Judo | Snippe en Van ’t End pakken goud, zilver voor Meyer op Grand Slam Antalya

Wesley Schreurs

Gepubliceerd 03/04/2023 om 16:38 GMT+2

De slotdag van het Grand Slam-toernooi in Antalya heeft drie Nederlandse medailles opgeleverd. Jelle Snippe won het goud ten koste van zijn landgenoot Roy Meyer in de 100+ klasse. Noël van ’t End veroverde op fraaie wijze de gouden plak in de categorie tot negentig kilo.

Judo | Snippe wint goud ten koste van Meyer

Nederlands onderonsje
Snippe en Meyer stonden tegenover elkaar in de gewichtsklasse boven de honderd kilo. Het was de eerste ontmoeting tussen beide Nederlandse judoka’s in een internationale wedstrijd. Meyer stond voorafgaand aan de finale tien minuten minder lang op de tatami dan Snippe.
De 24-jarige Snippe maakte grote indruk door vanaf de allereerste ronde door te stomen naar de finale. In de halve finale legde hij zijn Georgische tegenstander vol op de rug, precies op het geluid van de gong. Meyer versloeg in de halve finale de thuisfavoriet en een Nederlandse finale was een feit.
De finale tussen Snippe en Meyer belandde in een golden score, dus kwam het aan op echte wilskracht. De gelijkopgaande partij werd uiteindelijk beslist door een geweldige wisseling van technieken.
Snippe zette een beenworp in, maar Meyer counterde deze door de techniek over te nemen. De beide mannen gingen naar de grond, maar het was Snippe die Meyer nog net op zijn zij kreeg. Snippe kon het bijna niet geloven en behaalde zijn eerste gouden medaille op een Grand Slam.

Judo | Van 't End pakt goud in Antalya

Schouderworp
Er was meer Nederlands succes, want ook Van ’t End veroverde goud. De 31-jarige judoka won eerder dit jaar al de Grand Slam van Parijs en was in Antalya andermaal op dreef. De wereldkampioen van 2019 versloeg in de finale zijn Roemeense tegenstander met een indrukwekkende schouderworp.
Van ’t End zette zijn schouderworp na 29 seconden in en op die manier was het al snel gedaan met de finale. Het leverde voor de Nederlander een ippon op, een aanval waarmee de wedstrijd in één keer is beslist.