Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Beijing 2022 | "Ik voel een grote leegte van binnen" - Shcherbakova na goud bij kunstrijden

Pim Verhoeven

Geupdate 18/02/2022 om 12:35 GMT+1

Het kunstrijdtoernooi op de Winterspelen loopt behoorlijk anders dan gehoopt. Ondanks de fantastische kür van Anna Shcherbakova kan de Russin niet blij zijn met haar overwinning. Een dag na haar overwinning reageert de 17-jarige nu op de huidige situatie.

Anna Shcherbakova wint het olympische goud op de individuele kur

Foto: Getty Images

"Ik snap nog steeds niet wat er gebeurd is", zo opende Shcherbakova het interview na haar gouden medaille op de Olympische Spelen van Beijing 2022. "Aan de ene kant ben ik blij, aan de andere kant voel ik een grote leegte van binnen."
Maar niet alleen bij de winnares liepen de emoties hoog op. Ook de nummer twee van de individuele kür, Alexandra Trusova, werd het allemaal even teveel: "Ik ga nooit meer het ijs op. Nooit meer. Ik haat dit", hoorden we Trusova vertellen tegen een begeleider van de Russische staf terwijl Valieva getroost werd. "Dit is onmogelijk! Je mag dit niet doen! Ik ga niet naar de prijzenceremonie. Iedereen heeft een gouden medaille! Alleen ik niet! Ik haat dit allemaal", ging Trusova verder.
picture

Beijing 2022 | Russische kunstschaatsster na zilver - "Ik schaats nooit meer, ik haat het"

Valieva

Trusova nam niet deel aan de teamwedstrijd waar Rusland het goud won. Valieva kreeg de voorkeur boven Trusova. Achteraf bleek dat Valieva een positieve dopingtest had in aanloop naar de Spelen. Of het goud dus echt naar Rusland gaat is nog niet bekend.
De immense druk op de schouders van Valieva bleek te veel en haar kür ging volledig de mist in. Deze mocht zij nog schaatsen nadat het CAS had besloten haar niet uit te sluiten van deelname ondanks haar positieve dopingresultaat. Dit zou namelijk teveel schade aanrichten bij de 15-jarige.
picture

Beijing 2022 | Bekijk hier de volledige kür van de gouden Anna Shcherbakova

Kille reactie Tutberidze

Wat er schadelijker was voor Valieva zijn de meningen over verdeeld. Haar individuele kür liep volledig verkeerd en teleurgesteld kwam ze van het ijs. In plaats van een troostende coach waren de eerste woorden uit de mond van Eteri Tutberidze: "Waarom gaf je op? Waarom stopte je met vechten na die axel? Waarom?"
Omdat Valieva op het individuele onderdeel buiten de medailles viel ging de podiumceremonie wel door. Toch voelt het allemaal nog onwennig voor de olympische kampioene Shcherbakova: "Ik ben blij dat er een ceremonie gaat plaatsvinden en dat we onze medailles krijgen."
Ook zag Shcherbakova hoe het misliep bij Valieva: "Ik was de kür van Kamila (Valieva) aan het kijken en ik zag vanaf de eerste sprong hoe moeilijk het was. Ik begrijp wat zij moet voelen als een atleet."
picture

Beijing 2022 | Valieva hoeft niet op medelijden te rekenen van haar coach

WAAR KIJK JE?

De olympische vlam brandt! Twee weken lang worden we tijdens de Olympische Spelen getrakteerd op prachtige topsport terwijl er wordt gestreden om olympische medailles. Iedere minuut van de Olympische Spelen Beijing 2022 zie je op discovery+. Kijk alle streams van alle onderdelen van start tot finish. Tot 20 februari betaal je €29.99 voor een jaar lang sport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie