Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

English Open | Selby sluit persoonlijk rampjaar glorieus af met winst in Brentwood

Maurits ten Kate

Geupdate 18/12/2022 om 23:57 GMT+1

Mark Selby heeft vanavond op de valreep zijn eerste titel van 2022 in de wacht gesleept. De Engelsman was de Belg Luca Brecel in de finale met 9-6 baas. Dat Selby het laatste rankingtoernooi van het jaar zou winnen was aan het begin van het jaar nog ondenkbaar, maar de viervoudig wereldkampioen liet voor de zoveelste keer in zijn loopbaan zien dat hij een ware kampioen is.

English Open | Selby sluit persoonlijk rampjaar glorieus af met winst in Brentwood

Begin dit jaar, vlak na zijn uitschakeling bij de Masters in Londen, klapte Selby uit de school over zijn mentale problemen. Met zijn openbaring oogstte de speler veel lof, want zelden was een topspeler zo eerlijk over zijn eigen mentale problemen.
Het was het begin van een zwaar jaar voor de viervoudig wereldkampioen, die voor het eerst sinds 2009 het jaar leek te gaan eindigen zonder rankingzege. Bij het WK lag de man uit Leicester er al in de tweede ronde uit en ook in het UK Championship kwam de Engelsman niet ver.
De English Open, dit jaar voor het eerst georganiseerd in het graafschap Essex, was dus de laatste kans voor Selby om zijn inmiddels dertien jaar durende streak te redden. Op weg naar de finale toonde de 'Jester from Leicester' dan eindelijk de klasse die hem vier wereldtitels bracht. Zo won Selby onder andere van Ali Carter, Shaun Murphy en Neil Robertson, van wie hij de laatste zeven keer had verloren.

Achter de feiten

De tegenstander voor Selby in de finale was de Belg Luca Brecel, die in 2021 ook al in de finale van het laatste rankingtoernooi van het jaar stond, en die won. In Schotland was de 'Belgium Bullet' in de finale van de Scottish Open te sterk voor thuisspeler John Higgins.
De Belg had dit jaar dus wederom de kans om zijn jaar in stijl af te sluiten, maar vanaf het eerste tot het laatste frame liep de huidige nummer elf van de wereld achter de feiten aan.
Brecel kwam al snel op een 3-0 achterstand, maar won vier van de volgende vijf frames om de mid-session zo met een 4-4 gelijke stand in te gaan.

Selby dicteert

Ook in de avondsessie was het de voormalig nummer één van de wereld die het sterkst uit de startblokken kwam. Selby pakte drie van de eerste vier frames, om zo met een 7-5 voorsprong de pauze in te gaan. Brecel kreeg genoeg kansen, maar miste de finesse om zijn kansen ook daadwerkelijk te verzilveren.
Een rumoerig dertiende frame - waarin er een luidruchtige toeschouwer, die hoogstwaarschijnlijk iets te diep in het glaasje had gekeken, uit de zaal werd verwijderd - ging ook de kant op van Selby, waardoor Brecel zich geen fouten meer kon permitteren.
Die druk leek de Belg in ieder geval in het veertiende frame niet te deren. Brecel leek op weg naar de tweede maximumbreak van het toernooi, maar miste de vijftiende zwarte. In het volgende frame bleek een gemiste long-pot van Brecel één fout teveel, want dankzij een ijskoude 87-break stelde Selby de zege onder toeziend oog van zijn emotionele vrouw Vicky veilig.

WAAR KIJK JE?

Het weer wordt slechter, de dagen korter... dit is een mooi moment om het vizier weer te richten op snooker! Bij Eurosport en discovery+ zit je goed voor al het moois op het groene laken!
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie