1975

Barry Sheene - TT Assen 1975

Foto: Getty Images

Mijn eerste TT. Vooral memorabel vanwege het feit dat de 500 cc-race werd gewonnen door Barry Sheene. Het was de eerste overwinning voor de Brit, die enkele maanden eerder nog aan de dood was ontsnapt toen tijdens een test op de kombaan in Daytona de achterband van zijn Suzuki explodeerde. Maar Sheene herstelde wonderbaarlijk en beschikte bovendien over een razendsnelle Suzuki RG500 – die echter lang niet altijd heel bleef. Wel in Assen. Terwijl de veteranen Phil Read en Giacomo Agostini alles deden om de jonge Sheene te lossen, wachtte die zijn moment af. Dat kwam in de laatste bocht. Agostini gooide het gaatje rechts dicht, Sheene kwam buitenom. De officiële tijdwaarneming zag geen verschil tussen de twee, maar iedereen wist: Sheene had 'Maestro' Agostini verslagen.
MotoGP
MotoGP | Bagnaia wint afsluitende GP - Rossi 10e bij afscheid
14/11/2021 OM 15:31

1977

Wil Hartog - TT Assen 1977

Foto: Getty Images

Een historische race. Nog nooit had een Nederlandse coureur een grand prix gewonnen in de 500 cc-klasse, maar Wil Hartog deed het – en nog wel voor eigen publiek. Hartog, ziek zwak en behoorlijk misselijk, knapte op van een wonderdrankje dat hij kreeg van wereldkampioen Sheene en startte briljant. De 'Witte Reus' leidde soeverein, totdat Christian Estrosi de leiding overnam. Toen de wilde Fransman in de Kniebocht – tegenwoordig de GT – onderuit ging, veerde het publiek op. Hartog kreeg weer de leiding in handen en hield die vast, ruim voor de oprukkende Sheene. Geheel ongebruikelijk, maakte hij een ereronde door een erehaag van uitzinnige fans, die bij terugkeer op start-finish Hartog op de schouders hesen en de Zilvervloot en het Wilhelmus zongen. Hartog noemt het nog steeds de mooiste dag uit zijn leven.

1980

Het kon niet, maar het gebeurde wel. Voor de eerste keer in zijn roerige raceleven stond Jack Middelburg op pole position, en ondanks een dramatisch slecht been en een even dramatisch slechte start verloor de Yamaha-coureur niet het vertrouwen en rolde het veld op. Kansloos waren ze, Randy Mamola, Kenny Roberts en Graziano Rossi. In de laatste ronde zwaaide Middelburg al naar het publiek, nadat hij eerder nog zijn worstelende landgenoot Wil Hartog op een rondje had gezet. Veertig jaar later stapte Moto2-coureur Bo Bendsneyder voor onze Eurosport-camera's op Middelburgs Yamaha. Een reis door de tijd die Bo overtuigde van één ding: “Dit is wel écht een fiets.” Zijn bevindingen zijn te zien tijdens de Eurosport TT Special op zondag 28 juni, vanaf 13 uur.

1989

Negen jaar na Middelburg zorgde Hans Spaan er voor dat er weer feest kon worden gevierd op de tribunes. Samen met de latere wereldkampioen Alex Crivillé reed de man uit Castricum ver weg van de achtervolgers en besliste dankzij een dappere manoeuvre in de Stekkenwal de race in zijn voordeel – ondanks een naarstig prikkende Crivillé.

1992

Diezelfde Alex Crivillé won drie jaar later wél in Assen – en dan nog wel in de 500 cc-klasse. Terwijl de tot dan oppermachtige Mick Doohan ontbrak vanwege een verschrikkelijke crash in de trainingen, wereldkampioen Wayne Rainey geblesseerd naar huis was gevlogen en Kevin Schwantz en Eddie Lawson elkaar omver kegelden, toonden Crivillé, Alex barros, John Kocinski en Juan Garriga dat een race zonder toppers ook spannend kan zijn. En historisch bovendien. Want eerstejaars 500 cc-coureur Crivillé won voor Kocinski en Barros die beiden binnen 0,8 seconde volgden. Het was de eerste overwinning van een Spaanse coureur in de belangrijkste klasse. Totdan waren Spanjaarden vooral snel geweest in de lichtste klassen. Die tijd zou veranderen.

