Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

WK Snooker | Blik van Bauwens – “Brecel is moeilijk te doorgronden, maar kan zomaar opnieuw wereldkampioen worden”

Matthijs Klerkx

Geupdate 20/04/2024 om 11:06 GMT+2

Het WK Snooker gaat van start in The Crucible in Sheffield. Geheel volgens traditie komt de regerend wereldkampioen en titelverdediger als eerste in actie en dit jaar is het natuurlijk niemand minder dan Luca Brecel. Wij blikken samen met onze commentator Rudy Bauwens vooruit op het wereldkampioenschap van ‘The Belgian Bullet’.

WK snooker | Brecel maakt het tegen Selby nog spannend, maar is wereldkampioen na zinderende finale!

Nog nooit had hij een wedstrijd gewonnen op het WK Snooker, maar in april 2023 zette Luca Brecel zijn eigen carrière in vuur en vlam: in een decider werd Ricky Walden opzij gezet, waarna een toernooiverloop volgde dat zelfs de beste scenarioschrijvers voor onmogelijk hadden geacht.
Na eerst Mark Williams te kloppen in een prachtige strijd der stilisten, kwam in de kwartfinale de absolute verrassing: regerend (zevenvoudig) wereldkampioen - en de beste aller tijden – Ronnie O’Sullivan kreeg klop van de Belg.
In de halve finale leek bij een 14-5 achterstand tegen Si Jiahui het WK voor de destijds 28-jarige Brecel voorbij, maar een waanzinnige comeback zorgde voor een finaleplaats. Daarin haalde de Belg het tegen misschien wel de taaiste tegenstander die er bestaat in de snookerwereld: viervoudig wereldkampioen Mark Selby.
picture

WK Snooker | "Het is gewoon geweldig" - Brecel geeft reactie na winst in WK-finale

Evenwicht zoeken

In hoeverre zette deze wereldtitel het leven van Brecel op zijn kop? Commentator Rudy Bauwens steekt zijn mening zoals altijd niet onder stoelen of banken. “Luca had verwacht dat het leven na het WK een enorme chaos zou worden. De eerste dagen is dat inderdaad zo, maar daarna volgt een periode van rust, aangezien het seizoen voorbij is.”
“Dat was een beetje onverwacht voor Luca. Hij heeft zich dan op weg naar dit seizoen wat vergaloppeerd door veel demonstraties en dat soort zaken te spelen”, aldus Bauwens. “Dat is natuurlijk goed voor de portemonnee en dat telt ook, maar qua prestaties komt het dan echt weer aan op evenwicht zoeken. En die zoektocht heeft langer geduurd dan hij zelf wilde.”
Volgens Bauwens verloor Brecel zichtbaar de ‘goesting’, de wil om er veel voor te doen. “In de Shanghai Masters was het goed, maar daarna heeft hij het toch een beetje moeten heruitvinden. Je gaat op een andere manier naar ieder toernooi toe, want je bent tenslotte de wereldkampioen.”
“Er wordt anders naar je gekeken; voorheen was het niet zo erg als Luca een eersterondepartij verloor, maar nu wordt dat toch anders gezien. Het heeft lang geduurd voor hij de ‘goesting’ weer vond: oké, allemaal leuk dat meedoen, maar we zullen nu toch maar eens een beetje meer gaan trainen. Aan het eind van het seizoen zag je dat de trainingsarbeid er ook in de wedstrijden uit kwam, dat hij beter ging spelen.”
picture

WK snooker | “Brecel doet me denken aan Van Gerwen, hij doet het anders” - O’Sullivan vol lof

Achter het stuur

Het verhaal van Brecel op het vorige wereldkampioenschap was extra speciaal doordat de Belg in nagenoeg ieder interview ontzettend kalm oogde en zei niet te hebben getraind – niet voor het toernooi, niet tussen de wedstrijden door. Heeft dat onorthodoxe karakter hem gehinderd na zijn grote titel?
“Luca is heel moeilijk te doorgronden”, probeert Bauwens hem te analyseren. “Het is een eigenzinnige kerel. Bijvoorbeeld: hij reed altijd zelf naar de toernooien toe en terug naar huis. Als hij dan eens ergens in de UK twee dagen niet hoefde te spelen tijdens een toernooi, pakte hij gerust de auto en reed hij terug. Hijzelf achter het stuur, zijn vader langs hem.”
“Pas op hè: dat is niet alleen het water over, maar ook nog eens naar Maasmechelen – tegen de Nederlandse grens bij Limburg aan. Wat mij betreft is dat allemaal energie die verloren gaat, die je veel beter kunt sparen en anders inzetten. Hij is er nu achter gekomen dat dit toch wel kostbaar is, dus hebben ze die lange ritten geschrapt.”
picture

WK Snooker | Luca Brecel bekroont magnifieke comeback met historische finaleplaats

Blaffende honden bijten niet

Eind maart won Brecel samen met Reanne Evans het World Mixed Doubles-toernooi, maar een singles titel zat er dit seizoen niet in voor de Belg. Tegenvallend? “Ja, toch wel. Toch wel vind ik”, denkt Bauwens hardop na. “Van een wereldkampioen verwacht je dat hij toch ten minste één of twee titels pakt in het seizoen. Hij wint dan wel dat Mixed-toernooi, maar dat is ook meer spelerij.”
Alles kan in één keer goed vallen voor de 29-jarige nummer vier van de wereld, die straks het WK aftrapt tegen David Gilbert. Een goede loting, zo meent Bauwens. “Toen de qualifiers bekend waren en er nog geen loting was geweest, dacht ik: Gilbert zou nou eens een ideale speler voor Brecel zijn.”
“Het is namelijk een snelle en aanvallende speler, waardoor je meteen in het ritme komt en weinig energie verspeelt.” Daarbij laat Rudy in het midden of hij denkt dat Brecel eenvoudig langs Gilbert komt, al merkt hij wel één ding op: “Gilbert blijft toch een beetje een blaffende hond die nooit echt bijt.”
picture

Welsh Open | “Luca koopt te veel auto’s!” - Ronnie O’Sullivan grapt over wereldkampioen Brecel

Hoop doet leven

Wat is er allemaal mogelijk dit toernooi? “Wat mij opvalt, naast dat de onderste helft van het speelschema kwalitatief beter is dan de bovenste helft, is dat in het kwart van Luca zeer veel aanvallende en snelle spelers zitten. Dat scheelt enorm veel, in ritme van het spel, maar ook in energie. Stel je wint deze wedstrijden, dan zal dat allemaal op een snelle manier gebeuren, of het nu tot een decider komt of niet. Die energie kun je eventueel later goed gebruiken.”
“Als Luca al zijn wedstrijden in dat kwart zou winnen, dan zou er potentieel pas in de halve finale met ofwel Mark Selby of Mark Allen – en die moeten ook maar hun eigen potten zien door te komen – een opponent komen die Brecels snelheid en ritme er volledig uit kan halen”, is Bauwens hoopvol over de loting voor zijn landgenoot.
“We zagen vorig jaar in de finale tegen Selby dat ook dat niet noodzakelijk een probleem oplevert voor Luca, maar iedere wedstrijd is toch anders. Luca is een eigenzinnige kerel, die een bak vol talent heeft. Er is weinig voor nodig om het tij te keren bij Luca, wie weet is het dit WK weer zo goed als vorig jaar – en dan kan Brecel zomaar weer de titel pakken.”
picture

Riyadh Masters | Luca Brecel profiteert bijna van maar liefst drie flukes op rij

Waar kijk je?

Eindelijk is het zover: je hebt geen keus meer, want vanaf nu gaan alle ballen op het WK Snooker. Wie deelt de lakens uit in The Crucible in Sheffield? 6 gekleurde ballen, 15 rode ballen, 1 witte cue ball en 32 spelers: volg alles live via Eurosport en discovery+ en check of Ronnie O’Sullivan, Judd Trump of misschien wel weer Luca Brecel de strafste stoten uithaalt! Volg ook ons kanaal op WhatsApp!
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Gerelateerde wedstrijden
Advertentie
Advertentie