Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Column Stefan Struve | PFL neemt Bellator over en dat is goed nieuws

Geupdate 20/11/2023 om 22:24 GMT+1

De UFC is zonder enige twijfel de grootste MMA-organisatie ter wereld. In dertig jaar tijd zijn de letters UFC het synoniem voor Mixed Martial Arts geworden. De wereldwijde marktleider is al jaren onaantastbaar en dat leek ook nog lang zo te blijven, zeker nu ze samen met WWE (World Wrestling Entertainment) een mega sport & entertainment bedrijf vormen.

PFL & Bellator MMA

Foto: Other Agency

Vandaag was er echter groot nieuws, PFL neemt Bellator over en als je de rosters van beide organisaties samenvoegt dan heb je in één klap een serieuze concurrent voor de UFC.

LAATSTE WAPENFEIT

Het leek erop dat Bellator 301 in Chicago het vooralsnog laatste wapenfeit van Bellator MMA zou zijn. De op één na grootste MMA-organisatie ter wereld had geen evenementen meer op het programma staan en eigenaar Paramount was al tijden van plan om de organisatie te verkopen.
Omdat de Amerikaanse zender Showtime na dit jaar stopt met alle sport content leek dat dus ook het (voorlopige) einde van Bellator. Dat zou slecht nieuws betekenen voor de vechters, medewerkers achter de schermen en fans. Er gingen al een tijd geruchten dat PFL (Professional Fighters League) Bellator wil overnemen, daar is nu dus eindelijk duidelijkheid over.

Hogere Inkomsten

Voor de vechters zou het stoppen van Bellator een optie minder betekenen om geld te verdienen. Vooral de top vechters konden bij Bellator een prima ‘salaris’ verdienen en het gaf ze meer ruimte om te onderhandelen met de UFC.
picture

Kampioen Gegard Mousasi met Bellator CEO Scott Coker (Photo Credits: Lucas Noonan/BELLATOR MMA)

Foto: Other Agency

Onder andere atleten als Cris Cyborg, Gegard Mousasi, Ryan Bader en Corey Anderson hebben heel bewust de overstap van de UFC naar Bellator gemaakt omdat ze bij de organisatie van Scott Coker meer kansen en een betere financiële compensatie kregen. Die optie leek dus te verdwijnen maar met de fusie van Bellator en PFL zou dit juist hogere inkomsten kunnen betekenen voor de vechters.

ÉÉN MILJOEN DOLLAR

PFL draait al jaren op het seizoen principe en kroont aan het einde van ieder seizoen de kampioen van dat jaar.
De winnaar pakt niet alleen de PFL titel maar ook één miljoen dollar, dat enorme bedrag komt bovenop de gages die door de atleten worden verdient per gevochten wedstrijd. Voorlopig blijft Bellator nog bestaan en op termijn zal de organisatie worden geïntrigeerd in de PFL.

EUROPA

Bellator was ontzettend goed voor de Europese MMA-fans. In 2019 werd er een Europese organisatie opgetuigd en werden er evenementen georganiseerd in Engeland, Italië, Ierland en Frankrijk. Bellator 248 was het eerste professionele MMA-evenement ooit in Frankrijk, de UFC Octagon streek pas twee jaar later neer in Parijs.
picture

Mousasi vs. Eblen (Photo Credits: Bellator MMA)

Foto: Other Agency

Ook waren de Bellator evenement in de 3Arena in Dublin twee keer per jaar een hoogtepunt. Een kolkende arena met 9000 luidruchtige Ieren die werden getrakteerd op titelgevechten van onder andere Gegard Mousasi, Yaroslav Amosov en Johnny Eblen. Nu lijkt het er op dat er weer veel Bellator evenementen onder de PFL-banner in Europa plaatsvinden, goed nieuws voor ons Europeanen.

KAMPIOENEN

In het verleden maakten vechters als Eddie Alvarez en Michael Chandler de overstap van Bellator naar de UFC en groeiden daar uit tot nog grotere sterren. Eén van de dingen die ik altijd erg jammer vind is dat we nooit de kans hebben gekregen om kampioenen van deze organisaties tegen elkaar te zien vechten.
Wedstrijden die je nu zou kunnen maken zijn bijvoorbeeld Vadim Nemkov tegen Alex Pereira, Johnny Eblen tegen Sean Strickland, de nieuwste Bellator kampioen Jason Jackson tegen Leon Edwards, Usman Nurmagomedov en Islam Makhachev komen uiteraard nooit tegen elkaar uit maar Patchy Mix en Sean O’Malley zou echt een fantastische match-up zijn.

BELLATOR TEGEN PFL

PFL liet vandaag weten dat er in 2024 evenementen plaatsvinden waar de kampioenen van Bellator en PFL tegen elkaar uitkomen, dat is iets om naar uit te kijken. PFL heeft laten doorschemeren ook open te staan voor co-promoties met de UFC, helaas lijkt de UFC daar niks in te zien.
Dat is begrijpelijk als je al zolang de onbetwiste nummer één bent. Hoe je het ook wendt of keert het is fantastisch nieuws dat PFL nu Bellator overneemt en de sport zet hierdoor weer een enorme stap vooruit.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie