Laten we beginnen met een simpele uitleg. Hoe zit de noordse combinatie in elkaar? Deze sport kent zijn oorsprong in Noorwegen en is - zoals de naam al aangeeft - een combinatie twee klassieke noordse winterdisciplines: schansspringen en langlaufen. In die volgorde. De winnaar werd vroeger gezien als 'de ultieme wintersportatleet'. In PyeongChang zijn er drie medaillewedstrijden.
Individueel
  • 1 sprong normale schans / 10 km langlaufen vrije stijl
  • 1 sprong grote schans / 10 km langlaufen vrije stijl
PyeongChang
Eric Frenzel
27/11/2017 OM 16:09
Landenwedstrijd
  • 4 sprongen grote schans / 4 x 5 km langlaufen vrije stijl estafette

De Duitse titelverdediger Eric Frenzel als schansspringer...

Foto: Imago

...en als langlaufer.

Foto: Getty Images

Spanning en duidelijkheid
Wie zich voor de buis of livestream nestelt, zal geregeld met de term Gundersen-methode om de oren worden geslingerd. In de loop der jaren zijn de regels rond deze duosport vaak veranderd, maar dertig jaar geleden had men eindelijk de juiste vorm gevonden om aan de finish meteen de beste springer/loper te kunnen huldigen.
Voorheen kregen atleten punten op basis van hun gesprongen afstand (schansspringen) en gelopen tijd (langlaufen). Ingewikkeld en onoverzichtelijk. Dankzij Gunder Gundersen werd het allemaal simpeler. De Noor, eenmalig olympiër in 1960 en winnaar van WK-zilver en -brons, bedacht in de jaren tachtig een model dat ook voor de toeschouwers veel transparanter bleek en meer spanning in de wedstrijd bracht.
Meer meters, meer voorsprong
In plaats van beide onderdelen afzonderlijk van punten te voorzien, bedacht Gundersen een nieuwe startmodus voor het afsluitende langlaufen: de jachtstart. Het afstandsverschil op de schans werd omgerekend naar startseconden op de loipe. Hoe verder de beste schansspringer, hoe meer seconden voorsprong hij krijgt bij het langlaufen op de nummer twee. En voor de nummer twee geldt natuurlijk hetzelfde ten opzichte van de nummer drie. Enzovoorts.
Het grote voordeel: aan het eind van de race is meteen duidelijk wie er heeft gewonnen. In plaats van dat er nog een complexe rekensom moet volgen. Sinds Calgary 1988 is de Gundersen-methode niet meer weg te denken uit de noordse combinatie.
Rekensom
De methode om het puntenverschil in een redelijke tijd te berekenen is in de loop der jaren ook veranderd. Momenteel geldt de volgende rekensom: 1 punt verschil bij het schansspringen levert een voorsprong van 4 seconden bij de start van het langlaufen op. In de landenwedstrijd is dit 1,33 seconden per 'schansmeter'.
#FUNFACT
In de noordse combinatie is de emancipatie nog niet helemaal doorgedrongen. Er staan op de Spelen alleen wedstrijden voor mannen op het programma. Vrouwen zijn vooralsnog niet welkom, maar hier komt binnenkort mogelijk verandering in. De lobby is gestart om over vier jaar in Beijing ook een olympisch vrouwentoernooi te starten.
Beijing 2022
Nordic Combined Team Gundersen Large Hill - Beijing 2022 - Olympische hoogtepunten
17/02/2022 OM 15:18
Beijing 2022
Beijing 2022 | Graabak skiet naar goud voor Noorse ploeg op Noordse Combinatie
17/02/2022 OM 12:29