawa, Jon Rahm, Viktor Hovland, (mannen), Nelly Korda, Jin Young Ko, Inbee Park (vrouwen)

Hoe zit het toernooi in elkaar?

Er wordt in Tokio gespeeld volgens het strokeformat. Dit houdt in dat de golfers en golfsters vier dagen lang elke dag 18 holes lopen en dat degene die met de minste slagen eindigt op de laatste dag er met de gouden medaille vandoor gaat.
Tokio 2020
Tokyo 2020 | Goud voor Korda op golftoernooi, Van Dam stelt teleur
07/08/2021 OM 08:20

Wie zijn de kampioenen?

Golffans over de hele wereld hebben enorm lang moeten wachten op de terugkeer van hun sport op de Spelen, maar vijf jaar geleden was het dan eindelijk zo ver. Toen stond golf in Rio na 112 jaar eindelijk weer op het olympische programma. Justin Rose won de gouden plak met twee slagen voorsprong op de Zweed Henrik Stenson en de Brit schreef op de Campo Olímpico de Golfe niet alleen golfgeschiedenis door de eerste olympisch golfkampioen in 112 jaar te worden, Rose sloeg tijdens zijn eerste ronde een ace op de vierde hole, de eerste Olympische hole-in-one ooit. De Engelsman kan zijn gouden medaille in Tokio echter niet verdedigen, want hij heeft zich niet geplaatst voor het toernooi.
Bij de vrouwen was het toernooi In Rio een stuk minder spannend als bij de mannen. Inbee Park nam vanaf dag twee de leiding en de Zuid-Koreaanse gaf die voorsprong niet meer uit handen. Ze veroverde het goud met maar liefst vijf slagen voorsprong op haar naaste belager, de Nieuw-Zeelandse Lydia Ho. De 32-jarige Park is er in tegenstelling tot Justin Rose wel bij in Tokio en ze is vol goede moed om haar olympische triomf te herhalen in de Japanse hoofdstad.

Imbee Park gaat in Tokyo voor haar tweede Olympische gouden plak

Foto: Getty Images

Favorieten

Dit jaar zijn de ogen bij de mannen meer gericht op de sterren van de PGA-tour zoals de Spanjaard Jon Rahm, die vorige maand de US-Open op zijn schreef. Ook de Noorse sensatie Viktor Hovland behoort tot één van de grote kanshebbers, maar de grootste sensatie van dit moment is de Amerikaan Collin Morikawa, nummer vier van de wereldranglijst. Hij schreef vorige week The Open Championship op zijn naam, en won daarmee het meest prestigieuze toernooi ter wereld op z'n debuut. Dustin Johnson, de Amerikaanse nummer één van de wereld, had eerder al aangegeven niet naar Japan af te reizen. Naast Morikawa zijn Justin Thomas en Xander Schauffele de andere Amerikaanse blikvangers.
Bij de dames wordt veel verwacht van de nummer één van de wereldranglijst, de Amerikaanse Nelly Korda. Eind juni bewees de 22-jarige waarom ze op dit moment de beste golfster van de wereld is, want in Atlanta won Korda met een verschil van drie slagen overtuigend het Women's PGA Championship. Naast de Amerikaanse is er nog een Koreaan naast Park die een goede kans maakt in Tokyo. Jin Young Ko is op dit moment de nummer twee van de wereld. Zij won deze maand nog het Volunteers of America Classic in Texas en is dus op het juiste moment in vorm.

Nederlanders in het deelnemersveld

Bij de mannen doet er helaas geen Nederlander mee. Joost Luiten, die in Rio nog wel van de partij was, heeft zich niet weten te plaatsen voor het olympische toernooi. Ook de 35-jarige Wil Besseling kwam niet in aanmerking voor een plek op de Spelen.
Bij de vrouwen is Anne van Dam de enige deelneemster in het sterk bezette veld. De 25-jarige Arnhemse is de huidige nummer 145 van de wereld en speelt sinds 2019 mee op de LPGA, het hoogste vrouwencircuit in de wereld. Van Dam won in haar carrière tot nu toe vier individuele titels, één in China (Xiamen Open China 2016) en liefst drie in Spanje (Estrella Damm Ladies Open 2018, Andalucia Costa del Sol Open de España 2018 en de Canberra Classic 2019). Dankzij haar goede prestaties in 2018 en 2019 plaatste de Arnhemse zich in 2019 voor de Solheim Cup, de vrouwelijke tegenhanger van de Ryder Cup, waarbij een team van Europese golfsters het over vier dagen opneemt tegen een team van Amerikaanse golfsters. Van Dam haalde samen met haar Zweedse partner Susann Pettersen een belangrijk punt binnen voor de Europeanen. Pettersen bezorgde het Europese team met een birdie op de 18e hole de zege en daarmee was het debuut voor van Dam in de Solheim Cup meer dan geslaagd.
Van Dam staat internationaal vooral bekend om haar krachtige swing en haar geweldige drives. Zo staat de Nederlandse bij de LPGA met een gemiddelde van meer dan 292 yards bovenaan het klassement in Average Driving Distance. De Nederlandse zal haar ferme drives hard nodig hebben op de 6827 meter lange Par 71 East Course van de Kasumigaseki Country Club.

Waar te bekijken?

De openingsceremonie van de Olympische Spelen begint vrijdag 23 juli om 12:50 uur. De ceremonie is live te zien, op zowel Eurosport als discovery+. Een abonnement op discovery+ (inclusief toegang tot alle entertainment programma’s) kost €5,99 per maand en tijdelijk €29,99 per jaar, hier stream je tijdens de Olympische Spelen elke sport en iedere gewonnen medaille. Er is ook het dagelijkse schakelprogramma Medal Zone op Eurosport 1 en discovery+ zodat je niks van alle actie hoeft te missen. Sluit hier een abonnement af.
Tokio 2020
Tokyo 2020 | Golfster Nelly Korda gaat er na spannende strijd met goud vandoor
07/08/2021 OM 06:44
Tokio 2020
Golf Women's Individual Stroke Play Round 3 - Tokio 2020 - Olympische hoogtepunten
06/08/2021 OM 08:21