Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

WK Snooker | Emotie spat van scherm - waar komt rivaliteit Stephen Maguire en Shaun Murphy vandaan?

Matthijs Klerkx

Geupdate 27/04/2024 om 19:40 GMT+2

Dat deze twee spelers elkaar niet mogen, merk je aan alles wat er dezer dagen in The Crucible gebeurt. De rivaliteit tussen Stephen Maguire en Shaun Murphy spat van het scherm af en dat gaat allemaal om een incident dat twintig jaar geleden plaatsvond. Nadat Maguire een 10-6 voorsprong nam aan het einde van hun tweede sessie in de tweede ronde van het WK, kwam de adrenaline boven.

WK Snooker | Emotie spat van scherm - waar komt rivaliteit Stephen Maguire en Shaun Murphy vandaan?

Chalkgate. Het klinkt niet bijzonder en eigenlijk is het ook allemaal niet zo speciaal. We moeten terug naar de World Grand Prix van 2004 om te begrijpen waarom Stephen Maguire en Shaun Murphy elkaar niet mogen.
Aan het begin van hun duel was de Schot zijn ‘chalk’ (krijtje) vergeten, waarna hij backstage moest gaan om deze te pakken. De start van de wedstrijd werd zodoende uitgesteld, waarna referee Johan Oomen een frame aan de Engelsman gaf.
Terwijl Maguire terug de zaal in liep, zag hij zijn opponent in conclaaf gaan met de scheidsrechter. On Fire is zijn bijnaam en dat is bij de Schot niet voor niets: zijn temperament hindert hem nog weleens. Maguire is er tot op de dag van vandaag van overtuigd dat Murphy de referee vroeg om een frame te krijgen, terwijl The Magician dit altijd heeft ontkend.
“We kunnen dit niet oplossen, want hij heeft altijd gezegd dat hij de scheidsrechter niks vroeg”, zei Maguire voorafgaand aan hun tweederondepartij. “De referee is helaas niet meer onder ons, maar Shaun weet wat hij heeft gedaan. Hij weet het, maar ik heb het achter me gelaten.”

In het krijt

Er werd dus al een bommetje onder dit duel gelegd voordat er ook maar één bal gepot was. In de tweede sessie, die Maguire met een 5-3 voorsprong aanving, spatte de rivaliteit van de schermen. Twee keer gaf Murphy een fist bump na een gewonnen frame, met name het laatste voor de Mid Session Interval deed zijn tegenstander pijn en dat wilde de wereldkampioen van 2005 laten weten.
Maguire liet zich echter niet uit het veld slaan en het zestiende frame was een enorm belangrijk hoofdstuk. Het verschil tussen een 9-7 voorsprong of een 10-6 voorsprong was voor beide spelers natuurlijk gigantisch. De Schot trok het frame naar zich toe en liet zich vervolgens gaan. Terecht? Misschien stond Murphy nog bij hem in het krijt…
picture

WK Snooker | Rivaliteit Stephen Maguire en Shaun Murphy bereikt opnieuw hoogtepunt

Waar kijk je?

De eerste ronde is voorbij, maar je hebt nog steeds geen keus: alle ballen gaan nog steeds op het WK Snooker. Wie deelt de lakens uit in The Crucible in Sheffield? 6 gekleurde ballen, 15 rode ballen, 1 witte cue ball en 32 spelers: volg alles live via Eurosport en discovery+ en check of Ronnie O’Sullivan, Judd Trump of misschien wel een verrassende naam de strafste stoten uithaalt! Volg ook ons kanaal op WhatsApp!
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Gerelateerde wedstrijden
Advertentie
Advertentie