Paris 2024 | Kim Polling verlaat TeamNL - onder Italiaanse vlag op zoek naar olympische revanche

Tobias Kappelle

Geupdate 23/04/2024 om 13:43 GMT+2

Judoka Kim Polling zal Nederland niet vertegenwoordigen op de Olympische Spelen van Paris 2024. Polling is sinds enkele dagen officieel Italiaanse en zal proberen om zich namens haar nieuwe land voor de Spelen te kwalificeren. Polling woont al sinds 2016 in Italië samen met judoka Andrea Regis, waar ze inmiddels ook een dochter mee heeft.

Wk Judo | Polling overtuigend naar derde ronde

Kim Polling behoort al jarenlang tot de top van de internationale judowereld. In haar prijzenkast staan drie Europese titels, vier World Masters, vijf Grand Slams en een gouden medaille op de Europese Spelen.
Tot olmypisch succes leidde dit echter nog niet. In Rio de Janeiro was Polling een van de grote favorieten voor goud, maar in de eerste ronde ging het na overtime mis tegen Haruka Tachimoto, die later olympisch kampioen zou worden.
Vier jaar later mocht Polling niet naar Tokio om revanche te nemen. Sanne van Dijke kreeg van de bond de voorkeur en ook een gerechtelijke procedure kon daar geen verandering in brengen.

Polling als Italiaanse

In aanloop naar de Olympische Spelen van Parijs zal Polling geen last meer hebben van de Nederlandse judobond. Polling gaf haar Nederlandse nationaliteit op en is inmiddels officieel Italiaanse.
Deze verandering komt niet uit de lucht vallen. Polling heeft al lange tijd een relatie met de Italiaanse judoka Andrea Regis en twee jaar geleden verwelkomde het paar een dochter. Het voorgenomen huwelijk werd naar voren gehaald, zodat het proces van nationaliteitsverandering sneller in gang kon worden gezet.
Het grote bezwaar was tot nu toe de maximale aanmeldleeftijd voor het Italiaanse leger. De 33-jarige Polling was daar eigenlijk te oud voor, waardoor ze zonder salaris zou komen te zitten. Dit was geen optie voor Polling. In januari werd de leeftijd echter verhoogd, waardoor de mogelijkheden toenamen.
Polling geeft namelijk haar olympische A-status bij NOC*NSF op door Italiaans te worden. Toch voelt het voor de judoka als een logische stap. Polling geeft aan zich inmiddels meer Italiaans dan Nederlands te voelen. Dit komt vooral door haar familie die bijna volledig in Italië gevormd is.

Waar kijk je?

Eurosport en HBO Max zenden tijdens de Olympische Spelen van Paris 2024 de strijd om goud, zilver en brons live uit. Net als in Tokio en Peking brengen we je met een groot team van experts en commentatoren alle wedstrijden in Parijs live met alle emoties, reacties, analyses en achtergronden. Volg je ons nieuwe kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie