Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Australian Open 2020 | Ins & Outs Halve Finale | Djokovic - Federer

Eurosport
DoorEurosport

Gepubliceerd 30/01/2020 om 13:16 GMT+1

Zelden werd een wedstrijd tussen Novak Djokovic en Roger Federer door zoveel onzekerheid omringd als de halve finale op de Australian Open 2020.

Djoko

Foto: Eurosport

Dat had alles te maken met de fysieke gesteldheid van de 38-jarige Zwitser, die een paar slopende partijen achter de rug had. Hij verscheen ‘gewoon’ op de baan, maar werd in de 50ste onderlinge ontmoeting met zijn grote rivaal in drie sets afgetroefd: 7-6(1) 6-4 6-3.
picture

Australian Open | Hoogtepunten Djokovic - Federer

Op de Australian Open is het in zekere zin de meest prestigieuze partij die je op de baan kunt brengen. Djokovic is immers recordhouder met zeven titels in Melbourne, gevolgd door Federer met zes eindzeges down under. Door de veelbesproken avonturen van Federer in de derde ronde (vijf sets tegen John Millman) en kwartfinale (vijf sets tegen Tennys Sandgren) en de fysieke klachten die hij gaandeweg opliep, werd echter gevreesd voor een problematische avond tegen Djokovic. Er werd zelfs rekening gehouden met een afzegging, althans in ieder geval een afstraffing door de Serviër. Tegelijkertijd gaf het feit dat Federer nog nooit een walkover heeft gegeven op een major vertrouwen dat hij op zijn minst een poging zou wagen.
Niet terug te vinden in de draaiboeken was een vliegende start van Federer, een 4-1 voorsprong en drie achtereenvolgende breakpoints voor 5-1. Eén en ander was ook mogelijk door een zenuwachtig begin van Djokovic, die meer bezig leek te zijn met de bewegingsvrijheid van zijn tegenstander dan zijn eigen spel.
Toen Federer een dubbele break voorsprong kon pakken en setwinst in zicht kreeg, liet hij het gaspedaal enigszins los. Het was genoeg voor Djokovic om een voet tussen de deur te krijgen en terug te breaken toen Federer op 5-3 voor setwinst serveerde. Het duo belandde in een tiebreak, waarin Djokovic foutloos was:
Na de eerste set nam Federer een medische time-out buiten de baan en kon hij er door degelijk serveerwerk (15 aces) en de nodige fraaie winners nog een vermakelijke partij van maken. Winnen leek echter nooit serieuze optie te zijn, al vertelde Federer na afloop dat hij zichzelf een winstkans van 3% gaf:
Zelfs in geval van 100% fitheid is het echter de vraag of Djokovic anno 2020 een te nemen vesting is voor Federer in best of five op hardcourt, laat staan als zijn lichaam tegenwerkt. In de tweede en derde set was de beste speler van het afgelopen decennium dan ook onaantastbaar en kon hij met een break per set afstand nemen van de twintigvoudig Grand Slamkampioen uit Basel.
Djokovic was als tegenstander als geen ander in staat een oordeel te vellen over de situatie van Federer. De huidige nummer twee van de wereld was daarbij verrassend open in zijn oordeel:
Al met al kan gesproken worden van een bewonderenswaardig optreden van de twee grootheden:
Djokovic, die nog nooit een halve finale of finale verloor op de Australian Open, kan twee dagen lang achterover gaan leunen en op vrijdagavond kijken naar de andere halve finale tussen Dominic Thiem en Alexander Zverev. De Oostenrijker en Duitser staan voor het eerst bij de laatste vier in Melbourne. Djokovic niet:
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie