Paris 2024 | Het speelschema van de Nederlandse hockeymannen op de Olympische Spelen

Tobias Kappelle

Geupdate 17/04/2024 om 12:58 GMT+2

De Nederlandse hockeymannen hopen in Parijs voor het eerst sinds 2000 weer eens een gouden medaille op de Olympische Spelen in de wacht te slepen. De ploeg van bondscoach Jeroen Delmee zit al enkele jaren in de lift en moet nu gaan oogsten. De weg naar het goud is inmiddels bekend. Dit is het speelschema van de Oranje hockeymannen tijdens Paris 2024.

Tokyo 2020 | hockey - samenvatting Nederland - Duitsland

Eerder werd al bekend dat Nederland in Poule A zit in Parijs met Duitsland, gastland Frankrijk, Groot-Brittannië, Spanje en Zuid-Afrika. Met name Duitsland is als regerend wereldkampioen een sterke tegenstander en ook Groot-Brittannië is altijd gevaarlijk.
Het speelschema is Oranje niet ongunstig gezind. Zuid-Afrika is de eerste tegenstander van de mannen op zaterdag 27 juli om 12:45 uur. Een dag later op zondag 28 juli is om 19:45 uur Frankrijk de tegenstander. Daarmee begint Nederland het toernooi tegen de op papier zwakste twee teams van Poule A.

Programma niet ongunstig

De ploeg van Jeroen Delmee heeft dus even de tijd om warm te draaien voordat de sterkere tegenstander aan bod komen. Dinsdag 30 juli is om 12:45 uur Groot-Brittannië aan de beurt, voordat een dag later de belangrijkste poulewedstrijd op het programma staat.
Duitsland en Nederland nemen het op woensdag 31 juli om 17:30 uur tegen elkaar op. De winnaar van deze wedstrijd zal naar alle waarschijnlijkheid de eerste plek in de groep opeisen en zo zwaardere tegenstanders uit Poule B ontlopen. De groepsfase wordt op vrijdag 2 augustus om 10:30 uur afgesloten tegen Spanje.
  • 27 juli - 12:45 uur: Nederland - Zuid-Afrika
  • 28 juli - 19:45 uur: Nederland - Frankrijk
  • 30 juli - 12:45 uur: Groot-Brittannië - Nederland
  • 31 juli - 17:30 uur: Duitsland - Nederland
  • 2 augustus - 10:30 uur: Nederland - Spanje

TOERNOOI-OPZET

Het toernooi bestaat uit twaalf ploegen, ingedeeld in groepen van zes. De eerste vier gaan door naar de kwartfinales. Hier wordt gebruik gemaakt van een kruismodel, waardoor de nummer 1 van poule A tegen de nummer 4 van poule B speelt. Het verdere verloop spreekt vanzelf.
Het is daarom bijzonder belangrijk om geen uitglijders te maken in de groepsfase. In poule B zitten twee favorieten voor de titel met Australië en regerend kampioen België. Om deze twee landen in de kwartfinale te ontwijken moet Nederland bij de eerste twee eindigen. Zodoende is eigenlijk alleen een nederlaag tegen Duitsland in de groepsfase toegestaan.

Finale op 8 augustus

In de halve finale zal het onmogelijk worden om België of Australië te ontlopen, tenzij een van hen een onverwachte fout maakt eerder in het toernooi. Hier zal Nederland dan moeten laten zien of er echt stappen gemaakt zijn.
De kwartfinales worden gespeeld op 4 augustus. Daarna volgt op 6 augustus de strijd in de halve finales en hopelijk zien we op 8 augustus de Nederlandse mannen in de finale voor het eerst in 24 jaar de gouden medaille opeisen.

Waar kijk je?

Eurosport en discovery+ zenden tijdens de Olympische Spelen van Paris 2024 de strijd om goud, zilver en brons live uit. Net als in Tokio en Peking brengen we je met een groot team van experts en commentatoren alle wedstrijden in Parijs live met alle emoties, reacties, analyses en achtergronden. Volg je ons nieuwe kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie