Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

WK Judo | Van Lieshout pakt prachtige bronzen medaille op haar eerste wereldkampioenschap

Menno Waebeke

Geupdate 10/05/2023 om 18:12 GMT+2

Joanne van Lieshout heeft op het WK judo in Doha een verrassende bronzen medaille veroverd in de klasse -63kg. De twintigjarige Nederlandse maakte haar debuut op een wereldkampioenschap bij de senioren en versloeg tijdens het toernooi onder anderen de Britse nummer een van de wereld Lucy Renshall. In de strijd om het brons was ze mede door een armklem te sterk voor de Mexicaanse Awiti Alcaraz.

WK Judo | Van Lieshout pakt prachtige bronzen medaille op haar eerste wereldkampioenschap

De WK-debutante overleefde de eerste ronde met een overwinning op de Colombiaanse Cindy Mera, maar het toernooi leek echter toch vroegtijdig tot een einde te komen. In de tweede ronde wachtte namelijk de huidige nummer een van de wereld, Lucy Renshall.
Van Lieshout bood echter goed partij tegen de Britse en gunde haar tegenstander geen enkel punt. Een golden score moest beslissen wie van de twee vrouwen naar de kwartfinales ging en in die golden score was het de Nederlandse die met een knappe waza-ari de WK-droom van Renshall kapot maakte.
picture

WK Judo | Twintigjarige Van Lieshout verrast met overwinning op Britse nummer een van de wereld

Overstrekte arm

Met de overwinning op Renshall was het toernooi misschien wel al geslaagd voor Van Lieshout, maar waarom dan niet dromen van een medaille? Daarvoor moest ze in de achtste finale wel langs Miku Takaichi. Maar ook de Japanse, die in haar loopbaan al twee keer zilver pakte op een WK, moest het onderspit delven tegen het toptalent uit Brabant.
De zegetocht van Van Lieshout op woensdagmiddag ging vrolijk door en ook de Hongaarse Szofi Ozbas moest eraan geloven. De 21-jarige judoka ging het gevecht met Van Lieshout aan op de grond en werd het slachtoffer van een prachtige armklem van de debutante.
picture

WK Judo | Toptalent Van Lieshout geeft Hongaarse tegenstander geen schijn van kans in kwartfinale

Strijd om het brons

In de halve finale kwam Van Lieshout echter net tekort tegen de Sloveense Andreja Leski, maar ondanks het verlies mocht ze zich opmaken voor de strijd om het brons tegen Prisca Awiti Alcaraz uit Mexico. Van Lieshout legde haar tegenstander met nog een minuut op de klok op haar schouder en met weer een armklem, een zogeheten osaekomi, veroverde de Nederlandse haar eerste WK-medaille uit haar loopbaan.
Na afloop toonde Van Lieshout zich dolgelukkig voor de camera van de NOS. "Dit is ongelofelijk. Het ging zo goed en als je het dan zo kunt afsluiten, geweldig. Het is bizar, ik kan het niet geloven. Ik ben superblij."

Geen succes voor De Wit

Voor de enige Nederlandse man die vandaag actief was in Doha liep het WK meer uit op een teleurstelling. Frank de Wit won zijn eerste ronde-partij nog wel van Nugzari Tatalashvili uit de Verenigde Arabische Emiraten, maar in de tweede ronde ging het mis tegen de Oostenrijkse Wachid Borchashvili.
Donderdag is er een nieuwe kans voor de Nederlandse judoka's, dan komt Frank de Wit in actie in de klasse onder 90kg en gaan bij de vrouwen Kim Polling en Sanne van Dijke in de klasse -70kg op jacht naar eremetaal in Qatar.

Waar kijk je?

Elke partij van het WK judo in Doha kijk je live en reclamevrij op discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie