Een geweldige comeback voor tafeltennister Britt Eerland, Kira Toussaint op de 100 meter rugslag, de triatlon, en het judotoernooi met Frenkie de Wit en Juul Franssen: hoe doen de Nederlanders het tot nu toe op dag 4 van de Olympische Spelen Tokyo 2020?

Britt Eerland

LIVE: Mountainbike met Anne Terpsta & Anne Tauber

Vierde plek Klamer op Triatlon

Flora Duffy heeft op overtuigende wijze de gouden medaille gewonnen op de olympische triatlon. De vrouw uit Bermuda kwam na iets minder dan twee uur solo over de finish, en schreef daarmee historie voor haar land, want ze is de eerste atleet uit Bermuda die olympisch goud verzilverde. Rachel Klamer eindigde op een zeer knappe vierde plek, Maya Knigma kwam als elfde over de streep. Voorafgaand aan de triatlon waren de Nederlandse ogen vooral gericht op Maya Kingma. De Bredase was de nummer één bij de wereldbekerranking en was daardoor één van de kanshebsters voor een medaille, maar door een slechte loting startte ze aan de zijkant en moest ze meer meters zwemmen dan andere triatleten. Door de zware wind en daardoor hoge golven nog een extra nadeel.

Tokyo 2020 | Duffy verovert goud op triatlon, Klamer knap vierde

Toussaint zevende op 100 meter rugslag

Kira Toussaint is er niet in geslaagd een medaille te veroveren op de 100 meter rugslag. De Nederlandse had een karakteristieke bliksemstart maar wist haar goede positie niet vast te houden. Winst was er voor de Australische Kaylee McKeown in een nieuw olympisch record.

Tokyo 2020 | 100m rug vrouwen finale

Geweldige comeback Eerland

Britt Eerland kende een valse start tegen de Egyptische Dina Meshref in haar eerste wedstrijd van het olympisch tafeltennistoernooi. De Nederlandse kwam 3-0 achter in sets en leek af te stevenen op een teleurstellende uitschakeling. Eerland rechtte de rug en begon aan een zeer indrukwekkende comeback. De Egyptische raakte steeds meer de weg kwijt terwijl Eerland steeds beter in de wedstrijd kwam. Uiteindelijk wist ze de partij dankzij vier gewonnen sets op rij in haar voordeel te beslechten: 9-11, 3-11, 7-11, 11-6, 11-5, 11-8 en 11-7. Ze gaat daarmee door naar de 1/8e finale, en daarin treft ze rond de klok van 12:30 de Hong-Kongse Hoi Kem Doo.

Tokyo 2020 | Britt Eerland wint na waanzinnige comeback eerste partij in tafeltennistoernooi

Judoka's allebei uitgeschakeld in hoofdschema

Allebei de judoka's die vannacht in actie kwamen in Tokio zijn kansloos voor de gouden plak. Zowel Frank de Wit als Juul Franssen verloren een wedstrijd in het hoofdschema en zijn daardoor kansloos voor de gouden medaille. Doordat Franssen haar eerste twee wedstrijden won, mag zij nog wel door in het verliezersschema, en is een bronzen plak het hoogst haalbare. Frank de Wit won maar één wedstrijd alvorens hij eruit vloog en kan naar huis.

Tokyo 2020 | Franssen onderuit in kwartfinale

Bekkering & Duetz presteren vooralsnog teleurstellend in vrouwenskiff

Het Nederlandse team dat uitkomt in de vrouwenskiff heeft redelijk wisselvallig gepresteert in de eerste drie races. Annette Bekkering en Annette Duetz staan na twee races op een elfde plek. De Britse vrouwenskiff won beide races en staat daardoor bovenaan in het algemeen klassement.

Tokyo 2020 | Bekkering & Duetz presteren teleurstellend in vrouwenskiff

Wegman plaatst zich dankzij geweldige run voor finale

Martina Wegman heeft zich geplaatst voor de finale op de kajakslalom. De Nederlandse startte als dertiende in de halve finale en zette de tot dan toe snelste tijd neer, waardoor ze al snel zeker was van een plek in de finale van het olympische kajakslalomtoernooi. De finale begint rond de klok van 09:15.

Tokyo 2020 | Wegman plaatst zich dankzij geweldige run voor finale

Later vandaag

De handbal- en voetbaldames mogen weer aan de bak, tegen respectievelijk Zuid-Korea en China, terwijl de hockeyheren hopen de goede lijn van hun comeback tegen Zuid-Afrika door te zetten ten koste van Canada.
Voor de liefhebbers van paardensport komen er twee spannende dagen aan. Morgen staat de teamfinale op het programma. De Nederlandse dressuurploeg kwalificeerde zich hiervoor als vijfde, maar het veld zat achter de ongenaakbare Duitsers dicht bij elkaar. Een dag later wacht de individuele finale. Edward Gal en Hans Peter Minderhoud slaagden erin een plekje hierin te bemachtigen. Marlies van Baalen kan zich volledig richten op de teamfinale, want haar score was net niet goed genoeg voor kwalificatie.

WAAR KIJK JE DE OLYMPISCHE SPELEN 2020?

De openingsceremonie van de Olympische Spelen begint vrijdag 23 juli om 12:50 uur. De ceremonie is live te zien, op zowel Eurosport als discovery+. Een abonnement op discovery+ (inclusief toegang tot alle entertainment programma’s) kost €5,99 per maand en tijdelijk €29,99 per jaar, hier stream je tijdens de Olympische Spelen elke sport en iedere gewonnen medaille. Er is ook het dagelijkse schakelprogramma Medal Zone op Eurosport 1 en discovery+ zodat je niks van alle actie hoeft te missen.