2004

Valentino Rossi - TT Assen - 2004

Foto: Getty Images

Acht MotoGP-races won Valentino Rossi in Assen en die van 2004 was één van de meest spectaculaire. Rossi kreeg gezelschap van Sete Gibernau en de strijd was bikkelhard. Bij de Bult dook Rossi in een klein gaatje en vervolgens raakten de twee elkaar bij de daaropvolgende bocht Mandeveen, toen Rossi de controle over zijn Yamaha leek te verliezen. Gibernau moest verder met een Honda zonder voorspatbord. “For sure Sete is not happy”, schatte Rossi goed in toen hij tijdens de persconferentie zijn verhaal deed.

2006

Nicky Hayden - TT Assen 2006

Foto: Getty Images

Het jaar 2006 is de geschiedenis in gegaan als één van de spannendste seizoenen ooit. Bizar ook, en de Dutch TT van dat jaar verdient ook die kwalificatie. Terwijl Valentino Rossi na een zware trainingscrash van de achttiende naar de achtste plaats reed en de schade nog enigszins beperkt hield, ging de strijd om de winst tussen twee Amerikanen, Nicky Hayden en Rossi's teamgenoot Colin Edwards. De laatste had nog nooit een grand prix gewonnen en leek in Assen in de slotfase ook het onderspit te moeten delven. Maar dankzij een fenomenale slotronde haakte de Texaan niet alleen aan bij zijn jongere landgenoot, Edwards passeerde de Repsol Honda-coureur zelfs. Een wanhoopsaanval van Hayden in de GT-Bocht sloeg Edwards af, om vervolgens bij het uitkomen vreselijk in de fout te gaan. Edwards werd bruut van zijn gele Yamaha gekatapulteerd en de verbaasde Hayden pakte de volle 25 punten. En later zelfs de wereldtitel. Edwards won nooit een grand prix.

2015

Valentinoi Rossi & Marc Marquez - TT Assen 2015

Foto: Getty Images

Toen Marc Marquez in 2013 zijn entree maakte in de MotoGP, vond hij in Valentino Rossi een fan en zelfs een vriend. Die vriendschap bekoelde ernstig na een incident tijdens de Grand Prix van Argentinië in 2015 en na de Dutch TT van datzelfde jaar werden de messen nóg scherper geslepen. Rossi leek zijn jongere rivaal op de knieën te hebben gekregen, maar Marquez reed een briljante slotronde. Die uitmondde in een climax in de GT: Marquez dook rechts naast Rossi, die geen moment twijfelde en zijn machine rechtop zette en volgas door de grindbak naar de finish denderde. Marquez was verbouwereerd: zeker weten dat de wedstrijdleiding hem zou uitroepen tot winnaar. Dat gebeurde niet. Tijdens de persconferentie na afloop bleek pijnlijk hoe verschillend de twee haantjes het incident bekeken. Tijdens de warm-up voor de TT van 2016 zocht Marquez bewust in de slotseconden de grindbak op. Om te kijken hoe diep die was. Hij had zijn lesje geleerd.

2018

TT Assen 2018

Foto: Getty Images

De TT van 2018 is zonder meer één van de meest spectaculaire races uit de grand prix-historie. Een grote groep rijders speelde zwaan-kleef aan, Valentino Rossi ramde de misschakelende koploper Jorge Lorenzo vol van achteren, Marc Marquez bleef na contact op miraculeuze wijz aan zijn Honda hangen en Andrea Dovizioso en Valentino Rossi bevochten elkaar om de laatste podiumplaats. Die directe confrontatie kostte hen juist een top 3-klassering. Ondanks zijn akkefietjes – ook met Maverick Viñales kwam hij in de slotfase naast de baan terecht – won Marc Marquez een race waarin ruim meer dan honderd inhaalacties werden genoteerd. De Dutch TT op z'n best.

Kijk zondag 28 juni vanaf 13:00 uur naar de TT Assen Special van Eurosport. Met de mooiste momenten, de historie en de coureurs over hun TT Assen.
12:00 uur - TT Assen 2017
13:00 uur - TT Assen Special
15:00 uur - TT Assen 2018
16:00 uur - TT Assen 2019
MotoGP
MotoGP | Seizoensterugblik met Wilco Zeelenberg
14/11/2021 OM 13:06
MotoGP
Een terugblik op zeven jaar MotoGP bij Eurosport
14/11/2021 OM 12:05