Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

WK snooker | Dramatische uitschakeling voor Luca Brecel - geen antwoord op inhaalrace Gilbert

Kevin van Nunen

Geupdate 21/04/2024 om 00:09 GMT+2

Luca Brecel is toch weer ten prooi gevallen aan de Crucible Curse. Ook hij gaat er als nieuwbakken wereldkampioen niet in slagen om zijn titel te prolongeren. Brecel stond in zijn eerste ronde vrijwel constant op voorsprong, maar het niveau van zijn spel daalde te ver tijdens de avondsessie. Met als gevolg dat David Gilbert alsnog de overwinning kon oprapen. Het werd 10-9.

WK snooker | Dramatische uitschakeling voor Luca Brecel - geen antwoord op inhaalrace Gilbert

Brecel had als titelverdediger de eer om het WK snooker 2024 te openen en met name in de ochtend liet hij diverse staaltjes fraai snooker zien. Op basis van solide spel bouwde de Belg een voorsprong op van 6-3 en hield hij Gilbert vrijwel constant onder de duim. Er was toen nog geen vuiltje aan de lucht.
Zo solide als de ochtend verliep, zo bijzonder verliep de avond... Er gebeurden de gekste dingen in The Crucible, waar Brecel met zijn shotkeuzes soms zelfs voor onbegrip zorgde bij de experts in de studio. Op een andere avond had hij zijn voorsprong misschien wel snel zien verdampen.
picture

WK snooker | Ene fluke nog groter dan de andere - Luca Brecel komt bijna overal mee weg

Brecel wint zijn tiende frame maar niet

Het werd echter alsnog die ‘andere avond’. Zelfs een voorsprong van 9-6 bleek voor Brecel niet voldoende om de overwinning over de streep te trekken. Het geluk van de wereldkampioen liet de wereldkampioen in de steek. Direct na afloop zou Brecel aangeven dat hij doodmoe was - als gevolg van ziekte.
Het leek al een kwestie van tijd voordat het stuntwerk zich tegen Brecel zou keren. Zo won hij twee frames dankzij enorme flukes en bleef ook een misser op roze – goed voor frame ball – zonder gevolgen omdat het even later in de herkansing op zwart alsnog raak was. Gilbert snapte er soms niks van wat hij op tafel zag gebeuren.
Gilbert zakte steeds dieper weg in zijn stoel terwijl Brecel de zege dichter en dichter naderde, maar voelde tegelijkertijd dat de wereldkampioen geen moment in de buurt kwam van perfectie. Een laatste oprisping van Gilbert strandde op 9-8, zo leek het, maar na een misser van Brecel op groen was er zelfs nog een decider noodzakelijk.
picture

WK snooker | Luca Brecel profiteert van lelijke fluke - haalt frame binnen tegen Gilbert

Geplaagd door ziekte

Daarin trok Brecel aan het kortste eind. Op 0-70 schudde hij Gilbert de hand, ook al was er toen pas één snooker nodig. Daarmee beet de Crucible Curse weer een nieuwbakken wereldkampioen. Nog nooit lukte het een nieuwe wereldkampioen om het volgende jaar de wereldtitel te prolongeren.
Ook Brecel kreeg het niet voor elkaar. Zoveel is al zeker na de eerste partij van editie 2024 van het WK snooker. Het wordt voor de onttroonde wereldkampioen nu zaak om komende zomer volop scherven bij elkaar te rapen, want dit seizoen gaat de boeken in als een mislukking met mogelijk serieuze gevolgen voor zijn ranking.
picture

WK snooker | Luca Brecel mist frame ball op roze - haalt frame binnen in herkansing op zwart

WAAR KIJK JE?

Eindelijk is het zover: je hebt geen keus meer, want vanaf nu gaan alle ballen op het WK Snooker. Wie deelt de lakens uit in The Crucible in Sheffield? 6 gekleurde ballen, 15 rode ballen, 1 witte cue ball en 32 spelers: volg alles live via Eurosport en discovery+ en check of Ronnie O’Sullivan, Judd Trump of misschien wel weer Luca Brecel de strafste stoten uithaalt! Volg ook ons kanaal op WhatsApp!
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Gerelateerde wedstrijden
Advertentie
Advertentie