Reporter David Avakian volgt op de Australian Open alle Ins & Outs en selecteert elke dag voor Eurosport het spraakmakende nieuws uit Melbourne.
Wie dacht dat de derde ronde van Federer tegen John Millman de grote ontsnapping van de Zwitser was op de Australian Open 2020, is bedrogen uitgekomen. In de kwartfinale maakte de twintigvoudig Grand Slamkampioen het nog bonter. Waar hij tegen Millman een 8-4 achterstand in de match-tiebreak van de vijfde set kantelde in winst, wist hij in de kwartfinale zeven(!) matchpoints én liesklachten te overleven en met 6-3 2-6 2-6 7-6 6-3 voor de 15e keer de halve finale te halen in Melbourne. Een regelrecht wonder:
Rolex Paris Masters
ATP Parijs | Rune zorgt voor enorme stunt en verslaat recordkampioen Djokovic in finale
07/11/2022 OM 09:36

Australian Open | Highlights van de kwartfinale tussen Sandgren en Federer

Beide heren reageerden na afloop op de zeven onbenutte matchpoints van de Amerikaan. Federer bleek de ernst van de situatie niet ingezien te hebben tijdens de wedstrijd:

Australian Open | Het on court interview met Roger Federer

Voor Sandgren is de nederlaag begrijpelijkerwijs ongekend pijnlijk. In zijn persconferentie was zijn teleurstelling voelbaar en hoorbaar:

10-0 Djokovic

De voorspellingen waren niet rooskleurig voor Milos Raonic. 9-0 stond hij achter in onderlinge ontmoetingen met Novak Djokovic voor hun nieuwe treffen in de kwartfinale in Melbourne. Een lichtpuntje voor de Canadees was dat hij gedurende het toernooi nog geen set en zelfs geen servicegame had verloren. Het leverde het servicekanon echter helemaal niets op. Djokovic won ook de tiende ontmoeting en deed dat overtuigend in straight sets: 6-4 6-3 7-6. Op 4-4 in de derde set moest de Serviër nog de baan verlaten om een probleem met zijn contactlenzen op te lossen. Hij kon niets zien, waardoor hij genoodzaakt was onmiddellijk in te grijpen. Raonic zette vraagtekens bij het moment, waar Djokovic overigens na afloop uitgebreid zijn excuses voor aanbod:

Australian Open | Djokovic: "Ik probeerde zo onvoorspelbaar mogelijk te serveren"

De volgende tegenstander van Djokovic is Federer. Voor de 50ste(!) keer. Als zijn grote rivaal binnen twee dagen opgelapt kan worden tenminste en zijn lichamelijke klachten weet te verhelpen:

Barty de beste

Ashleigh Barty voelt zich steeds comfortabeler in haar rol als nummer één van de wereld. Met de druk van het spelen van een Major in eigen land gaat de Australische fantastisch om. Haar test tegen Petra Kvitova in de kwartfinale doorstond ze met verve (7-6 6-2), waardoor ze maar twee overwinningen verwijderd is van de eindzege. Vorig jaar won Barty verrassend de titel op Roland Garros. Niet veel later besteeg ze de nummer één-positie op de ranglijst. Heel even nam Naomi Osaka die plek over, maar al snel stootte Barty de Japanse weer van de troon en heeft ze momenteel een stevige voorsprong op haar achtervolgers. Verder zet ze topresultaten neer waar Australië lang op heeft moeten wachten:
Deze fantastische foto, die regelmatig opduikt op sociale media als Barty goed presteert, kan niet vaak genoeg gedeeld worden:

Primeur Kenin

Bij de laatste vier gaat Barty de strijd aan met Sofia Kenin uit de Verenigde Staten. Het 14e reekshoofd maakte een einde aan het sprookje van de Tunesische Ons Jabeur en hield haar eigen droomverhaal in leven, door voor het eerst in haar carrière de halve finale te halen op een Grand Slamtoernooi. De kleine bijter (met Russische roots) won vorig jaar al van Serena Williams op Roland Garros en heeft haar zinnen gezet op de top10. Het vurige karakter van de 21-jarige en haar wil om te winnen zijn vooraanstaande karaktertrekken. Deze anekdote van haar jeugdcoach is tekenend voor haar ambitie:

Boetes

In de weken voorafgaand aan de Australian Open was er opvallend veel wangedrag te zien op verschillende toernooien. De verwachting was dan ook dat de Australian Open de nodige explosieve momenten zou opleveren. Dit is (voorlopig) meegevallen, maar er zijn wel degelijk overtredingen gemaakt, met name door de mannen:

Opvallende statistiek dag 9

Roger Federer speelde zijn 15e kwartfinale op de Australian Open. Zijn winst/verlies-balans: 15-0.
Volg elke bal op elke baan met de Eurosport Player!
Astana Open
Tennis | Djokovic zeker van ATP Finals na winst in Astana, nog drie (of vier) plekken te vergeven
10/10/2022 OM 10:37
Tel Aviv Watergen Open
Tennis | Djokovic hongerig naar nieuw succes - "Extra motivatie na lange afwezigheid"
03/10/2022 OM 13:54