De nummer één van de wereld heeft zodoende voor de negende keer de finale gehaald Down Under, waar hij met acht titels recordkampioen is. Djokovic heeft zijn ongeslagen status in halve finalewedstrijden op de Australian Open kunnen behouden en gaat komende zondag proberen hetzelfde te doen in de finale tegen Daniil Medvedev of Stefanos Tsitsipas.
De eerste games van de wedstrijd toonden dat Karatsev, die als eerste speler ooit bij zijn Grand Slamdebuut direct de halve finale haalde, geen last had van storende nervositeit. De nummer 114 van de wereld startte weliswaar sterk, maar kon niet voorkomen dat de topseed met één break verschil de betere was in het eerste bedrijf. In de tweede set leek Djokovic aanvankelijk snel weg te lopen bij zijn 27-jarige opponent, via een dubbele break voorsprong. Karatsev vocht zich echter knap terug in de set, maakte één break achterstand ongedaan en kreeg kansen om nogmaals terug te breken tot 5-5. Maar de Serviër was precies op tijd bij de les om de set alsnog te claimen.
Australian Open
Australian Open 2021 | 5 Conclusies
21/02/2021 OM 14:02
In de derde set liet Djokovic zijn dubbele break voorsprong niet in gevaar komen en verzekerde hij zich overtuigend van zijn negende eindstrijd op de Australian Open en 28e Grand Slamfinale.
Over de controversiële buikspierblessure van Djokovic lijken geen zorgen meer te bestaan. Na afloop van zijn overwinning op Karatsev gaf de 17-voudig Grand Slamkampioen aan zich ‘precies op tijd’ uitstekend te voelen en uit te kijken naar de tweede halve finalepartij.

"Ik ga het niet zomaar opgeven - ze moeten ervoor werken" Djokovic over de volgende generatie

Karatsev, voorheen vooral actief op het lagere Challengercircuit, weet zich verzekerd van een top50-notering op de wereldranglijst en kan zich voortaan gaan richten op de regulier ATP Tour.
Australian Open
Djokovic verplettert Medvedev in finale Australian Open
21/02/2021 OM 10:57
Australian Open
Terugblik Australian Open dag 10 | Tsitsipas stopt Nadal, Medvedev soeverein & Exit Barty
17/02/2021 OM 13:46