Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Ruka | Jan Thomas Jenssen verrast vriend en vijand met zege op 20km vrije stijl

Pim Verhoeven

Gepubliceerd 26/11/2023 om 13:49 GMT+1

Het Noorse succesverhaal bij de mannen in Ruka wordt ook bij de massastart 20km vrij stijl voorgezet, maar niet door een van de vantevoren genoemde namen. Jan Thomas Jenssen heeft na een slopende wedstrijd nog de meeste energie over in het lichaam en in een sprint-a-deux weet hij Michal Novak te verslaan voor zijn eerste overwinning op wereldbekerniveau.

Ruka | Jan Thomas Jenssen verrast vriend en vijand met zege op 20km vrije stijl

Johannes Klaebo verkeert nog niet in absolute topvorm en dus was de tactiek van de rest van het veld duidelijk: de wedstrijd zo zwaar mogelijk maken, voordat het sprinten begint. En daar werd voor gezorgd ook. Martin Nyenget en Mika Vermeulen, een Oostenrijker met Nederlandse roots, hielden zelfs zo'n hoog tempo aan dat ze na een kwart van de wedstrijd los wisten te komen van de rest van het veld.

Klaebo

Ruim vijf kilometer hield het tweetal het vol op kop, maar halverwege kwam het veld toch weer bij elkaar. Het kwik gaf een frisse -16 graden celcius aan en met snelheden van een kleine 80 km per uur in de afdaling kwam de finale snel dichterbij. Zo snel zelfs dat het tempo voor Klaebo simpelweg te hoog lag. Tot 12,5 kilometer zat de Noor steeds voorin bij de eerste vijf, maar het werd hem te veel. Samen met Paal Golberg zakten de twee favorieten steeds verder terug en toen Andrew Musgrave uit Groot-Brittanië met nog vier kilometer te gaan versnelde ging er definitief een streep door de kansen van Klaebo. Golberg wist zich nog wel terug te vechten in de voorste groep, maar energie voor een sprint zat er niet meer in.
Met een groepje van twaalf man werd de laatste afdaling ingezet. Michal Novak ging aan de leiding en de Tsjech nam deze snelheid mee in zijn eindsprint. Samen met Jan Thomas Jenssen skiede ze zich los en op de laatste rechte strook was het de 27-jarige Noor die voorbij kon aan Novak.

Podium

Een verrassing voor zowel Jenssen zelf, als voor zijn concurrenten. De Noor was vier jaar lang niet actief in de wereldbeker en dit jaar is het bij zijn eerste deelname direct raak voor de overwinning. Dat hij diep moest gaan was wel duidelijk, want na de finish werd de inhoud van de maag gedeponeerd in de sneeuw. Harald Amundsen maakt het podium van de dag compleet en de man die de koers kleurde, Mika Vermeulen, weet nog een knappe vierde plaats te noteren.

WAAR KIJK JE?

Beleef het winterseizoen live op Eurosport of stream reclamevrij via discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie