Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Australian Open 2020 | Preview Vrouwenfinale Muguruza - Kenin

Eurosport
DoorEurosport

Geupdate 31/01/2020 om 12:01 GMT+1

De Australian Open krijgt een nieuwe kampioene. Na indrukwekkende routes zijn het dit jaar oude bekende Garbine Muguruza en nieuweling Sofia Kenin die tegenover elkaar staan in de finale. De Spaanse heeft al twee Grand Slamtrofeeën in de prijzenkast, terwijl de Amerikaanse voor het eerst uitkomt in een finale van dit formaat.

Kenin

Foto: Eurosport

Achter beide speelsters schuilt een mooi verhaal, waarbij de geschiedenis van voormalig nummer één van de wereld Muguruza gezien haar palmares en leeftijd (26) bekender is dan dat van haar vijf jaar jongere tegenstandster. Kenin stond als klein kind al bekend als toptalent, maar heeft sinds haar profcarrière daadwerkelijk aanving niet bepaald in de schijnwerpers gestaan, zeker niet in vergelijking met landgenoten als de zussen Williams, Madison Keys, Sloane Stephens en Coco Gauff. De vechtjas met Russische roots (geboren in Moskou) heeft zich onder leiding van haar vader/coach Alexander omhoog gevochten en maakt nu kans Serena Williams te passeren op de wereldranglijst en zodoende de nummer één van de Verenigde Staten te worden.
Om Kenin beter te leren kennen is deze mini-documentaire van de WTA Tour een ideaal startpunt:
Ook dit item, waarin Kim Clijsters in 2005 een kleine Kenin onder de vleugels neemt is zeer de moeite waard:

Statistieken

Er staat ontzettend veel op het spel in de finale, dus hier zijn 15 feiten en cijfers om in de gaten te houden bij het kijken naar de wedstrijd, die live op Eurosport te zien zal zijn op zaterdagochtend 1 februari om 09:30 uur:
  • De enige eerdere ontmoeting werd eind vorig jaar in Beijing met 6-0 2-6 6-2 gewonnen door Kenin.
  • Muguruza staat in haar vierde Grand Slamfinale en is op jacht naar haar derde Grand Slamtitel, na eindzeges op Roland Garros 2016 en Wimbledon 2017. Winst betekent dat ze op drie verschillende ondergronden een major heeft gewonnen en alleen nog een titel op de US Open nodig heeft om alle vier de belangrijkste tennistoernooien gewonnen te hebben in haar loopbaan, de zogenoemde Career Grand Slam. Slechts zes vrouwen in de geschiedenis van de sport hebben dit eerder gepresteerd: Serena Williams, Steffi Graf, Chris Evert, Martina Navratilova, Margaret Court en Maria Sharapova.
  • Kenin, 21 jaar oud, is de jongste Australian Openfinaliste sinds 2008. Destijds won de twintigjarige Sharapova in de eindstrijd van de eveneens twintigjarige Ana Ivanovic.
  • Muguruza heeft in elk van haar wedstrijden dit toernooi minimaal vier keer een break geplaatst en versloeg onder meer top10-speelsters Kiki Bertens en Simona Halep. Bizar genoeg verloor Muguruza haar eerste set van het toernooi met 6-0 van Shelby Rogers. Kenin klopte in de halve finale nummer één van de wereld Ashleigh Barty, de enige geplaatste speelster die ze dit toernooi is tegengekomen.
  • Kenin wordt de jongste Amerikaanse top10-debutante sinds 1999 en gaat door haar finaleplaats stijgen naar de negende plek op de wereldranglijst. Als ze het toernooi wint, stijgt ze naar plek zeven en passeert ze Serena Williams. Daarmee zou ze de nummer één van de Verenigde Staten worden. Muguruza gaat terugkeren in de top20 en zal op plek 11 terechtkomen als ze het toernooi wint.
  • Muguruza is dit jaar voor het eerst in haar loopbaan voorbij de kwartfinale gekomen in Melbourne.
  • Zeven van de laatste elf Grand Slamtoernooien hebben een nieuwe kampioene voortgebracht.
  • Kenin doet pas voor de derde keer mee aan de Australian Open. De laatste speelster die zo weinig pogingen nodig had om voor het eerst de finale te halen in Melbourne was Martina Hingis, die in 1997 ook direct de titel greep. Monica Seles won in 1991 zelfs bij haar debuut het toernooi in Melbourne.
  • Bij winst wordt Kenin de 16de actieve Grand Slamwinnares.
  • Kenin is de laatst overgebleven Amerikaanse speelster in Melbourne (van de 22 aan het begin). Ze is bovendien de 14de Amerikaanse finaliste op de Australian Open en gaat proberen de jongste Amerikaanse Grand Slamkampioene te worden sinds Serena Williams in 2002 de US Open won.
  • Muguruza kan de eerste Spaanse Australian Openwinnares ooit worden en is de eerste finaliste in Melbourne uit haar land in 22 jaar tijd. De laatste Spaanse speelster in de finale was Muguruza’s huidige coach Conchita Martinez in 1998.
  • Voor het eerst sinds Roland Garros 2014 is Muguruza ongeplaatst op een Grand Slamtoernooi. De laatste ongeplaatste speelster die een major won was Jelena Ostapenko op Roland Garros 2017.
  • Slechts vier actieve speelsters zijn vaker uitgekomen in een Grand Slamfinale dan Muguruza: Simona Halep (5), Maria Sharapova (10), Venus Williams (14) en Serena Williams (33). Muguruza staat met vier finales op gelijke hoogte met Victoria Azarenka, Angelique Kerber en Svetlana Kuznetsova.
  • Opmerkelijk genoeg heeft Muguruza in al haar Grand Slamfinales alleen tegenover Amerikaanse speelster gestaan: Venus Williams (1), Serena Williams (2) en nu Kenin. Door de finales van Roland Garros in 2016 en Wimbledon in 2017 te winnen tegen respectievelijk Venus en Serena Williams, is Muguruza de enige speelster ooit die beide zussen Williams heeft geklopt in een Grand Slamfinale.
  • Terwijl Muguruza de afgelopen seizoenen worstelde met haar vorm, timmerde Kenin flink aan de weg en markeerde 2019 haar doorbraak met drie titels, het bereiken van haar hoogste ranking (12) en het winnen van 38 hardcourtpartijen (gedeeld seizoensrecord met nummer één Ashleigh Barty). Bovendien werd ze de eerste speelster sinds Lindsay Davenport in 2001 die in achtereenvolgende weken de nummer één van de wereld versloeg (Ashleigh Barty in Toronto en Naomi Osaka in Cincinnati).
Kijk elke bal op elke baan met de Eurosport Player!
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie