Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Sportgala 2023 | Verstappen, Van der Poel en Bol bij laatste genomineerden, Vollering ontbreekt

Menno Waebeke

Geupdate 11/12/2023 om 11:57 GMT+1

Op woensdag 20 december staat het jaarlijkse sportgala weer op de kalender en dat betekent dat we na die dag weten wie de sportman en sportvrouw van 2023 zijn geworden. Harrie Lavreysen, Mathieu van der Poel en Max Verstappen maken nog kans bij de mannen. Femke Bol, Sifan Hassan en Karolien Florijn strijden om de uitverkiezing bij de vrouwen. Demi Vollering ontbreekt ondanks haar topjaar.

WK atletiek | Femke Bol viert prachtig feestje als kersvers wereldkampioene

Sportman van het jaar

Mathieu van der Poel
Ondanks de uitzonderlijke prestaties van Verstappen en Lavreysen is de grote favoriet misschien toch wel Mathieu van der Poel. De Nederlander bezorgde ons land in augustus namelijk de eerste wereldtitel op de weg sinds Joop Zoetemelk in 1985. Van der Poel versloeg Wout van Aert en Tadej Pogacar en mag een heel seizoen in de legendarische regenboogtrui rondfietsen.
De wereldtitel was echter niet het enige succes van de 28-jarige Nederlander in dit seizoen. Van der Poel won in het voorjaar namelijk ook de monumenten Milaan San-Remo en Parijs-Roubaix. De renner van Alpecin-Deceuninck heeft nog twee monumenten op zijn verlanglijst: Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije.
picture

WK Wielrennen | Vallen en opstaan - Mathieu van der Poel wereldkampioen 38 jaar na Joop Zoetemelk

Max Verstappen
Max Verstappen kende wederom een uitzonderlijk seizoen in de Formule 1. De Nederlander won zijn derde wereldtitel, maar reed dit jaar record na record aan flarden. Zo pakte Verstappen de meeste F1-zeges in een seizoen, de meeste opeenvolgende F1-zeges (10), meeste F1-zeges vanaf pole en meeste punten in een seizoen.
Zelf geeft Verstappen echter niks om de prijs. "Die awards waarom doen we dat eigenlijk? Serieus, ik wil niet eens winnen. Het gaat er toch niet om dat iemand beter is dan de ander. Ik vind het een belachelijke prijs en ook niet fair. Er zijn zoveel atleten met fantastische prestaties en dan moet er per se iemand worden uitgekozen die zo'n stomme prijs wint", vertelde hij aan De Telegraaf.
Harrie Lavreysen
De sprintonderdelen bij het baanwielrennen worden al een lange periode gedomineerd door Harrie Laverysen en ook in 2023 was het weer raak voor de 26-jarige Brabander. Lavreysen won in het Zwitserse Grenchen de Europese titel op de sprint en in de teamsprint en eindigde het toernooi bovendien met winst op de keirin. In Glasgow deed Lavreysen daar nog een schepje bovenop met wereldtitels op de individuele sprint en de teamsprint.
picture

WK wielrennen | Lavreysen wereldkampioen sprint

Sportvrouw van het jaar

Femke Bol
Ook bij de vrouwen is er, ondanks een breed veld aan topprestaties, op woensdag 20 december een uitgesproken favoriet. Femke Bol verbaasde in 2023 meerdere malen de atletiekwereld. De Nederlandse werd voor de tweede keer op rij gekroond tot Europees Atlete van het Jaar en dat is niet zo gek.
Bol werd wereldkampioen op de 400 meter horden en de 4x400 meter, Europees indoor kampioen op de 400 meter en 4x400 meter, liep in 49.26 seconden een wereldrecord op de 400 meter en verbeterde het Europese record op de 400 meter. Wat kan je nog meer doen, zou je bijna denken.
picture

WK atletiek | Vallen en opstaan - Femke Bol met overmacht wereldkampioene op 400 meter horden

Sifan Hassan
Toch is er ook in de atletieksport nog een andere vrouw die de titel zeker niet zou misstaan. De resultaten van Sifan Hassan op het WK in Boedapest vielen - mede door pech - wat tegen. Hassan veroverde op de Olympische Spelen van Tokio nog goud op zowel de 5.000, als 10.000 meter, maar moest in Boedapest genoegen nemen met brons en zilver.
Toch maakte Hassan dit jaar grote indruk. Niet op haar gebruikelijke afstanden, maar op de marathon. Tijdens haar eerste poging in april won ze, tegen alle verwachtingen in, de marathon van Londen. Een maand geleden deed Hassan daar nog geen schepje bovenop door in Chicago de marathon te winnen in de op-een-na snelste tijd die ooit door een vrouw is gelopen.
picture

Chicago Marathon | Sifan Hassan wint met overmacht - loopt tweede tijd ooit!

Karolien Florijn
Een opvallende naam bij de laatste drie nominaties is die van Karolien Florijn. De roeister prolongeerde dit jaar haar Europese en wereldtitel in de skiff, een eenpersoons-roeiboot. Op de Olympische Spelen van 2020 in Tokio pakte Florijn nog een zilveren medaille in de vier-zonder.
picture

Tokyo 2020 | Zilveren plak voor vrouwen vier

Geen Demi Vollering
Verrassend genoeg ontbreekt Demi Vollering bij de laatste drie. De renner van Team SD Worx won dit jaar de klassiekers Strade Bianche, Dwars door Vlaanderen, de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Als dat nog niet genoeg was, won ze in juli ook nog de Tour de France Femmes voor onder anderen Lotte Kopecky en Annemiek van Vleuten.

Sportploeg van het jaar

Estafettevrouwen 4x400 meter
De eerste genomineerden voor de sportploeg van het jaar zijn de estafettevrouwen op de 4x400 meter. Eveline Saalberg, Lieke Klaver, Cathelijn Peeters en Femke Bol liepen tijdens het WK atletiek in Boedapest naar een gouden medaille op die afstand. Bol maakte grote indruk met een fenomenale inhaalrace.
picture

WK Atletiek | Estafetteploeg pakt goud op 4x400 na fenomenale eindsprint Bol

Team Jumbo-Visma
Team Jumbo-Visma mag zich met recht de absolute winnaar noemen van het wielerjaar 2023. De Nederlandse formatie won zowel de Giro d'Italia, Tour de France als de Vuelta a España, een unicum in de wielersport. De successen kwamen echter niet enkel van Nederlanders, maar van een Sloveen (Primoz Roglic), Deen (Jonas Vingegaard) en Amerikaan (Sepp Kuss).
picture

La Vuelta | Sepp Kuss stelt eindzege veilig en komt met zijn ploeg over de streep in Madrid

Waterpolovrouwen
De laatste kanshebber op de prestigieuze prijs zijn de waterpolovrouwen. Het team van bondscoach Evangelos Doudesis veroverde dit jaar de eerste wereldtitel sinds 1991. Het leverde de ploeg ook een ticket op naar de Olympische Spelen in Parijs, waar ze volgend jaar voor een medaille willen gaan.

Overige prijzen

Parasportman van het jaar
  • Daniel Abraham Gebru (parabaan- en parawegwielrennen)
  • Rogier Dorsman (parazwemmen)
  • Joël de Jong (para-atletiek)
Parasportvrouw van het jaar
  • Lisette Bruinsma (parazwemmen)
  • Diede de Groot (rolstoeltennis)
  • Fleur Jong (para-atletiek)
Parasportploeg van het jaar
  • Rolstoeltennis dubbel mannen (quads) – Niels Vink en Sam Schröder
  • TeamNL Rolstoelbasketbalvrouwen
  • Tandem mannen (parabaan- en parawegwielrennen) – Tristan Bangma en Patrick Bos
Coach van het jaar
  • Evangelos Doudesis (waterpolo)
  • Eelco Meenhorst (roeien)
  • Laurent Meuwly (atletiek)
  • Merijn Zeeman (wegwielrennen)

Waar volg je het sportnieuws?

Al het sportnieuws van voetbal tot schaatsen en van judo tot atletiek volg je hier bij Eurosport. Volg je ons nieuwe kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie