Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Tour de Ski | Fähndrich in eigen huis klasse beter dan rest en wint eerste etappe

Eurosport
DoorEurosport

Gepubliceerd 31/12/2022 om 15:47 GMT+1

Nadine Fähndrich heeft de eerste etappe van de Tour de Ski gewonnen. In het Zwitserse Val Müstair won ze met overmacht de sprint. De Zwitserse greep halverwege het parcours de leiding en gaf die niet meer uit handen. Maja Dahlqvist uit Zweden eindigde op de tweede plek. De Noorse Lotta Udnes Weng werd derde.

Tour de Ski | Fähndrich in eigen huis klasse beter dan rest en wint eerste etappe

De kwalificatie kende meteen een aantal verrassingen. Regerend kampioene Jessica Diggins wist zich niet bij de beste dertig skiesters te skiën, waardoor ze kostbare seconden misloopt. Bij de sprint zijn namelijk bonificatieseconden te verdienen voor het klassement. De winnaar van de sprint krijgt 1 minuut aftrek van haar tijd in de kwalificatieproloog. Naast Diggins behaalde outsider Heidi Weng ook niet de knock-outfase.
Favorieten voor de eindzege Frida Karlsson en Tiril Udnes Weng maakten geen fouten. De Zweedse en Noorse bereikten allebei de finale waardoor ze ver uitlopen op bijvoorbeeld Diggins. Karlsson bereikte de finale wel als lucky loser. Ze eindigden in de finale als vierde en vijfde.

Overmacht

In de finale was Fähndrich duidelijk de snelste. De Zwitserse nam bij het ingaan van de tweede ronde de leiding die ze niet meer uit handen zou geven. In het laatste rechte eind kwam met name Dahlqvist nog snel dichtbij, maar de Zwitserse overwinning stond al vast.
Fähndrich kent een doorbraakseizoen. De Zwitserse won vorig seizoen voor het eerst een wereldbeker, maar was dit seizoen al twee keer de snelste. Bij de laatste twee sprints in Beitostølen en Davos was ze de sterkste.

10 kilometer klassiek

Morgen staat een achtervolging van tien kilometer op het programma in de klassieke stijl. De winnaar van vandaag, Fähndrich, gaat daar als eerste van start.

Waar kijk je?

De Tour de Ski 2022-2023 kijk je van start tot finish op Eurosport en discovery+. Het commentaar is van Ivo van Haaren.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie