Wat is sportklimmen?

Het sportklimmen bestaat uit drie disciplines die voor de Olympische Spelen zijn gecombineerd tot een competitie. Zo zijn er twee gouden medailles te verdelen, een in het mannentoernooi en een bij de vrouwen. Dit format is eerder uitgeprobeerd voor de Olympische Jeugdspelen in 2018.
Het sportklimtoernooi op de Olympische Spelen is een combinatie van de disciplines boulderen, speed en lead. De beslissing om de disciplines samen te voegen tot een onderdeel kon aanvankelijk tot weinig begrip rekenen in de klimwereld. Vooral het onderdeel speed is een vreemde eend in de bijt. Speed kent veel specialisten die niet uitkomen in de twee andere disciplines, terwijl specialisten in boulderen en lead nauwelijks uitkwamen op het onderdeel speed. De olympische deelnemers zijn dan ook vooral boulder- en leadklimmers.
Tokio 2020
Tokyo 2020 | Klimster Aleksandra Miroslaw verbreekt het wereldrecord speed
07/08/2021 OM 21:23
  • Wat: Sportklimmen
  • Waar: Aomi Urban Sports Park
  • Wanneer: 3 - 6 augustus
  • Waar te zien: Eurosport 1 & discovery+
  • Favorieten: Adam Ondra, Jakob Schubert, Janja Garnbret, Akiyo Noguchi


Bij het onderdeel speed is het zoals de naam al aangeeft de bedoeling om zo snel mogelijk een vijftien meter hoge wand te beklimmen. De discipline wordt uitgevoerd op een wand waarop de route altijd dezelfde is. Bovenaan de wand zit een elektronische plaat die de tijd laat stoppen zodra een klimmer erop slaat. Een speedrace is razendsnel voorbij. Het wereldrecord staat op 5,208 seconden.
Waar het onderdeel speed draait om explosiviteit is bij boulderen ook denkkracht vereist. Een boulder kan lijkt soms op een puzzel die opgelost moet worden. Op een vier tot vijf meter hoge klimwand zijn maar weinig klimgrepen waardoor klimmers soms haast onmogelijke capriolen moeten uithalen om de top te bereiken. Het is de bedoeling om in vier of vijf minuten in zo min mogelijk pogingen de top te behalen. De klimmers zijn niet gezekerd, waardoor er soms spectaculaire valpartijen te zien zijn.
Lead wordt ook wel gezien als het koningsnummer in de klimsport. Atleten moeten op een twintig meter hoge wand, die ook nog eens voorover hangt, zo hoog mogelijk zien te komen. Een klimmer heeft daarvoor zes minuten de tijd. Klimmers worden voor de veiligheid gezekerd.

Tokyo 2020 : Sport Climbing - New Sport on the Block

Per discipline wordt er een ranglijst opgemaakt waarbij de beste een punt krijgt en de tweede twee punten en zo verder. De eindranglijst wordt opgemaakt door de uitslagen in de verschillende disciplines met elkaar te vermenigvuldigen. Wordt een klimmer bijvoorbeeld drie keer derde dan ontvangt hij of zij 3x3x3=27 punten.

Favorieten

Aan de Spelen doen twintig mannen en twintig vrouwen mee. Helaas doet er geen enkele Nederlander mee. Bij de mannen is de Tsjech Adam Ondra de favoriet. Hij werd al vijf keer wereldkampioen. De broers Bassa en Mikaël Mawem uit Frankrijk zijn twee anderen die in de gaten gehouden moeten worden. Zij hopen het tweede broederduo in honderd jaar te worden die samen op het olympische podium staan.
Bij de vrouwen moet vooral gekeken worden naar de Sloveense Janja Garnbret, die van 2016 tot en met 2019 vier keer achter elkaar wereldkampioen werd in de gecombineerde discipline. De Sloveense werd in 2019 gekozen tot Sloveens sportvrouw van het jaar. Voor Japan hopen Miho Nonaka en Akiyo Noguchi het podium te halen.

Waar kijk je?

De openingsceremonie van de Olympische Spelen begint vrijdag 23 juli om 12:50 uur. De ceremonie is live te zien, op zowel Eurosport als discovery+. Een abonnement op discovery+ (inclusief toegang tot alle entertainment programma’s) kost €5,99 per maand en tijdelijk €29,99 per jaar, hier stream je tijdens de Olympische Spelen elke sport en iedere gewonnen medaille. Er is ook het dagelijkse schakelprogramma Medal Zone op Eurosport 1 en discovery+ zodat je niks van alle actie hoeft te missen. Sluit hier een abonnement af.
Tokio 2020
Tokyo 2020 | Eerste olympisch kampioen klimmen ooit is 18-jarige Spanjaard
06/08/2021 OM 01:11
Tokio 2020
Tokyo 2020 : Sport Climbing - New Sport on the Block
14/07/2021 OM 13:31