Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

WK wielrennen | Ophef na betere startpositie Van der Poel - Nieuwe regels UCI voor mountainbike-race

Kevin van Nunen

Geupdate 11/08/2023 om 14:09 GMT+2

Er is ophef rond de startplek die Mathieu van der Poel inneemt als zaterdag de Cross Country op het punt van beginnen staat. De verwachting was dat Van der Poel op de mountainbike achteraan moest starten in Glasgow, maar niets blijkt minder waar. De UCI grijpt in door last-minute de regels aan te passen, waardoor Van der Poel zich vanuit de subtop (rij vijf) in de strijd kan mengen.

WK Wielrennen | Vallen en opstaan - Mathieu van der Poel wereldkampioen 38 jaar na Joop Zoetemelk

Het is alweer een tijdje geleden dat Van der Poel op de mountainbike stapte, al zijn de ambities voor Paris 2024 onverminderd hoog. Van der Poel hoopt op de Zomerspelen alsnog te kunnen realiseren wat tijdens Tokyo 2020 zo misging: een medaille met mountainbiken, het liefst een gouden.
Eén probleem: Nederland heeft nog geen startbewijs voor Parijs. Bijkomend tweede probleem: Van der Poel zou achteraan moeten starten bij de mountainbike-race in Glasgow, als onderdeel van het super-WK wielrennen, waar hij een gooi doet naar een olympisch ticket. Maar daar is plotseling de helpende hand van de UCI. De commissarissen passen de regels aan.
picture

WK wielrennen | Van der Poel in bocht onderuit onderweg naar wereldtitel - schoen kapot

Ook Pidcock en Sagan profiteren

De UCI kijkt ineens niet alleen naar het klassement van pure mountainbikers, maar net zo goed naar de rangschikkingen in overige disciplines. Voortaan gebeurt dit in alle disciplines om wereldtoppers met een focus op andere onderdelen en incompleet programma niet in het nadeel te laten zijn.
De timing is echter opmerkelijk, ruim een dag voor de start van de XCO-race. Behalve Van der Poel profiteren ook plaatselijke favoriet Tom Pidcock en good old Peter Sagan. Pidcock en Sagan zouden ook ergens achteraan moeten starten, maar beginnen nu vanaf de vijfde rij aan de zijde van Van der Poel.
picture

WK Wielrennen | Een poging tot samenvatten - De wegrit in Glasgow gewonnen door Mathieu van der Poel

Verwacht er helemaal niets van

Dat dit een groot verschil maakt, bleek tijdens de Short Track-race waarin Pidcock een inhaalrace moest rijden. Waar hij nu precies wel of niet start – rij vijf of helemaal achteraan – kersvers wereldkampioen wegrace Van der Poel doet een poging om de hoge verwachtingen rond zijn persoon te temperen.
“De wegrace was één van de zwaarste races die ik ooit heb gereden. Als je de gezichten ziet van de renners die over de streep kwamen, dan zie je wel dat het een heel veeleisend parcours was”, vertelde Van der Poel in gesprek met onze Matt Stephens.
“Ik heb geen enkele verwachting van de mountainbikerace. Als het goed gaat, is dat leuk, maar als het niet goed gaat, dan is het niet eens een teleurstelling. Ik verwacht er helemaal niets van. Als alles goed gaat en ik heb geluk, dan is er de kans om me te kwalificeren voor de Olympische Spelen. Ik ben nu toch al hier in Schotland.”
picture

WK Wielrennen | “Had geluk dat mijn fiets heel bleef” – Mathieu van der Poel na wereldtitel

WAAR KIJK JE?

Alle wielerwedstrijden op het WK zijn live te zien op Eurosport. Kijk je liever zonder reclame? Stream dan via discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie