Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Sportgala | Van der Poel en Bol verkozen tot Sportman en Sportvrouw van het Jaar

Menno Waebeke

Geupdate 20/12/2023 om 22:28 GMT+1

Mathieu van der Poel en Femke Bol zijn tijdens het NOC*NSF Sportgala in Utrecht uitgeroepen tot Sportman en Sportvrouw van het Jaar 2023. Van der Poel volgde in Glasgow na 38 jaar Joop Zoetemelk op als wereldkampioen op de weg en Bol veroverde in de zomer twee wereldtitels op het WK Atletiek in Boedapest.

Parijs-Roubaix | Van der Poel soleert naar nieuwe Monumentale zege in Hel van het Noorden

Van der Poel volgde in Schotland op heroïsche wijze Zoetemelk op. De renner van Alpecin-Deceuninck kwam vlak voor het einde hard ten val, maar behield zijn voorsprong en veroverde de wereldtitel voor andere toppers als Wout van Aert, Tadej Pogacar en Mads Pedersen.

Verder kon de 28-jarige Van der Poel afgelopen seizoen juichen in de Baloise Belgium Tour en won hij twee monumenten: Milaan-San Remo en Parijs-Roubaix. De wielrenner troefde bij de uitverkiezing F1-wereldkampioen Max Verstappen en baanwielrenner Harrie Lavreysen af.
Verstappen gaf eerder aan de uitverkiezing onzin te vinden. "Die awards waarom doen we dat eigenlijk? Serieus, ik wil niet eens winnen. Het gaat er toch niet om dat iemand beter is dan de ander. Ik vind het een belachelijke prijs en ook niet fair", zei hij toen.
picture

WK Wielrennen | Een poging tot samenvatten - De wegrit in Glasgow gewonnen door Mathieu van der Poel

Primeur voor Bol

Bij de vrouwen werd Femke Bol voor het eerst in haar loopbaan verkozen tot sportvrouw van het jaar. In 2022 was een topseizoen en een bronzen medaille op de Olympische Spelen niet voldoende, maar na haar twee wereldtitels van dit jaar op het WK atletiek in Boedapest kon niemand meer om haar heen. Vooral de indrukwekkende inhaalrace op de 4x400 meter estafette staat bij menig sportliefhebber in het geheugen gegrift.
De twee andere genomineerden bij de vrouwen waren Sifan Hassan - die dit jaar haar eerste twee marathons ooit direct won - en roeister Karolien Florijn. Zij prolongeerde dit jaar haar Europese en wereldtitel in de skiff, een eenpersoons-roeiboot. Op de Olympische Spelen van 2020 in Tokio pakte Florijn nog een zilveren medaille in de vier-zonder.
picture

WK Atletiek | Estafetteploeg pakt goud op 4x400 na fenomenale eindsprint Bol

Sportploeg en Coach van het Jaar

De indrukwekkende inhaalrace van Bol op de estafette bezorgde de 23-jarige atlete eerder op de avond ook al een andere prijs. Ze werd samen met Lieke Klaver, Eveline Saalberg, Cathelijn Peeters en Lisanne de Witte namelijk verkozen tot Sportploeg van het Jaar.
Eelco Meenhorst mocht de prijs van Coach van het Jaar ophalen. Meenhoort is bondscoach van de Nederlandse roeiploeg. Bij het WK in Belgrado veroverde Nederland vijf gouden medailles: de twee-zonder, vier-zonder, skiff vrouwen en de dubbelvier en dubbeltwee bij de mannen.

Para-atleten

Ook de para-atleten werden in het zonnetje gezet in Utrecht. Diede de Groot werd uitgeroepen tot Parasportvrouw van het Jaar, Joël de Jong kreeg die trofee bij de mannen. De Groot won net als in 2021 en 2022 alle grandslams die er te winnen zijn. De 27-jarige rolstoeltennisster was de beste op de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open.
De Jong maakte dit seizoen grote indruk in het atletiek. De 21-jarige sportman werd wereldkampioen in de T63-klasse op de 100 meter en pakte brons bij het verspringen. Hij won de prijs voor Daniel Abraham Gebru (parawielrenner) en Rogier Dorsman (parazwemmer).
Voor het eerst in de historie werd er ook een Parasportploeg van het Jaar gekozen tijdens het sportgala. De eer ging dit jaar naar de rolstoelbasketbalsters die zowel wereldkampioen als Europees kampioen werden.
picture

US Open | Diede de Groot wint 12e Grand Slam op rij, twintigste in totaal en nadert Vergeer

Oeuvreprijs en Young Talent

Ada Kok werd tijdens het gala onderscheiden met de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs. De 76-jarige oud-zwemster won goud op de 200 meter tijdens de Olympische Spelen van 1968 in Mexico en twee zilveren medailles tijdens de spelen van 1964 in Tokio.
Ook voor opkomend talent was er een prijs te winnen woensdagavond. Atleet Niels Laros werd namelijk uitgeroepen tot Young Talent van 2023. De achtienjarige Laros brak dit jaar door op het WK toen hij met een Nederlands record tiende werd op de 1500 meter.

Overzicht

Sportvrouw van het Jaar: Femke Bol
Sportman van het Jaar: Mathieu van der Poel
Sportploeg van het Jaar: 4x400 meter estafette (v)
Coach van het Jaar: Eelco Meenhorst
Parasportvrouw van het Jaar: Diede de Groot
Parasportman van het Jaar: Joël de Jong
Parasportploeg van het Jaar: Rolstoelbasketbalsters
FBK Carrièreprijs: Ada Kok
Young Talent: Niels Laros

Waar volg je het sportnieuws?

Al het sportnieuws van voetbal tot schaatsen en van judo tot atletiek volg je hier bij Eurosport. Volg je ons nieuwe kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie