Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

WK langlaufen | Welke Johannes wordt koning van de winter? Johannes Høsflot Klæbo wil geschiedenis schrijven in Planica

Eurosport
DoorEurosport

Geupdate 21/02/2023 om 10:50 GMT+1

De WK noordse sporten worden vanaf woensdag 22 februari gehouden in het Sloveense Planica. Bij het langlaufen kijkt iedereen naar Johannes Høsflot Klæbo. Wordt hij de eerste man die vijf keer goud pakt op één WK? En wat gebeurt er bij de vrouwen nu Therese Johaug is gestopt? Pakt Krista Pärmäkoski op haar zevende WK eindelijk het goud? En wie stopt de Zweedse dominantie op de sprintonderdelen?

Tour de Ski | Vijf uit vijf voor Klæbo - Noor blijft op koers voor historische prestatie

Tekst: Ivo van Haaren
De lat is bijzonder hoog gelegd. Johannes Thingnes Bø behaalde bij het WK biatlon maar liefst vijf gouden medailles. Een aantal, dat op papier voor die andere Johannes, langlaufer Johannes Høsflot Klæbo, mogelijk is. De Noor krijgt in het Sloveense Planica zes kansen op een wereldtitel.
Bij de vrouwen wordt het een stuk lastiger te voorspellen wie er met de wereldtitels vandoor gaan. De hoofdpersonen uit de Tour de Ski zijn niet ongeschonden uit de strijd gekomen. Voor Tiril Udnes Weng en Frida Karlsson wordt het dan ook een strijd tegen de klok.
picture

Tour de Ski | Johannes Høsflot Klæbo wint op klassieke achtervolging alweer zijn dertiende etappe

Wie stopt Johannes Høsflot Klæbo?

Het is een weinig originele insteek, maar in de langlaufwereld kunnen we niet om Klæbo heen. Nog altijd pas 26 jaar is de Noor al in het bezit van vijf olympische titels en zes wereldtitels. Hoeveel komen daar in Planica bij? De zomer verliep door een hamstringblessure nog moeizaam, maar het heeft er alle schijn van dat juist die blessure ervoor heeft gezorgd dat Klæbo nóg beter is geworden in vooral de klassieke discipline.
De leider in de wereldbekerstand schreef tijdens de Tour de Ski geschiedenis door de eerste zes etappes te winnen en daarmee ook de eindzege te pakken. Klæbo heeft een status aparte in Noorwegen want ondanks de moordende concurrentie in eigen land komt hij, zoals het er nu naar uitziet, op alle zes de afstanden in actie. Maar hoeveel goud levert dat op?
picture

Tour de Ski | Vijf uit vijf voor Klæbo - Noor blijft op koers voor historische prestatie

Northug

Petter Northug, die andere Noorse legende, is tot dusver de enige die vier keer goud op één WK heeft gewonnen. De zege op de sprint, de teamsprint en de estafette lijkt een zekerheid. Op de 15 km vrije stijl, de skiathlon en de 50km massastart in de klassieke stijl zal de concurrentie moordend zijn. Bij die laatste afstand was Klæbo in 2021 hard op weg naar de overwinning, totdat hij door een verkeerde manoeuvre op het laatste rechte stuk een DQ achter zijn naam kreeg.
Simen Hegstad Krüger start als favoriet op de 15km vrije stijl. Het parkoers in Planica lijkt op het lijf geschreven van Krüger. En hoe goed is IIvo Niskanen, nadat hij het grootste gedeelte van het seizoen vanwege een coronabesmetting moest missen? Niskanen mogen we vooral verwachten op de 50km massastart in zijn favoriete klassieke stijl.
picture

Les Rousses | Wie anders dan Klaebo? De Noor wint ook 20km massastart

Tiril Udnes Weng en Frida Karlsson hersteld van Tour de Ski?

De beelden van Frida Karlsson bovenop de Alpe Cermis waren huiveringwekkend. De Zweedse had weliswaar zojuist beslag gelegd op de Tour de Ski, minutenlang bleef ze bewegingsloos in de sneeuw liggen. De generale repetitie in Toblach verliep nog niet naar wens, dus wordt het een race tegen de klok voor de Zweedse.
De strijd bij de vrouwen is boeiender dan ooit en dat komt vooral door het pensioen van Therese Johaug, waardoor een echte patron ontbreekt. Tiril Udnes Weng heeft de rol van Johaug in Noorwegen met verve overgenomen en leidt dan ook in de Wereldbeker.
Toch is het prima mogelijk dat Udnes Weng zonder goud Planica verlaat. Daarvoor heeft ze niet één discipline waar ze echt op uitblinkt. Dat heeft Ebba Andersson wel. Vaak net niet, heeft Andersson optimaal geprofiteerd van het ziek, zwak en misselijk zijn van de concurrenten. Zij start als favoriete op de skiathlon en de 30km massstart in de klassieke stijl.
picture

Tour de Ski | Claudel pakt eerste Franse wereldbekerzege, Karlsson wint eindklassement

Sundling

Jonna Sundling, in 2021 goed voor twee gouden medailles, is op tijd hersteld van een hardnekkige verkoudheid en is zeker op de sprint en de teamsprint kansrijk. Wat doet Krista Pärmäkoski, die na het stoppen van Johaug er nog een jaar aan vast heeft geplakt om die ontbrekende wereldtitel binnen te slepen?
Vergeet ook niet Katharina Hennig, die dit seizoen voor het eerst een wereldbeker wist te winnen en de sprintsensatie Kristine Stavås Skistad, die als enige Zweeds sprintsucces in de weg zit. Om over Jessie Diggins nog maar niet te spreken.
De Amerikaanse heeft haar zinnen vooral gezet op de 10km in de vrije stijl en hoopt met de ploeg eindelijk een medaille te pakken bij de estafette.
picture

Toblach | Jonna Sundling boekt tweede wereldbekerzege van het seizoen

Programma WK langlaufen in Planica

Donderdag 23 februari: klassieke sprint mannen/vrouwen
Vrijdag 24 februari: skiathlon mannen (30km)
Zaterdag 25 februari: skiathlon vrouwen (15km)
Zondag 26 februari: teamsprint vrije stijl mannen/vrouwen
Dinsdag 28 februari: 10km vrouwen vrije stijl
Woensdag 1 maart: 15km mannen vrije stijl
Donderdag 2 maart: 4x5km estafette vrouwen
Vrijdag 3 maart: 4x10km estafette mannen
Zaterdag 4 maart: 30km vrouwen klassieke stijl
Zondag 5 maart: 50km mannen klassieke stijl
picture

Lahti | Niskanen klopt Klaebo in 15km klassiek

Waar kijk je?

Het WK noordse sporten, langlaufen en schansspringen, in Planica duurt van 22 februari tot 5 maart. Via de kanalen van Eurosport mis je geen start, sprong, landing estafette of finish van de twee belangrijkste toernooien van het jaar en op discovery+ stream je zelfs volledig reclamevrij!
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie