Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

UFC | UFC Hall of Famer Stephan Bonnar (45) overleden

Marcel Dorff

Gepubliceerd 25/12/2022 om 02:47 GMT+1

Stephan Bonnar is op 45-jarige leeftijd overleden. De UFC meldt dat de Hall of Famer donderdag overleed na vermoedelijke hartcomplicaties tijdens het werk. Bonnar was tussen 2001 en 2014 actief in het MMA en wist in die periode uit te groeien tot publiekslieveling. Zijn eerste gevecht tegen Forrest Griffin is een van de meest iconische partijen in de geschiedenis van de UFC.

Stephan Bonnar overleden op 45-jarige leeftijd

Foto: Getty Images

The Ultimate Fighter

Het grote publiek maakte in 2005 voor het eerst kennis met ‘The American Psycho’ tijdens het inaugurele seizoen van The Ultimate Fighter.
picture

Alle TUF 1 deelnemers met MMA-legendes Randy Couture en Chuck Liddell als coaches

Foto: Getty Images

Met smaakmakers als Forrest Griffin, Diego Sanchez, Kenny Florian, Josh Koscheck en Chris Leben groeide Bonnar in korte tijd uit tot een van de publiekslievelingen van het seizoen. Bonnar haalde de finale tegen Forrest Griffin.

Iconisch

De finale zou de geschiedenisboeken ingaan als een van de meest iconische partijen aller tijden in de UFC en volgens UFC-president Dana White de allerbelangrijkste partij in de geschiedenis van de UFC. De UFC was liep op haar laatste poten en probeerde de business te redden met een nieuw concept op Spike TV. Dat concept werd The Ultimate Fighter.

Redders van de UFC

De show moest nieuw publiek trekken om zodoende de UFC weer te laten floreren. Voor het eerst in de geschiedenis van het MMA zag het publiek een soort van ‘Big Brother’ waarin achtergronden van vechters naar voren kwamen en waar er werd gevochten voor een contract in de UFC.
picture

De iconische eerste partij tussen Forrest Griffin en Stephan Bonnar

Foto: Getty Images

De finale tussen Griffin en Bonnar was te zien op de nationale televisie in de Verenigde Staten. De partij was zo fantastisch dat de kijkcijfers met de seconde omhoog gingen. Volgens Dana White is deze partij de redding van de UFC geweest.

Contract

Na drie keiharde ronden was het Forrest Griffin die tot winnaar werd gekroond. Bonnar was gebroken en stortte ter aarde van vermoeidheid.
Dana White ging echter uit zijn plaat van blijdschap en liet weten dat er geen verliezer was in de strijd en ook Bonnar een contract van de UFC kreeg aangeboden. Dit was het begin van een mooie en respectvolle rivaliteit tussen beide vechters.

Legendes

Bonnar zou in de UFC echter nooit een rol van betekenis spelen als het gaat om titelgevechten. Bonnar vocht tegen grote namen als Jon Jones, Mark Coleman, Rashad Evans en Anderson Silva maar had in die partijen geen succes.
picture

De laatste partij van Bonnar in de UFC was tegen MMA-legende Anderson Silva

Foto: Getty Images

Bonnar verloor anderhalf jaar na de iconische partij tegen Griffin ook de rematch. Bonnar won in de UFC onder meer van Keith Jardine, Sam Hoger & Krzysztof Soszynski.

Hall of Fame

Kort nadat Forrest Griffin aan had gegeven in 2013 dat hij zou stoppen en ook Bonnar inmiddels al een jaar niet meer actief was in de UFC besloot de UFC het gevecht tussen beide mannen in de Hall of Fame bij te zetten.
picture

Forrest Griffin en Stephan Bonnar met de Hall of Fame bokaal

Foto: Getty Images

Hierdoor werden Griffin en Bonnar UFC Hall of Famers. Het gevecht is het allereerste gevecht dat door de UFC in de Hall of Fame werd geplaatst.

Laatste uitstapje

Bonnar vocht nog eenmaal in het MMA. In 2014 nam de Amerikaan het op tegen een andere UFC Hall of Famer, namelijk Tito Ortiz. Dit gevecht vond plaats in de Bellator MMA organisatie. De aanloop naar het gevecht was spectaculairder dan het gevecht zelf.
Er werd een soort van WWE-showtje gecreëerd door beide mannen. Uiteindelijk was het Ortiz die via split decision aan het langste eind trok. Bonnar ging met MMA-pensioen. Tussen 2017 en 2021 zou Bonnar nog een paar keer zijn opwachting maken in het show worstelen.

Legacy

Bonnar zal voor altijd worden gezien als een van de grootste publiekslievelingen in de UFC en een van de redders van de organisatie door zijn iconische eerste partij tegen Griffin.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie