AusOpen | Sabalenka verslaat toernooiverrassing Linette en speelt finale tegen Rybakina

Menno Waebeke

Geupdate 26/01/2023 om 13:42 GMT+1

Aryna Sabalenka is de tweede finalist op de Australian Open. De Belarussische had het lastig met de Poolse verrassing van dit toernooi, Magda Linette, maar won haar halve finale met wel 7-5(1), 6-1. Sabalenka gaat het in de finale zaterdag opnemen tegen Elena Rybakina die eerder haar halve finale won van Victoria Azarenka.

AusOpen | Sabalenka maakt in twee sets einde aan sprookje Linette

Magda Linette was de grote verrassing van deze Australian Open bij de vrouwen. De nummer 45 van de wereld versloeg deze week met Carloine Garcia en Karolina Pliskova al enkele kanonnen en mocht het in de halve finale opnemen tegen Aryna Sabalenka, die heel het toernooi nog geen geen set had moeten inleveren.
Een zware klus voor de Poolse, maar desondanks nam Linette brutaal de leiding door Sabalenka in de eerste game van de wedstrijd direct te breaken. Niet veel later brak de Belarussische echter terug en stevenden de vrouwen af op een beslissende tiebreak in de eerste set.
In die tiebreak kwam de klasse van de nummer 5 van de WTA-ranking echter boven drijven. Met een aantal krachtige winners trok Sabalenka de tiebreak met 7-1 naar zich toe en ging ze aan de leiding in haar eerste halve finale op de Australian Open.

Linette overleeft matchpoints

In de tweede set leek het moraal van de veerkrachtige Linette echter gebroken. De Poolse wist na de eerste set nog slechts twee winners te slaan en wist de drie breakpoints die ze kreeg allemaal niet te benutten. Sabelenka deed dat wel en liep al snel uit naar een 5-1-voorsprong in set twee.
Linette overleefde vervolgens nog twee matchpoints, maar aan het einde van de set trok Sabalenka de partij op haar eigen service toch met 6-2 naar zich toe. Sabelenka overtreft met haar finaleplaats haar beste prestatie in Melbourne ruim. Eerder kwam ze slechts tot de vierde ronde.
De 24-jarige Sabalenka gaat het in die finale opnemen tegen Elena Rybakina die eerder vandaag haar halve finale won van Victoria Azarenka. De finale bij de vrouwen staat aanstaande zaterdag op het programma.