De ranking wordt aangevoerd door Naomi Osaka. De jonge Japanse is niet alleen de nummer één van 2020, maar is tevens de best betaalde sportvrouw aller tijden. Nooit eerder schreef een vrouwelijke sporter in een jaar tijd een groter bedrag bij op de bankrekening dan Osaka, die 37,4 miljoen dollar verdiende. Het prijzengeld dat de voormalig nummer één van de wereld bij elkaar sloeg, vertegenwoordigt slechts een klein deel van het totaalbedrag (3,4 miljoen).
Het overgrote deel komt voort uit een royaal sponsorportfolio van 15 bedrijven, waaronder Mastercard, Shisheido, Nissan en racketmerk Yonex. Veelzeggend is ook het gegeven dat Osaka (pas) de tweede tennisser is — na de Chinese Li Na — om toestemming te krijgen van Nike om op de wedstrijdkleding logo’s van andere partners af te beelden. Voor grootheden als Roger Federer (inmiddels overgestapt naar Uniqlo) en Serena Williams heeft het Amerikaanse sportmerk nooit een dergelijke uitzondering gemaakt.

Zichtbare logo’s van sponsors op wedstrijdkleding Osaka

Foto: Getty Images

US Open
US Open | Svitolina in twee sets te sterk voor Halep
05/09/2021 OM 18:54
Williams
Het record qua jaarinkomsten stond voorheen op naam van Maria Sharapova, die 29,7 miljoen dollar ophaalde in 2015. Dat bedrag is ruimschoots overschreden door Osaka, maar ook door Serena Williams, de nummer twee op de nieuwe Forbes lijst. De Amerikaanse levende legende verdiende 36 miljoen dollar in het afgelopen jaar, waarvan 32 miljoen afkomstig is uit zakelijke deals. Williams voerde vier jaar op rij de lijst aan, alvorens onttroond te worden door Osaka.
Federer is de enige tennisser die de tweevoudig Grand Slamkampioene voor zich moet dulden op het gebied van opbrengsten uit sponsoring. De Zwitserse kampioen is dan ook de best verdienende sporter ter wereld, met een jaarinkomen van 106,3 miljoen dollar. Cristiano Ronaldo en Lionel Messi zijn respectievelijk de nummers twee en drie achter de twintigvoudig Grand Slamkampioen.

Serena Williams

Foto: Getty Images

Barty
Tussen Osaka en Williams en de nummer drie op de lijst — Ashleigh Barty — zit een gigantisch gat. De nummer één van de wereld sloeg weliswaar een stevig bedrag van 10,1 miljoen dollar aan prijzengeld bij elkaar, maar genoot ‘slechts’ drie miljoen dollar aan sponsorinkomsten. Eind 2019 verdiende de Australische de grootste geldprijs ooit in de tennissport, door de WTA Finals in Shenzhen op haar naam te schrijven. Naast de winnaarstrofee ontving de Roland Garroskampioene een geldbedrag van 4,4 miljoen dollar.

Ashleigh Barty met de WTA Finals beker in 2019

Foto: Getty Images

Halep
Ook de nummer vier in het overzicht, Simona Halep, kwam boven de tien miljoen dollar aan inkomsten uit. De Roemeense, die in 2019 de titel op Wimbledon veroverde, verdiende het afgelopen jaar 10,9 miljoen dollar, waarvan vier miljoen buiten de baan. Opmerkelijk genoeg zijn er slechts drie speelsters in de geschiedenis van de tennissport die meer prijzengeld hebben verdiend dan Halep: Serena Williams (93 miljoen dollar), Venus Williams (42 miljoen dollar) en de inmiddels gestopte Sharapova (39 miljoen dollar).

Simona Halep na het winnen van Wimbledon 2019

Foto: Getty Images

De volledige Forbes top10 van best betaalde vrouwelijke sporters in 2020:
  • Naomi Osaka
  • Serena Williams
  • Ashleigh Barty
  • Simona Halep
  • Bianca Andreescu
  • Garbine Muguruza
  • Elina Svitolina
  • Sofia Kenin
  • Angelique Kerber
  • Alex Morgan (voetbal)
US Open
US Open | Svitolina in twee sets te sterk voor Halep
05/09/2021 OM 18:26
US Open
US Open | Barty brengt het maar net in twee sets tot een goed einde
03/09/2021 OM 13:13