Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

BEIJING 2022 | IJshockeycompetitie NHL vaardigt geen spelers af naar Peking

Mathieu Hilgersom

Geupdate 24/01/2022 om 19:10 GMT+1

IJshockeyspelers van de NHL mogen niet deelnemen aan de Olympische Spelen. Het bestuur van de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie wilde oorspronkelijk een pauze van drie weken inlassen zodat de spelers konden afreizen naar Peking. Vanwege de coronacrisis is het speelschema echter dusdanig in de war geschopt dat deze periode nu wordt gebruikt om de afgelaste duels in te halen.

Canada moet door het ontbreken van de NHL-spelers een compleet nieuw team op de been brengen.

Foto: Getty Images

Alleen al de afgelopen periode zijn er in de National Hockey League in de Verenigde Staten en Canada vijftig duels uitgesteld. Ook de wedstrijden van woensdag en donderdag gaan niet door, omdat negen clubs geen representatief team op de been kunnen brengen.
Voor de ijshockeyteams van de Canada en de Verenigde Staten is het ontbreken van de NHL-spelers een enorme aderlating. De selecties bestaan immers volledig uit spelers uit deze competitie. Zij moeten nu terugvallen op spelers die actief zijn in Europa of op een lager niveau uitkomen in de American Hockey League (AHL) of de National Collegiate Athletic Association (NCAA). Ook landen als Duitsland, Finland, Rusland, Tsjechië en Zweden moeten door de beslissing hun sterspelers missen in Peking.

Quarantaine

De NHL had tot 10 januari 2022 de tijd om zijn spelers terug te trekken voor de Olympische Spelen, zonder dat het daar een boete voor zou krijgen. Eerder was al duidelijk dat veel clubs liever niet hun spelers afvaardigen. Wanneer ze in Peking positief testen, moet ze tot 21 dagen in quarantaine. Hierdoor lopen de spelers het risico om nog langer niet voor hun clubs uit te kunnen komen.
Na vijf opeenvolgende deelnames besloot de NHL voor de Olympische Spelen van 2018 in PyeongChang ook om geen spelers af te vaardigen. Hierbij speelden vooral financiële belangen een rol.
Er kwam geen overeenkomst tussen de NHL, IOC en de IIHF (International Ice Hockey Federation) over wie de kosten van deelname zou dekken. Uiteindelijk pakte het Russische team goud bij de mannen. Duitsland en Canada pakten respectievelijk zilver en brons. De Verenigde Staten werd in de kwartfinale uitgeschakeld door Tsjechië.

Waar kijk je?

De Olympische Winterspelen kijk je vanaf vrijdag 4 tot en met zondag 20 februari live op Eurosport en discovery+. Tussen het ontsteken en doven van de vlam zijn wij overal live bij. Je mist geen medaille op Eurosport en als je Beijing 2022 volledig reclamevrij wilt beleven, kies dan voor discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie