Dominic Thiem had zijn eerste Grand Slamtitel binnen handbereik, maar ultieme kampioen Novak Djokovic kwam voor de zoveelste keer in zijn loopbaan terug uit verloren positie in een grote wedstrijd en won zijn achtste titel op de Australian Open, 17de Grand Slamtrofee en is de eerste man in het proftijdperk om verspreid over drie decennia majors te winnen. De 32-jarige levende legende won een precies vier uur durend gevecht met 6-4 4-6 4-6 6-3 6-4.

Australian Open | Highlights Djokovic - Thiem

Na twee verloren finales op Roland Garros had Thiem bijna zijn eerste major te pakken in Melbourne. De 26-jarige speler probeerde de eerste man geboren in de jaren ‘90 te worden om één van de vier grootste en belangrijkste toernooien in de sport te winnen. De onwerkelijke overheersing van Djokovic, Rafael Nadal en Roger Federer is uiteraard de reden voor de droogte onder jongere spelers. Thiem is gezien zijn twee finaleplaatsen in Parijs en successen tegen de Grote Drie de logische kandidaat voor deze doorbraak, maar kon nog niet voorkomen dat het illustere trio de reeks gewonnen majors via Djokovic heeft verlengd tot 13.
US Open
US Open | Djokovic komt wederom pas na zwakke start echt op stoom
09/09/2021 OM 08:03
Djokovic neemt door de overwinning en de nederlaag van Nadal in de kwartfinale de eerste positie op de wereldranglijst weer over van de Spanjaard:
Een jaar geleden haalde Djokovic naar eigen zeggen zijn allerhoogste niveau ooit in een Grand Slamfinale, toen hij Rafael Nadal van de baan veegde met 6-3 6-2 6-3. Hij maakte destijds in de hele wedstrijd slechts negen onnodige fouten. Dit jaar waren vooral zijn ongeëvenaarde vechtersmentaliteit en wilskracht doorslaggevend in Rod Laver Arena, waar de Serviër geenszins de publieksfavoriet was. Hoewel hij kon rekenen op een fanatiek leger Servische fans, is zijn status als recordkampioen niet terug te zien en horen in de steun van de massa. Het is een vervelende situatie waar Djokovic mee heeft leren leven en inmiddels veel energie uit haalt.
Dat Djokovic niet zijn beste avond meemaakte werd niet alleen uitgedrukt in de cijfers, maar werd ook duidelijk door een reeks opvallende voorvallen. Hij vroeg om medische hulp (deels in de kleedkamer) vanwege duizeligheid en gebrek aan energie, verloor zes games op rij en kreeg het aan de stok met de umpire:

Australian Open | Djokovic reageert zich af op de scheidsrechter

Thiem moest weliswaar een nederlaag slikken, maar boekt ondertussen wel degelijk vooruitgang op de majors en komt steeds een stap dichter bij een eindzege op het allergrootste podium:
De leergierige Oostenrijker erkende in zijn persconferentie dat het zonde was dat hij twee breakkansen onbenut liet vroeg in de vierde set, maar voegde ook toe nergens spijt van te hebben:
De mannenfinale bij de laatste drie Grand Slamtoernooien heeft een vijfsetter opgeleverd, een interessante primeur:
US Open
US Open | Djokovic verliest eerste set dik, maar herstelt schade vlotjes
07/09/2021 OM 10:34
US Open
US Open | Griekspoor slaagt er niet in om Djokovic een set af te snoepen
03/09/2021 OM 07:26