Rodelen
PyeongChang

Indiase rodelaar voor zesde keer op de Spelen

Deel dit via
Kopiëren
Deel dit artikel

Shiva Keshavan (India) tijdens de Olympische Spelen van 2010.

Foto: Getty Images

DoorEurosport
28/11/2017 om 16:18 | Bijgewerkt 07/02/2018 om 13:14

Shiva Keshavan mag dan wel een exoot zijn in rodelland, toch wordt PyeongChang zijn zesde Olympische Spelen. Hij was er in 1998 al bij.

Bijna twintig jaar actief in de topsport. Je zou met dat gegeven in je achterhoofd vermoeden dat Keshavan al flink op leeftijd is. Niks is echter minder waar. De Indiër is nog maar 36 jaar oud, en nog lang niet versleten.

Keshavan was dan ook piepjong toen hij in 1998 voor het eerst de olympische ijsbaan afroetsjte. Sterker nog: hij was de jongste kwalificant ooit in het rodelen.

Rodelen

Sports Explainer: Rodelen

12/12/2018 OM 13:19

Weinig medailles

Ondanks zijn illustere carrière heeft Keshavan nooit mee kunnen doen om de olympische prijzen. Zijn beste prestatie ooit behaalde hij in Turijn, 2006. Destijds werd hij 25e.

Succesvoller is hij op de Aziatische kampioenschappen. Op de baan van Nagano, waar zijn olympische avontuur ooit begon, heeft hij in totaal negen rodelmedailles gewonnen. Drie keer goud, vier keer zilver en twee keer brons.

Italië

Hoewel Keshavan geboren en getogen is in Manali, India, hengelde ook een ander land naar zijn diensten. In 2002 klopte Italië bij hem aan met de vraag of hij misschien voor hen wilde racen, omdat hij een Italiaanse moeder heeft.

Keshavan bedankte echter vriendelijk. Hij bleef zijn geboorteland trouw, niet in de laatste plaats omdat hij vindt dat hij een voorbeeldfunctie heeft. Hij maakt zich al jaren hard voor wintersport in India, en hoop op die manier de jeugd te inspireren voor iets anders te kiezen dan bijvoorbeeld cricket.

Behendig

Vier jaar geleden haalde Keshavan plotseling het wereldnieuws. Tijdens een training viel hij van zijn slee af, maar miraculeus genoeg wist hij zichzelf weer terug op de slee te krijgen, en kwam hij alsnog normaal beneden.

De video van zijn bijzondere afdaling ging viral, maar zijn prestaties in Sotsji kregen er helaas geen impuls door. Hij werd uiteindelijk 37e – een resultaat dat hij vast wil verbeteren in PyeongChang.

Rodelen

Het Italiaanse rodelteam crasht tijdens de wereldkampioenschappen in Innsbruck

24/11/2018 OM 17:06
Gerelateerde onderwerpen
RodelenPyeongChangShiva Keshavan
Deel dit via
Kopiëren
Deel dit artikel