Paris 2024 | Vluchtelingenteam met grootste formatie ooit naar Olympische Spelen - 36 atleten

Mathieu Hilgersom

Gepubliceerd 03/05/2024 om 17:01 GMT+2

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft in Lausanne een Vluchtelingenteam van 36 sporters gepresenteerd voor de Olympische Spelen van Paris 2024. Niet eerder was de afvaardiging, met atleten uit elf verschillende landen, zo groot.

Paris 2024 | De uitstraling van de Olympische Spelen - Kleurrijk ontwerp nodigt uit tot feest

Het is al de derde keer dat het IOC een Vluchtelingenteam stuurt naar de Olympische Spelen. In 2016 bestond de ploeg uit elf atleten. In Tokio waren het er 29.
Het IOC Refugee Olympic Team (EOR) komt in Parijs uit in twaalf verschillende sporten waaronder zwemmen, atletiek en wielrennen. 23 atleten zijn man, dertien vrouw.
Dina Pouryounes Langeroudi (taekwondo), Muna Dahouk én Mohammed Rashnonezhad (beiden judo) zijn woonachtig in Nederland. Voor de laatste is het haar eerste deelname aan de Olympische Spelen.
picture

Paris 2024 | Wow! Parijs heeft toffe, spectaculaire plannen voor opening op de Seine

Lovende woorden

IOC-baas Thomas Bach heeft lovende woorden voor het team. “Jullie zijn een mooie toevoeging aan onze samenleving en de olympische gemeenschap. Dat jullie meedoen in Parijs staat voor veerkracht en uitmuntendheid. Hiermee sturen jullie een boodschap van hoop naar meer dan honderd miljoen vluchtelingen over de hele wereld.
“Tegelijkertijd maken jullie miljarden mensen bewust van de omvang van de vluchtelingencrisis. Ik moedig iedereen aan om met jullie mee te juichen.”
picture

Paris 2024 | Organisatie onthult de 62 pictogrammen voor alle sporten

Eigen embleem

De teamleden dragen voor het eerst een eigen embleem. “Het creëert een gevoel van verbondenheid en stelt ons in staat om op te komen voor iedereen die op de vlucht is”, vult Masomah Ali Zada, chef de mission van het team, aan. “Jullie hebben de kans om de generatie van de toekomst te inspireren.”

Waar kijk je?

Eurosport en HBO Max zenden tijdens de Olympische Spelen van Paris 2024 de strijd om goud, zilver en brons live uit. Net als in Tokio en Peking brengen we je met een groot team van experts en commentatoren alle wedstrijden in Parijs live met alle emoties, reacties, analyses en achtergronden. Volg je ons nieuwe kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie