Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Indian Wells | Preview - ‘Vijfde Grand Slam’ zonder Nadal en Djokovic, geplaatste status Nederlanders

Wesley Schreurs

Geupdate 08/03/2023 om 12:26 GMT+1

Het Masters-toernooi van Indian Wells wordt ook wel gezien als het vijfde Grand Slam en geldt voor de meeste tennissers als een van hun favoriete toernooien. Het indrukwekkende toernooi in de woestijn van Californië moet het doen zonder sterspelers Novak Djokovic en Rafael Nadal.

Indian Wells | Fritz wint zijn eerste ATP Masters-titel door Nadal in finale te verslaan

Djokovic komt VS niet in

Het grote nieuws is Novak Djokovic die opnieuw Indian Wells niet mag spelen. De ongevaccineerde Serviër deed voor het laatst in 2019 mee en is niet bevoegd om naar de Verenigde Staten te reizen.
De Verenigde Staten is het enige land op de ATP Tour waar je alleen met een vaccinatiebewijs in komt. Djokovic weigert een inenting en zei begin 2022 dat hij liever Grand Slams mist dan het vaccin te krijgen.

Nadal sinds 912 weken uit toptien

Rafael Nadal (finalist 2022) trok zich vanwege een heupblessure terug uit het toernooi. Het gaat om dezelfde blessure die hij dit jaar tijdens de Australian Open opliep.
Door de afmelding van de Spanjaard gaat hij voor het eerst sinds 912 weken (april 2005) verdwijnen uit de toptien. De 22-voudig Grand Slam-winnaar moet ook het Masters-toernooi van Miami, in de week na Indian Wells, voorbij laten gaan.
picture

Buenos Aires | Alcaraz verslaat Norrie en pakt in eerste toernooi 2023 direct hoofdprijs

Alcaraz fit?

De negentienjarige Spanjaard Carlos Alcaraz is door de afwezigheid van Djokovic als eerste geplaatst. Hij heeft echter, net als zijn grote Spaanse voorbeeld Nadal, te kampen met een blessure. Alcaraz deelde via Twitter mee dat hij een scheur in de rechterhamstrings heeft opgelopen. Het is dus de vraag of de US Open winnaar fit aan de start van Indian Wells verschijnt.
Alcaraz miste dit jaar door blessureleed ook de Australian Open, maar bij zijn rentree won hij wel gelijk het toernooi in Buenos Aires. In de finale versloeg hij de Brit Cameron Norrie. Een week later stonden ze in Rio weer tegenover elkaar in de finale. Ditmaal ging Norrie er met de toernooiwinst vandoor, Alcaraz kampte in deze finale al met zijn blessure.
picture

AusOpen | Griekspoor sterkste in Nederlands onderonsje met Van de Zandschulp

Nederlandse mannen

Botic van de Zandschulp en Tallon Griekspoor zijn de Nederlandse troeven in Indian Wells. De tennissers mogen op basis van hun ranking de eerste ronde overslaan. Van de Zandschulp staat 33e en Griekspoor is afgelopen week drie plaatsen gestegen naar plek 36. Onder meer door de afmeldingen van Djokovic en Nadal worden ze gerekend tot de beste 32 spelers van de plaatsingslijst.
De Nederlanders hebben het getroffen met de loting. Van de Zandschulp treft op het Amerikaanse hardcourt in de tweede ronde de winnaar van de partij tussen Ilja Ivashka of Roman Safiullin. Hij versloeg de Wit-Russische Ivashka dit jaar al twee keer. Griekspoor speelt zijn tweede ronde partij tegen een gravelspeler: Thiago Monteiro of Guido Pella.

Bijzondere finale 2022

De toernooiwinst ging vorig jaar verrassend naar thuisspeler Taylor Fritz. De in Californië geboren en woonachtige speler versloeg in de finale Rafael Nadal met 6-3 7-6 (5). Een bijzonder gegeven was de fysieke gesteldheid van beide spelers. Een paar uur voor de finale raakte Fritz namelijk geblesseerd aan zijn enkel. Hij vertelde nog nooit zoveel pijn gevoeld te hebben, maar van terugtrekken wilde hij niets weten. Een riskante injectie zorgde er uiteindelijk voor dat hij kon spelen.
Nadal veroverde in januari 2022 op spetterende wijze zijn 21e Grand Slam-titel en was nog ongeslagen in 2022. In de finale tegen Fritz vroeg hij meerdere malen een blessurebehandeling aan. Na afloop bleek hij de hele wedstrijd te hebben gespeeld met een gebroken rib.

Vrouwen

Bij de vrouwen doen wel alle topspeelsters mee. De nummer één van de wereld Iga Swiatek won het toernooi vorig jaar. Ze versloeg in de finale de Griekse Maria Sakkari en wordt ook dit jaar gezien als favoriet. Speelsters als Aryna Sabalenka (winnares Australian Open), Jessica Pegula en Elena Rybakina (winnares Wimbledon) zijn andere favorieten voor de titel.
De Nederlandse tennisster Arantxa Rus heeft zich gekwalificeerd voor Indian Wells door de Italiaanse Sara Errani in de laatste kwalificatie ronde te verslaan. Rus begint langzaam haar vorm weer te vinden, want ze bereikte vorige week de finale van een ITF-toernooi. Ze trok zich daarin uit voorzorg terug vanwege een lichte blessure. Een goede keuze achteraf.

WAAR KIJK JE?

Voor de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open ben je bij ons aan het juiste adres! Tijdens de Grand Slams zie je alle rally’s, alle mooie punten en alle Nederlanders in actie. Kijk live op Eurosport of stream jouw gewenste partij live via discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie