Een halve finale tussen twee jonge spelers is geen gebruikelijk gezicht op een Grand Slamtoernooi. Altijd is er wel een lid van de Grote Drie betrokken bij een belangrijke wedstrijd op zo’n groot podium. Aan de andere kant van het schema was dat ook het geval, met zevenvoudig toernooiwinnaar Djokovic tegen zesvoudig kampioen Roger Federer. Rafael Nadal werd uit de halve finale gehouden door Thiem, die in de kwartfinale in vier sets wist te winnen van de Spanjaard. Zverev bereikte zijn eerste halve finale ooit op een Grand Slamtoernooi via een verrassend comfortabele zege op voormalig toernooiwinnaar Stan Wawrinka in de kwartfinale.
Djokovic speelde op donderdagavond reeds zijn halve finale tegen Federer en hoefde niet in actie te komen op de bloedhete vrijdag die zou volgen. Overdag werden temperaturen van 43 graden celsius gemeten, terwijl de zon niet eens vrije doortocht kreeg door de bewolking. Op een zeker moment kreeg de torenhoge temperatuur gezelschap van een regen- en zandstorm. Eén en ander had tot gevolg dat wedstrijden van junioren en rolstoeltennissers op de buitenbanen werden uitgesteld en het dak van Rod Laver Arena dicht ging.
US Open
Hoogtepunten Pablo Carreno Busta - Dominic Thiem - US Open
30/08/2022 OM 00:40

Vermakelijk duel

Dat Thiem en Zverev voor het eerst in de halve finale van de Australian Open stonden was te merken aan de zenuwachtige start van het duo. Beide heren leverden hun eerste servicegame in. Voor Thiem gold dat hij zijn spel aanzienlijk had veranderd ten opzichte van zijn ontmoeting met Nadal een ronde eerder. Tegen de linkshander uit Mallorca stond de Oostenrijker meters achter de baseline, evenals Nadal. Tegen Zverev werd dichter bij de baseline positie gekozen, mogelijk ook met oog op de finale tegen Djokovic. De Serviër zal niet onder de indruk zijn van een tegenstander die zich aan de randen van de baan begeeft. De oefening tegen Zverev zal Thiem goed van pas komen, ook al moest hij de eerste set aan de jonge Duitser laten.

Australian Open | Punt van het toernooi? Alexander Zverev overleeft aanval Thiem

Opmerkelijk was het hoge eerste servicepercentage bij Zverev. In twee van de vier sets sloeg de 22-jarige speler 90% van zijn eerste opslagen in. In de derde set leverde zijn goede spel hem twee setpoints op. Toch was het Thiem die via een tiebreak een 2-1 voorsprong kon nemen in het vermakelijke duel, waarin van alles plaatsvond:

Australian Open | Hoogtepunten Thiem - Zverev

Tegen Nadal won Thiem drie tiebreaks en tegen Zverev liet hij opnieuw zien te kunnen pieken op het juiste moment, door twee tiebreaks naar zich toe te trekken in de partij die 3 uur en 42 minuten in beslag nam.

Koningen

Diezelfde scherpte zal Thiem nodig hebben tegen Djokovic. De eerste Oostenrijkse Australian Openfinalist ooit heeft weliswaar vier van de laatste vijf ontmoetingen met de 16-voudig Grand Slamkampioen gewonnen, inclusief de laatste ontmoeting op hardcourt tijdens de ATP Finals in Londen eind november, maar Djokovic heeft nog nooit een finale verloren in Melbourne. Zoals Thiem zelf terecht opmerkte in zijn baaninterview met John McEnroe, treft hij in al zijn Grand Slamfinales tot dusver niet bepaald de eenvoudigste tegenstander:

Zverev vertrouwt Thiem

Zverev was in zijn persconferentie na de wedstrijd natuurlijk teleurgesteld en baalde van zijn gemiste kansen, maar was tegelijkertijd ook zeer onder de indruk van Thiem, die volgens hem een compleet hardcourtspel heeft ontwikkeld in aanvulling op zijn verfijnde graveltennis. Ook tegen Djokovic geeft hij Thiem een goede kans. Op basis van zijn recente optredens tegen de Serviër, maar ook tegen Federer en Nadal, zou de nummer vijf van de wereld vertrouwen moeten hebben in een goed resultaat:
Roland-Garros
Roland-Garros : Alexander Zverev vs Sebastian Ofner
22/05/2022 OM 19:08
Roland-Garros
Roland Garros | Worstelende Thiem weet ook in Parijs het tij niet te keren
22/05/2022 OM 12:25