Paris 2024 | Van der Poel en de mountainbike blijft een lastige combinatie - Van plankje to Glasgow

Wian Slendebroek

Gepubliceerd 16/05/2024 om 16:15 GMT+2

Mathieu van der Poel rijdt in Parijs de olympische wegwedstrijd. Het mountainbiken slaat hij over. Bij Van der Poel, wereldkampioen in het veld en op de weg, wil het op de mountainbike niet echt lukken.

Tokyo 2020 | Pidcock profiteert van val Van der Poel en pakt goud op de mountainbike

Van der Poel heeft de potentie om een van de beste mountainbikers van de wereld te zijn. Op de weg laat hij zien dat hij goed is in veel korte inspanningen. In het veld is hij een van de beste technische renners. Niet alleen zijn geweldige vermogen, maar ook zijn uitstekende stuurkunst zorgt ervoor dat hij alles heeft gewonnen wat er te winnen valt in het veld. Wereldkampioen en olympisch kampioen MTB Tom Pidcock laat zien dat de combinatie tussen het veld en de weg goed kan.
Toch liggen de grootste successen op de mountainbike ver weg bij de Van der Poel. Éen keer won hij een medaille op een WK: brons in Lenzerheide in 2018. In 2019 werd hij in het Tsjechische Brno nog Europees kampioen. Dit was in de periode dat Van der Poel nog meer dan nu ‘atleet op de fiets’ was in plaats van wielrenner. Regelmatig sloeg hij in de zomer wedstrijden over om wereldbekers te rijden.
Wereldbekers rijdt Van der Poel nauwelijks meer. Zijn laatste wereldbeker reed hij in mei 2021. Vlak voor de Olympische Spelen in Tokio. Toch zijn de ambities van Van der Poel nog steeds hoog.

Plankje

Van der Poel wilde in Tokio goud halen. De vorm leek er te zijn: de eerder genoemde werldbeker in mei wist hij nog te winnen. Ook had hij vlak voor de Spelen nog in de gele trui gereden in de Tour de France. Met hoge verwachtingen reisde hij af naar Japan. Een plankje dat er bij het inrijden nog lag, was weggehaald voor de grote wedstrijd. Van der Poel zag zijn olympische droom in duigen op gaan. Tom Pidcock, die andere wegrenner won het goud.
picture

Tokyo 2020 | Valpartij Mathieu van der Poel bij de mountainbike race

Vanaf dat moment leek het roer om te gaan. Van der Poel werd nog meer een wegrenner. De focus lag op het veldrijden en de voorjaarsklassiekers, maar ook de Tour de France staat ieder jaar op het programma.

Bocht

Vorig jaar was er wel ruimte voor de mountainbike. Het WK op de weg en MTB werden in dezelfde plaats gehouden. Van der Poel had al de regenboogtrui op de weg in Glasgow gewonnen,, dat hoopte hij nu ook voor het eerst te doen op die andere fiets. Opnieuw eindigde de race in een deceptie. Van der Poel ging in de eerste minuut hard onderuit en was daarna kansloos.
picture

WK Wielrennen | Val Mathieu van der Poel, solo Tom Pidcock - Samenvatting MTB Cross Country

Ook deed hij nog mee aan het testevent in Parijs op het olympische MTB-parcours. Het werd geen succes: in een startveld met minder dan 40 man werd hij 28e.

Voorbereiding

Het is duidelijk Van der Poel zou de beste mountainbiker kunnen zijn, maar dan moet hij de komende jaren wel weer meer tijd in de voorbereiding steken. Hij slaat de Spelen in Parijs dan ook over. Goud lijkt toch te ver weg.
Wel zegt hij er meteen bij dat hij in LA als het kan wel op de mountainbike van start wil gaan. Zodat hij olympisch goud op die discipline kan halen. Van der Poel is dan 33 jaar.
Van der Poel zal hopen dat hem niet hetzelfde overkomt als Peter Sagan. De Slowaak richtte zich in de herfst van zijn carriere op zijn ander voorliefde: de MTB. De Slowaak kent echter teveel pijntjes en mag waarschijnlijk zelfs niet van start op de Spelen van Parijs. Hij komt te veel punten tekort voor een startbewijs.
Wil van der Poel goud winnen in LA dan zal hij moeten hopen op gezond lichaam. Ook zal hij keuzes moeten maken. Een keer geen Tour de France rijden om intervaltrainingen te doen en andere wedstrijden te rijden. Goud in Parijs op de weg zal ook helpen. Dat zou de keuze in LA een stuk makkelijker maken. Goud heeft hij dan al gehaald.

Waar kijk je?

Eurosport en HBO Max zenden tijdens Paris 2024 de strijd om goud, zilver en brons live uit. Net als in Tokio en Peking brengen we je met een groot team van experts en commentatoren alle wedstrijden in Parijs live met alle emoties, reacties, analyses en achtergronden. Volg je ons kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie