WK Skeleton | Kimberley Bos komt één honderdste tekort voor historische gouden medaille

Menno Waebeke

Geupdate 27/01/2023 om 16:12 GMT+1

Kimberley Bos heeft een historische zilveren medaille gepakt op het WK in St. Moritz, maar dat had net zo goed een gouden plak kunnen zijn. Na vier runs kwam de Nederlandse slechts één honderdste van een seconde tekort om op het hoogste schavot te komen. Ze werd nipt verslagen door de Duitse Susanne Kreher. Mirela Rahneva uit Canada werd derde.

Kimberley Bos won op de Olympische Spelen van 2022 brons in Peking.

Bos begon deze tweede dag op het WK in St. Moritz nog net buiten het podium op een vierde plaats. De 29-jarige atlete stond slechts op 0,54 seconden van de Duitse leider Susanne Kreher en zette tijdens haar derde race een fantastische tijd neer.
De 1.08,48 seconden in de voorlaatste run was de snelste tijd van de dag en met die prestatie steeg Bos naar de tweede plaats in het algemene klassement. Haar achterstand op Kreher was zelfs gedaald naar 0,25 seconden en dus was alles nog mogelijk in de vierde en laatste run.

Sporthistorie

In die vierde run begon Bos voortvarend, ze maakte geen fouten en zag haar voorsprong op de voorlopige leider Mirela Rahneva alleen maar groeien. Ze steeg met stip naar de eerste plaats, maar toen moest de Duitse Kreher nog van start gaan. Vanuit de hotseat kon Bos niets meer doen dan toekijken.
Kreher begon slechter aan haar laatste run en zag haar voorsprong op Bos langzaam kleiner en kleiner worden, maar in een bizarre ontknoping hield de 24-jarige Duitser uiteindelijk één honderdste van een seconde over om toch het goud te pakken.
Het is desondanks een historische prestatie voor Bos, die de eerste Nederlandse WK-medaille ooit op pakt in de sleesport. Eerder won Bos ook al historisch brons op de Olympische Spelen in Peking, vorige week werd ze nog vierde op het EK in Altenberg.