Heeft Thiem het in zich Djokovic te kloppen op de baan waar de 32-jarige Serviër het meest succesvol is geweest in zijn illustere carrière?
In andere omstandigheden heeft Thiem meerdere keren bewezen Djokovic de baas te kunnen zijn. Hij won zelfs vier van de laatste vijf ontmoetingen, waaronder twee keer op Roland Garros. Ook op majors heeft Thiem dus al succes gehad tegen de 16-voudig Grand Slamkampioen. Mogelijk nog indrukwekkender is de winst van Thiem in de meest recente ontmoeting, op de ATP Finals in november vorig jaar, toen hij niet op zijn geliefde gravel speelde, maar op een indoor hardcourtbaan. Tien keer eerder stond het duo oog in oog op de tennisbaan en steeds op een Grand Slamtoernooi, de ATP Finals of een Masters 1000-toernooi. Maar nooit eerder in een finale:

Thiem Djoko

Foto: Eurosport

Tennis
Tennis | Australiërs boos op Kyrgios die lucratief Saoedisch toernooi verkiest boven Davis Cup
EEN DAG GELEDEN
Hier zijn 15 feiten en cijfers om in de gaten te houden bij het kijken naar de mannenfinale, live op Eurosport zondagochtend 2 februari om 09:30 uur:
 • Als Djokovic de titel wint, neemt hij de nummer één-positie op de wereldranglijst over van Rafael Nadal.
 • Thiem stijgt bij winst naar de derde positie, wat zijn hoogste notering ooit zou betekenen. Bij een nederlaag stijgt hij naar de vierde plek, een evenaring van zijn hoogste notering.
 • Bij winst wordt Djokovic de eerste man sinds het begin van het proftijdperk in 1968 om in drie verschillende decennia een Grand Slamtitel te winnen.
 • Als Thiem de titel wint wordt hij de eerste nieuwe Grand Slamkampioen sinds Marin Cilic in 2014 de US Open won. Thiem zou dan ook de 150ste verschillende Grand Slamkampioen worden bij de mannen.
 • Bij een titel voor Djokovic wordt de reeks van gewonnen Grand Slamtitels door de Grote Drie verlengd tot 13. De laatste speler buiten Djokovic, Nadal en Federer die een Grand Slamtitel wist te winnen was Stan Wawrinka op de US open 2016.
 • Als Djokovic de titel wint verlengt hij de reeks van Grand Slamtitels gewonnen door dertigplussers. De laatste 13 Grand Slamtoernooien werden gewonnen door spelers boven de dertig jaar. De laatste speler jonger dan dertig jaar die een major won, was Andy Murray op 29-jarige leeftijd op Wimbledon 2016.
 • Thiem gaat proberen pas de tweede speler te worden die Nadal én Djokovic verslaat in hetzelfde Grand Slamtoernooi. Alleen Wawrinka is hier eerder in geslaagd op de Australian Open 2014.
 • Thiem gaat proberen zijn derde Grand Slamwedstrijd te winnen van Djokovic en kan zodoende de derde speler worden die drie keer of vaker wint van de Serviër op een major.
 • Djokovic, die nooit eerder een finale verloor in Melbourne, gaat proberen zijn achtste titel te winnen op de Australian Open, een uitbreiding van zijn eigen record. Winst brengt zijn totaal aantal gewonnen Grand Slamtoernooien op 17, waarmee hij een stap dichterbij Nadal (19) en Federer (20) komt.
 • Djokovic gaat proberen de derde man ooit te worden die tenminste acht titels bij hetzelfde Grand slamtoernooi wint. Nadal won 12 keer Roland Garros en Federer was acht keer de beste op Wimbledon.
 • Djokovic staat voor de 26ste keer in de finale van een Grand Slamtoernooi en moet ook in dit opzicht alleen Nadal (27) en Federer (31) voor zich te dulden. De Serviër doet voor de 60ste keer mee aan een Grand Slamtoernooi.
 • Thiem gaat proberen de eerste speler geboren in de jaren ’90 te worden om een major te winnen.
 • Bij winst wordt Thiem de tweede Grand Slamkampioen uit Oostenrijk, na Thomas Muster, die in 1995 Roland Garros won. Thiem gaat uitkomen in zijn derde Grand Slamfinale. De enige andere Oostenrijker die ooit een Grand Slamfinale bereikte was Muster op Roland Garros in 1995.
 • Thiem stond dit jaar voor het eerst in de halve finale op de Australian Open. Ook zijn tegenstander, Alexander Zverev, debuteerde bij de laatste vier in Melbourne.
 • Thiem won zeven van zijn laatste negen ontmoetingen met de Grote Drie. In aanvulling op zijn successen tegen Djokovic heeft hij overwinningen geboekt op Federer op hardcourt, gras én gravel, en vier keer gewonnen van Nadal op gravel.
De wedstrijd tussen Dominic Thiem en Novak Djokovic is zondag live te zien vanaf 9:30 op Eurosport 1 en de Eurosport Player

Thiem versus Djokovic

Foto: Eurosport

Tennis
Tennis | Wilander benadrukt deelname Djokovic in Melbourne - "Overwinning voor de tennissport"
EEN DAG GELEDEN
Tennis
Tennis | Nadal over G.O.A.T-discussie: "Beschouw mezelf niet als de beste ooit"
EEN DAG GELEDEN